Šport > Košarka
12177 ogledov

Luka še enkrat odličen, Dallas končno na mestu, ki si ga tako želi

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so s 113:97 premagali Utah Jazz.

Dallas Mavericks so v boju za končnico tokrat gostili Utah Jazz. Obe ekipi sta doslej odigrali 69 tekem, ob tem je zasedba iz Teksasa zbrala 40 zmag in 29 porazov, moštvo iz Utaha pa ravno nasprotno - 29 zmag in 40 porazov.

Omenjena razmerja se v uvodnih treh minutah na parketu niso poznala. Gostje so namreč povedli z 8:1. A nato se je vse skupaj hitro spremenilo, sledilo je devet točk domačih, pri tem je Luka Dončić najprej v obrambi ukradel žogo, nato podelil dve asistenci, uspešen niz pa zaključil s trojko za 10:8. Gostujoči trener Will Hardy je naled Dallasa takoj prekinil z minuto odmora.

Slovenski zvezdnik bi lahko v prvi četrtini zbral kopico asistenc, a njegovi soigralci preprosto niso uspeli zadeti odprtih metov po njegovih podajah. Ko je stvari vzel v svoje roke, je ob prekršku zadel zelo težek met, žoga se je od 'table' odbila skozi obroč, z dodatnim prostim metom pa je prišel do svoje osme točke in gostitelje vrnil v vodstvo pri 15:14.

Luka je bil v napadu nezaustavljiv, a v obrambi Mavericks prav tako niso uspeli zaustaviti akcij gostov. Slovenec je na klop sedel tri minute pred koncem četrtine pri zaostanku 19:20. Dosegel je 12 točk.

V naslednjih dveh minutah so njegovi soigralci zmogli le eno točko, posebej uspešni pa niso bili niti košarkarji Utaha. Ti so tako vodili s štirimi točkami, ko je pol minute pred zaključkom četrtine trojko zadel Maxi Kleber. Na drugi strani je z enako mero odgovoril Finec Lauri Markkanen, a je ostalo še dovolj časa za zadnji napad Dallasa. V kotu je do žoge prišel Jaden Hardy in dve sekundi pred zadnjim piskom sirene zadel met za tri točke za 26:27.

Drugo četrtino so Mavs odprli z osmimi zaporednimi točkami, na parket pa se je pri 34:27 vrnil tudi Dončić.

Za nekoliko slabše razpoloženje v dvorani je kasneje poskrbela poškodba Daniela Gafforda, ki je dobil neprijeten udarec v bok in se ni vrnil v obrambo, to so gostje izkoristili, nato pa je center Dallasa ob pomoči odšepal v garderobo.

Tik pred polovico četrtine je Luka vpisal dve podaji ob koših Derecka Livelyja II., nato pa je zadel le enega od štirih prostih metov, ki jih je imel na voljo. S tem se je slovenski as vključil v slab izkupiček domačih s črte prostih metov, Mavericks so do polčasa imeli na voljo 15 takšnih poizkusov, zadeli so jih le šest (40 odstotkov).

Jazz se je približal na tri točke zaostanka, vendar je po Dončićevi asistenci trojko za 45:39 zadel Kyrie Irving. Obe ekipi sta bili nato večkrat neuspešni v napadu, rezultat pa se tako skoraj dve minuti in pol ni spreminjal, nato pa je za +8 s prodorom poskrbel Dončić. Ta je v zadnji minuti prvega polčasa zadel še dve trojki, zadnjo dobro sekundo pred odhodom na glavni odmor. Bilo je 53:42.

Luka, ki je imel na zadnji tekmi proti San Antoniu zelo slab odstotek zadetih metov iz igre (6/27) in je na celotnem dvoboju zbral 18 točk, je bil tokrat precej bolj razpoložen. V prvih dveh četrtinah je zadel 8 od 13 poizkusov (3/4 trojke, 2/5 prosti meti) in dosegel 21 točk. K temu je dodal še štiri skoke in pet asistenc.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s štirimi zaporednimi točkami domačih, drugi koš je po podaji Dončića dosegel Gafford, ki se je na presenečenje marsikoga že lahko vrnil na parket. Prednost Dallasa se je po minuti in pol drugega polčasa povzpela na 17 točk.

Dončić se je kasneje izkazal s svojo drugo ukradeno žogo. Po 'skoku na glavo' je prišel do okroglega usnja, s tal je nato podal do Irvinga, ta pa je izjemno zaposlil še Derricka Jonesa Jr., ki je atraktivno zabil za 65:48.

Luka je prvi koš v drugem polčasu dosegel šele po sedmih minutah igre, še naprej pa je uspešno zbiral skoke in podaje. 

Naslednje tri točke je v svojo statistiko sicer vpisal s prostimi meti, ko je nato minuto in pol pred iztekom četrtine zadel tudi trojko, pa je Dallas še vedno vodil s +16. A v slabi minuti je gostom nato uspel delni izid 8:0. Četrtina se je zaključila z zabijanjem Livelyja za 83:73.

Dončić, ki je v celoti odigral tretjo četrtino in je pred zadnjo sedel na klop, je zbral 29 točk, 9 skokov, 8 asistenc in 3 ukradene žoge.

Predvsem po zaslugi Gafforda, ki je še trikrat zabil žogo skozi obroč, je v treh minutah in pol prednost Dallasa znova narastla na +17 pri 94:77.

Luka se je na parket vrnil šele slabih pet minut in pol pred koncem srečanja. Mejo tridesetih doseženih točk je presegel dve minuti kasneje s prostima metoma. A gostje so odgovorili s petimi zaporednimi točkami in se približali na 95:106, imeli pa so tudi napad za še manjšo razliko. To je s svojo četrto ukradeno žogo preprečil Dončić.

Jones Jr. je nato z zabijanjem razrešil še zadnje dvome o zmagovalcu. To je bilo že 18. zabijanje domačih, s tem pa so postavili rekord franšize po številu zabijanj na eni tekmi ter popravili tudi najboljši dosežek v sezoni, LA Lakers so 17-krat zabili prav proti Jazz. 

Dončić je za konec dosegel še en koš ob prekršku, izkoristil pa je tudi dodaten prosti met. Na klop je sedel minuto pred koncem. Dvoboj se je končal s 113:97.

Slovenski zvezdnik je zbral 34 točk, 9 skokov, 8 asistenc in 4 ukradene žoge. Gafford je z metom 10/11, vse koše iz igre je dosegel z zabijanji, prišel do 24 točk, Irving pa je vknjižil 16 točk. Na drugi strani je Markkanen prispeval 21, Collin Sexton pa 20 točk.

Ob porazu Sacramenta, ki ga je premagala najslabša ekipa v ligi Washington, se je Dallas po dolgem času povzpel na šesto mesto zahodne konference, ki prinaša neposredno uvrstitev v končnico. Na roko četi Jasona Kidda je šel tudi poraz New Orleansa v Orlandu.

Komentarjev 3
  • ico8 11:24 22.marec 2024.

    „ Po 'skoku na glavo' je prišel do okroglega usnja“, nisem vedel, da ihrajo v USA kosarko z „ledrastim“ zagami…

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:21 22.marec 2024.

    Kako je lepo,ko en slovenček uči igranje res lepe in domiselne košarke afroameričane,ki so mislili da jo znajo igrati,zdaj pa se njemu podrejajo,neprecenljivo

  • BenX 06:51 22.marec 2024.

    Bravo Dallas, samo pogumno dalje. S to ekipo in nekaj malega sreče je možno popolnoma vse.

Sorodne novice