Šport > Košarka
4738 ogledov

Načeti Dončić s herojsko predstavo do zmage, ki šteje dvojno

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so prepričljivo premagali največjega tekmeca v boju za končnico. V Sacramentu so slavili s 132:96.

Dallas in Sacramento sta v dve medsebojni tekmi, obe bosta odigrani v Kaliforniji, vstopila s povsem enakim izkupičkom (42-29). Kings so se zaradi boljšega medsebojnega razmerja nahajali na šestem mestu, to kot zadnje neposredno vodi v končnico, Mavericks pa na sedmem. Tokratna obračuna v lovu na končnico tako štejeta še nekoliko več.

Luka Dončić, ki je dan prej zabeležil svoj 75. trojni dvojček v NBA karieri ob zmagi nad Utahom, je bil tokrat sicer vprašljiv za tekmo. Odločitev o njegovem igranju je padla šele po ogrevanju, slovenski as je naposled dobil zeleno luč za nastop. Imel je težave z Ahilovo tetivo.

Domači so dvoboj odprli s petimi zaporednimi točkami, v naslednjih minutah pa vseskozi ohranjali manjšo prednost. Gostje so imeli težave predvsem z ustavljanjem Domantasa Sabonisa, ki je k vodstvu gostiteljev s 15:11 prispeval šest točk. 

A še uspešnejši je bil na drugi strani Dončić, ta je s trojko najprej približal Dallas na točko zaostanka, v naslednjem napadu pa je podal še za uspešen met za tri točke P. J. Washingtona.

Omenjeni dvojec je vse skupaj še enkrat ponovil, Mavericks so povedli z 20:17. Luka je zbral že 7 točk, tri skoke, štiri asistence in ukradeno žogo, na klop pa je s tem izkupičkom sedel tri minute in pol pred koncem četrtine.

Dallas je po trojki Tima Hardawayja Jr. kasneje že povedel za šest točk, a je s tremi točkami slabo minuto pred zadnjim piskom sirene v prvi četrtini De'Aaron Fox Sacramento približal na 28:31. S tem rezultatom se je tudi krenilo v drugo četrtino.

Luka se je vrnil na parket. Kings so sicer povedli, a je Slovenec z zaporednima trojkama Dallas vrnil v vodstvo. Po drugi se je na semaforju izpisal izid 40:35. Dončić je imel sicer kar nekaj težav pri teku, zaradi načete Ahilove tetive se je kar nekajkrat vidno nakremžil.

Po minuti odmora je Sacramento odgovoril z uspešnim metom izza črte za -2, a je nato Luka nanizal še štiri točke, dve pa je dodal Irving za 46:38. Mavericks bi še lahko povišali prednost, vendar je Irving zgrešil trojko. Sledila je kazen, Kings so odgovorili s serijo petih točk. Trener Dallasa Jason Kidd je vzel minuto odmora.

Obe ekipi sta se vrnili na igrišče, Luka je v prvi akciji lepo prodrl in zadel. Ko je nato slabe tri minute pred koncem polčasa zadel še svoj četrti od petih poizkusov za tri točke, je Dallas prišel do takrat najvišje prednosti pri 54:45. 

Svoje je dodal tudi v obrambi, zbral je še dve ukradeni žogi, v napadu pa je uspešno izvedel štiri proste mete. Sabonis je sicer šest sekund pred odhodom na glavni odmor zadel za 53:58.

Dončić je v prvem polčasu dosegel že 26 točk. K temu je dodal še sedem ulovljenih žog, pet asistenc in tri ukradene žoge.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretjo četrtino so po zaslugi Irvinga boljše odprli gostje. Omenjeni zvezdnik je v treh minutah in pol zbral kar 10 točk, Dallas pa je po njegovi drugi trojki v drugem polčasu povedel s 73:61. Luka je v teh trenutkih dirigentsko palico povsem prepustil svojemu kolegu, v svojo statistiko je tako dodal le osmi uspešen skok.

Ljubljančan je nato dosegel koš s polrazdalje in Mavericks popeljal do +14, sledili sta še trojka Washingtona in nov koš Irvinga za 82:63.

Pri Sacramentu kljub posvetom na klopi niso našli pravih rešitev. Pred zadnjimi štirimi minutami v tretji četrtini je bilo tako kar +24 za Dallas. Luka je že prišel do dvojnega dvojčka, saj je na svojem kontu že imel 10 ulovljenih žog. Kmalu je temu dodal še šesto asistenco in četrto ukradeno žogo. Na klop je sedel minuto pred koncem četrtine, ta se je končala z vodstvom Dallasa s 96:76.

Zadnjih 12 minut so gostje odprli s petimi zaporednimi točkami Hardawayja mlajšega, za delni izid 7:0 pa je nato poskrbel še Daniel Gafford. Mavs so imeli prav vse pod nadzorom. Ob takšni predstavi pravzaprav ni bilo potrebe, da bi se načeti Dončić vrnil na parket.

Na polovici četrtine je po novi trojki Hardawayja Dallas vodil s kar +29. Pri Sacramentu so nato na  parket že stopili rezervisti, dvoboj je bil odločen.

Končalo se je z rezultatom 132:96.

Mavericks (43-29) so se povzpeli na šesto mesto Zahoda. Četrti LA Clippers (44-27) in peti New Orleans Pelicans (44-28) imajo zdaj le še zmago več od Dallasa. Ta je nanizal pet zmag, na zadnjih desetih tekmah pa je slavil kar devetkrat. Edini poraz so Mavs doživeli ob Slovenčevi odsotnosti.

Dončić je ob metu iz igre 10/18 (trojke 4/8, prosti meti 4/5) zbral 28 točk, od tega le dve v drugem polčasu. K temu je dodal 11 skokov, 6 podaj in 4 ukradene žoge. Irving je dosegel 24, Hardaway Jr. pa 22 točk.

Pri Kings je bil prvi strelec Fox (18 točk), drugi Keegan Murray (17), Sabonisu (12 točk, 11 skokov, 9 asistenc) pa je ena podaja zmanjkala do trojnega dvojčka. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice