Šport > Košarka
10008 ogledov

Dončić z noro trojko izenačil, nato se je po metu Irvinga le prijel za glavo

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so gostili Denver Nuggets in ob izjemnem košu Irvinga zmagali s 107:105

Zasedbo Dallas Mavericks je tokrat čakal obračun z najbolj vročo ekipo lige, aktualni prvaki Denver Nuggets so v zadnjem času namreč nanizali pet zmag in se na prvem mestu zahodne konference po izkupičku izenačili z moštvom Oklahoma City Thunder.

Luka Dončić, ki se je po tekmi premora zaradi težav s stegensko mišico vrnil v zasedbo tokratnih gostiteljev, je s kolegi pred dvobojem zasedal osmo pozicijo na Zahodu. Mavs so doslej zbrali 38 zmag in 29 porazov, Denver 47 zmag in 20 porazov.

Po minuti igre je prvi koš na tekmi dosegel prav Slovenec, na drugi strani je enega od dveh prostih metov zgrešil Nikola Jokić. Prav dvoboj slovenskega in srbskega zvezdnika je bil pred obračunom sicer glavna tema v ameriških medijih. Luka je nato sicer zadel še met za tri točke.

Sledila je podaja za trojko Kyrieja Irvinga, slednji pa se je nato izkazal še z ukradeno žogo po kateri je za vodstvo z 10:3 poskrbel Derrick Jones Jr.

Po minuti odmora je Denver odgovoril s petimi zaporednimi točkami, po dobrih petih minutah igre pa je bil rezultat že izenačen pri 12. točki. Gostje so pri tem kar sedem točk dosegli s črte prostih metov, domači na njo še niso stopili.

Luka je nanizal tri zgrešene mete iz igre, na drugi strani je Jokić zadel prvič ob svojem tretjem poizkusu in popeljal goste v vodstvo s 16:12. Tokrat je bil na vrsti za minuto odmora Jason Kidd, ki je pred tem gostom dovolil delni izid 13:2.

Denver je po zaslugi Michaela Porterja Jr. kasneje dvakrat povedel za pet točk, obakrat je odgovoril Dončić, ki je tako prišel do devetih doseženih točk. Pri izidu 18:23 je tri minute in pol pred koncem četrtine sedel na klop.

Prednost gostov je kasneje narastla že na osem točk, a sta žogo skozi mrežico poslala Dereck Lively II. in Dante Exum za -4, trener gostov Mike Malone, ki je bil mnenja, da bi sodniki morali dosoditi kar nekaj prekrškov nad Jokićem, pa si je prislužil še tehnično napako. Prosti met za 27:30 je zadel Irving. Ostalo je še 40 sekund prve četrtine.

Za Denver je najprej zadel Jamal Murray, nato pa je dva prosta meta za +6 prispeval Jokić. Luka se je na parket vrnil za zadnjih sedem sekund in po slalomu skozi gostujočo obrambo poskrbel za 30:34.

Drugo četrtino je Dallas odprl s šestimi zaporednimi točkami, dve je v ta niz vključil tudi Dončić.

Denver se je nato sicer vrnil v vodstvo, a se je to ponovno spremenilo po osmih točkah, ki jih je v minuti in petih sekundah dosegel slovenski zvezdnik. Ta je najprej zadel met za dve točki, nato pa sta sledili še dve trojki Ljubljančana. Ta je tako prišel že do 21 točk, Mavericks pa so povedli s 46:44.

Po novi Denverjevi minuti odmora se je nadaljeval izenačen boj. Luka je sicer slabe štiri minute pred polčasom znova sedel na klop, a se na parket vrnil že slabi dve minuti kasneje pri izidu 54:54.

Dončić je kasneje prišel do svoje 22. in 23. točke z dvema prostima metoma, s njima je poskrbel za novo izenačenje, a so mu nato sodniki v obrambi dosodili osebno napako ob košu Murrayja. Ta je z dodatnim prostim metom tudi postavil izid prvega polčasa. Bilo je 58:61.

Nikola Jokić | Avtor: Profimedia Profimedia

Na začetku tretje četrtine je imel Dallas kar nekaj priložnosti za izenačenje, a je Irving zgrešil tri zaporedne mete, od tega dve trojki. Denver je to izkoristil in povedel za šest točk.

