Šport > Košarka
6888 ogledov

Luka po lovu in drami postavil piko na i k izjemno pomembni zmagi

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so zabeležili 10. zmago na zadnjih enajstih tekmah. Tokrat je še drugič doma padel Sacramento, bilo je 107:103.

Košarkarji Dallasa in Sacramenta so se pomerili še drugič v nekaj dneh, prvo tekmo v Kaliforniji so zanesljivo dobili Luka Dončić in kolegi ter se z izjemno pomembno zmago proti neposrednemu tekmecu povzpeli na šesto mesto zahodne konference, ki kot zadnje prinaša neposredno uvrstitev v končnico. Še z enim uspehom proti Kings bi Mavericks naredili že velik korak k želenemu cilju - play-offu.

Dallas je bil v zadnjem času sicer v izjemni formi, na zadnjih desetih tekmah je zabeležil devet zmag, edini poraz pa je doživel ob izostanku slovenskega asa. Ta se v zadnjem času sicer ubada s težavami z Ahilovo tetivo, tudi tokrat je bil na seznamu vprašljivih za nastop v Sacramentu, vendar še enkrat več ni izpustil ene izmed najpomembnejših tekem v sezoni.

Gostje so tekmo slabo odprli, v prvih dveh napadih so izgubili žogo, v tretjem pa je Derrick Jones Jr. prejel blokado s strani Domantasa Sabonisa. Kings so povedli s 7:0. Dončić v prvih treh minutah in pol ni pogledal na koš, nato pa je zadel svoj prvi met. Z njim je svoje moštvo približal na štiri točke zaostanka. Dokaj hitro je vpisal tudi tri asistence.

A domači so še naprej igrali odločno, precej drugače kot na zadnjem obračunu, in po drugi trojki Keona Ellisa je trener Dallasa Jason Kidd moral poseči po minuti odmora pri zaostanku s 13:21.

Posvet na klopi ni pomagal. Dončić je soigralcem s podajami večkrat priboril odprte mete, a žoga po njihovih poizkusih ni hotela skozi obroč. Na drugi strani so rapoloženi Kings še naprej brez večjih težav uspešno zaključevali napade. Naskok domačih je narastel na 13 točk, Luka je z dvema prostima metoma nato poskrbel za 16:27. Pred tem se je sicer ob njegovi akciji poškodoval Malik Monk, ki je odšepal v garderobo in se ni več vrnil na parket.

Dve minuti in pol  pred koncem četrtine je Slovenec s svojo četrto asistenco našel Derecka Livelyja II., ki je z zabijanjem poskrbel za po prikazanem še kar znosnih osem točk zaostanka. V naslednjem napadu bi lahko Tim Hardaway Jr. še zmanjšal razliko, a je zgrešil svoj met za tri točke, na drugi strani pa je bil pri tem elementu uspešnejši Ellis.

Hardaway Jr. se je nekoliko odkupil s trojko povsem ob koncu četrtine, ko je zadel za 26:34.

Kljub temu da gostom še naprej ni šlo v napadu, v prvih treh minutah druge četrtine so Mavericks dosegli le dve točki, je Kidd še naprej puščal Dončića na klopi. Prvi mož Dallasa se je na parket vrnil pri zaostanku 30:40. Do konca polčasa je ostalo še sedem minut in pol.

Luka je že v prvi akciji na trojki našel Kyrieja Irvinga, ki je bil natančen, nato pa sta v naslednjih dveh napadih pri zaostanku sedmih točk trojki zgrešila Irving in P. J. Washington (v prvem polčasu met 0/6, trojke 0/4). To je z metom izza črte kaznoval Keegan Murray za 43:33.

Ko se je pri gostiteljih razigral še De'Aaron Fox, je prednost hitro narastla na 15 točk. Dončić je odgovoril s štirimi zaporednimi točkami, najprej je bil polovično uspešen s črte prostih metov, potem je zadel tudi trojko. Mavs so se začeli znova približevati. Luka je v naslednjih minutah namreč upešno sprožil še en met za tri točke, podal za koš Irvinga, za konec pa spet zadel enega od dveh prostih metov za 49:57.

V naslednjem napadu je zahteval osebno napako, a je ni dobil, Kings pa so odgovorili s trojko. Ostalo je dovolj časa za uspešen prodor Irvinga, na glavni odmor pa se je tako odšlo z vodstvom domačih pri 60:51.