A igralo se je v valovih. Domači so uspeli izenačiti, gostje so odgovorili s petimi točkami. Trojko za 70:65 je iz kota namreč zadel Kentavious Caldwell-Pope. Pri Dallasu so bili sicer prepričani, da bi morali sodniki v predhodni akciji zapiskati korake ob košu Aarona Gordona, a so bili delilci pravice drugačnega mnenja.

Po Kiddovi minuti odmora je koš najprej dosegel Dončić, ta pa je nato na trojki našel še Irvinga za novo izenačenje. Ko je nato atraktivno zabil še Jones Jr., je Dallas povedel z 72:70.

Delni izid 9:0  je dokončal Daniel Gafford, Malone pa je zahteval posvet na klopi.

Jokić je po vrnitvi na parket približal Denver, a so borbeni domači po nekaj skokih v napadu preko Livelyja prišli do novega koša. Novinec je bil že pri petih napadalnih skokih, toliko jih je pod tekmečevim košem zbrala celotna ekipa Denverja.

Luka je pri rezultatu 77:74 slabe tri minute pred koncem četrtine zapustil igrišče in odšel v slačilnico. Slovenčevo vlogo je prevzel Irving, ki je nanizal sedem točk. Po njegovi zaslugi, v obrambi se je izkazal tudi P. J. Washington z blokado, je domača zasedba pred zadnjo četrtino vodila s 84:79. Dončić se je iz garderobe medtem že vrnil na klop.

Slovenec je tudi začel zadnji del igre. Najprej je prišel do svoje druge ukradene žoge, nato prvega skoka v napadu, skupno sedmega, po njegovih dveh prostih metih pa je Dallas povedel za +7. Gostitelji so v napadu sicer še naprej grešili pri metih, a še naprej tudi lovili odbite žoge. Ko je to uspelo Gaffordu, ki je nato tudi dosegel koš, se je na semaforju izpisal izid 88:79. 

Murray je nato nekoliko potegnil Denverjev voz, a je osem minut pred koncem svojo četrto trojko na tekmi zadel Dončić za 94:85.

Minuto kasneje je Dallas prvič na tekmi povedel za dvoštevilčno znamko, po novem košu slovenskega asa pa je bilo že +13. A Denver je odgovoril s trojkama in se približal na 91:98. Dončić je imel sicer znova precej upravičenih razlogov za nezadovoljstvo, saj je pri njegovem metu prišlo do kontakta z Gordonom, vendar so piščalke sodnikov še enkrat več ostale neme.

Slabe štiri minute pred koncem so se Nuggets s trojko Murrayja znova približale na štiri točke zaostanka. Luka je odgovoril z enim zadetim prostim metom za 101:96.

Gostje so kasneje prišli le na tri točke zaostanka ter tudi žoge. Murray je zadel za 100:101.

Slabo minuto in pol pred koncem se je Dončić znova znašel na črti za proste mete, ponovno pa je bil le polovično uspešen. Na drugi strani je za izenačenje poskrbel Jokić.

Luka je nato poizkusil z metom za dve točki, a je žogo zaustavil obroč, na drugi strani pa je bil pri metu za tri točke natančnejši Murray. Denver je 27 sekund pred koncem povedel s 105:102.

Dončić je po minuti odmora potreboval le tri sekunde za izenačenje.

Denver je krenil v napad, Murray pa zgrešil met. Do žoge so prišli domači košarkarji in klicali novo minuto odmora. Ostalo je le še 2.8 sekunde.

A to je bilo dovolj za čudežen koš Irvinga preko Jokića. Tudi Dončić je le stežka dojel potezo soigralca, pod košem se je prijel za glavo. Slavje v dvorani se je začelo. Z zmago so Mavericks dokazali, da se lahko kosajo tudi z najboljšimi ekipami v ligi.

Luka je bil ob zmagi prvi strelec domače ekipe, v svojo statistiko je vpisal 37 točk, 10 skokov, tri asistence in dve ukradeni žogi. Irving je k zmagi prispeval 24 točk, Lively II. pa 14.

Pri Denverju je Murray zbral 23 točk, Porter Jr. 20, Jokić pa 16. Srb je zbral še 11 skokov in 7 podaj.

Komentarjev 4
  • optimist11 08:46 18.marec 2024.

    No , pa je le prišel večer ko bo Luka ob večerji lahko "zbadal" Nikolo.

  • Ender3 22:32 17.marec 2024.

    Zakaj bi brali, če tisti, ki to žalijo lahko gledajo v prenosu..to je čisti žurnalizem brez potrebe..

Sorodne novice