Dončić je ob metu 3/7 iz igre (2/4 trojke, 5/8 prosti meti) zbral 13 točk, štiri skoke, šest asistenc in ukradeno žogo. Dallasov met za tri točke je bil sicer le 29,4-odstoten (5/17). Kings so ob enakem številu poizkusov za tri točke (17) zadeli osemkrat.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s trojko Washingtona po Dončićevi podaji, ob boljši obrambi, dvakrat je pri ukradenih žogah, eno so sicer pripisali Danielu Gaffordu, sodeloval tudi slovenski as, pa se je Dallas približal na vsega tri točke zaostanka. Koš za 60:63 je zadel Luka.

Mavericks so imeli še kar nekaj napadov za manjšo razliko, a jih niso izkoristil. Po prostih metih Ellisa je bilo nato 66:60, ta rezultat pa je obveljal vse do polovice četrtine. Zaradi težev z desnim kolenom je s parketa odšepal Irving.

Domači so si znova priigrali devet točk prednosti, vendar je nato Maxi Kleber zadel trojko povsem ob izteku napada, Dončić pa je dodal dva prosta meta za 66:70. Ob tem izidu je Luka sedel na klop. Ostale so še štiri minute tretje četrtine.

Prednost domačih je znova poskočila. Na parket se je takoj vrnil tudi Ljubljančan. Ta je z dvema prostima metoma poskrbel za rezultat 73:82, ki se nato v zadnji minuti tretje četrtine ni več spremenil. 

Na začetku zadnjega dela igre je Luka dvakrat približal svoje moštvo na sedem točk zaostanka, a so na njegovi trojki z enako mero odgovorili tudi domači.

Nato je s svojo 10. podajo našel Livelyja, ki je zabil, niz sedmih zaporednih točk gostov pa je s prostima metoma in trojko dokončal Irving. Ta je sedem minut in pol pred koncem poskrbel za 89:92, trener Sacramenta Mike Brown pa je reagiral s 'timeoutom'.

Po vrnitvi obeh ekip na parket so gostitelji zapravili svoj napad, Luka pa je na trojki našel Danteja Exuma, ki je poskrbel za izenačenje. Ko je nato Irving zadel dva od treh prostih metov, je Dallas prvič na tekmi tudi vodil. Bilo je 94:92 (delni izid 12:0).

Sledilo je povsem izenačeno nadaljevanje tekme. Obe ekipi sta težko prihajali do točk, Exum je pri Dallasu zgrešil dve povsem 'odprti' trojki. Dobro minuto pred koncem je Kidd vzel minuto odmora pri rezultatu 103:103.

Exum je zgrešil tudi po prodoru, a je bil nato na drugi strani nenatančen tudi Fox. Avstralec je zgrešil tri mete zapored, a ga je Washington slabe pol minute pred koncem znova poiskal, Exum pa je tokrat s trojko poskrbel za 106:103.

Sicer zelo solidni Harrison Barnes je najprej zgrešil met za tri točke, sledil je ofenzivni skok domačih, nato pa je izgubil žogo z nespretno podajo.

Po osebni napaki je Dončić štiri sekunde pred koncem zadel en prosti met za 107:103. S tem je poskrbel za štiri točke naskoka, ki bi jih lahko Mavericks v zadnjih sekundah zapravili le še z veliko neumnostjo. Tako je postavil piko na i k zmagi, po minuti odmora Sacramenta je Murray sicer še zgrešil met za tri točke.

Dallas se je s šesto zaporedno zmago krepko utrdil na šestem mestu Zahoda, poleg Sacramenta sta namreč izgubila tudi Phoenix (s 103:128 proti ekipi Oklahoma City Thunder) in LA Lakers (z 90:109 proti Indiana Pacers).

Dončiću je do novega trojnega dvojčka tokrat zmanjkala ena ulovljena žoga, v svojo statistiko je vpisal 26 točk, 9 skokov, 12 asistenc in dve ukradeni žogi. Irving je bil tokrat prvi strelec Dallasa, zbral je 30 točk. Lively II. je dosegel 12, Exum pa 8 točk.

Fox je vknjižill 23 točk, Barnes 20. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice