Šport > Košarka
9348 ogledov

Luka spet potegnil voz do zmage, grda poškodba Irvinga

Luka Dončić Profimedia
Dallas Mavericks so ob poškodbi Kyrieja Irvinga premagali Portland s 125:112.

Luka Dončić in soigralci so tokrat zaigrali v Portlandu. Za obe ekipi je bila to 21. tekma v sezoni, Mavericks so se v dvoboj podali z razmerjem 12-8 in s petega mesta v zahodni konferenci, domači pa s šestimi zmagami in 14. porazi, kar je zadoščalo za predzadnje mesto na Zahodu.

Pri Blazers je manjkal nekdanji najboljši novinec iz sezone 2016/17 Malcolm Brogdon, ki je v minuli sezoni kot član Bostona prejel tudi nagrado za najboljšega šestega igralca lige, prav tako sta bila odsotna Jerami Grant in Deandre Ayton. Slednji je bil na naboru leta 2018 izbran kot prvi, Dončić kot tretji, med obema pa so pri Sacramentu izbrali že malce pozabljenega Marvina Bagleyja III, ki trenutno pri Detroitu v povprečju dosega 9.8 točke na tekmo. 

V postavi Dallasa ni bilo Granta Williamsa, Josha Greena in Maxija Kleberja.

Dvoboj je Luka tokrat odprl z asistenco z koš novinca Derecka Livelyja II., nato pa je do polovice četrtine dosegel štiri točke. Dallas je bil v tem obdobju korak pred tekmeci, a si vidnejše razlike ni priigral. Nato pa je slovenski as zadel svoj tretji met iz igre, v naslednjem napadu pa dodal še dva prosta meta za 15:8.

Sledila je trojka Setha Curryja, nato še dve Dončića, nekdanjega zvezdnika Chaunceyja Billupsa pa je v minuto odmora dokončno prisilil koš Tima Hardawayja Jr. 

Gostom je po izenačenem rezultatu pri 8:8 sicer uspel delni izid 20:2. Luka je s 14 doseženimi točkami sedel na klop.

Shaedon Sharpe je z dvema uspešnima trojkama nekoliko zmanjšal razliko, a je na drugi strani odgovoril Kyrie Irving, po prvih 12 minutah pa so Mavericks vodili s 37:22.

Luka je v igro vstopil po dveh minutah druge četrtine in takoj prišel do svojega četrtega skoka, popeljal žogo na drugo stran igrišča, napad pa je nato zaključil Irving za +18. A na veselje privržencev Portlanda se je nato razigral Anfernee Simons, ki je dosegel vseh 11 točk ob nizu gostiteljev 11:0. Pri 45:39 se je Jason Kidd odločil za posvet na klopi.

Ob prodoru Dončića je Simons nato storil svojo tretjo osebno napako, Billups pa ni želel tvegati in je svojega najboljšega košarkarja umaknil z igrišča. Luka je s prostima metoma poskrbel za 50:41.

A s težavami so se srečali tudi gostje. Irving je bil ob prodoru zaustavljen s prekrškom, ob prerivanju pa je z velike višine na njegov gleženj padel soigralec Dwight Powell.

Kyrie je še izvedel prosta meta, po pravilih se namreč ne bi smel več vrniti v igro, če bi njegovo mesto na črti prostih metov prevzel nekdo drug, nato pa v bolečinah odšepal v garderobo. V nadaljevanju dvoboja je sicer prišlo sporočilo, da je Irving že zaključil s tokratnim obračunom.

Portland se je do polčasa nekajkrat približal na sedem točk zaostanka, a je odgovarjal Dončić, Hardaway Jr. pa je s trojko pol minute pred koncem četrtine poskrbel za 71:60. To je bil tudi zadnji koš v prvem polčasu.

Luka je na polovici tekme imel v svoji statistiki vpisanih 21 točk, pet skokov in tri podaje.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretja četrtina se je začela s trojkama Simonsa in Matissa Thybulla. Slednji, med sezono so se ga pri Dallasu trudili pripeljati v Teksas, a je Portland nato izenačil njihovo ponudbo, Avstralec pa je tako ostal v zvezni državi Oregon, je na semaforju izpisal izid 66:71.

Odgovoril je Dončić, ki je zadel ob prekršku, a je nato zgrešil dodatni prosti met. Ob njegovi podaji je bil kasneje izza črte natančen Dante Exum, ki je v nizu dosegel sedem točk za Dallas. Prednost se je nekaj časa sicer vrtela okoli desetih točk, po ukradeni žogi in atraktivnem zabijanju A. J. Lawsona pa so Mavericks na polovici četrtine vodili s 86:74.

Luka je tokrat na klop sedel dobre štiri minute pred koncem četrtine.

Simons je s trojko tri sekunde pred iztekom časa v tretji četrini Portland približal na 90:97.

Scoot Henderson je s košem in dodatnim prostim metom razliko na začetku zadnje četrtine še zmanjšal, na štiri točke, kljub Dončićevem košu pa se je nato Portland s petimi zaporednimi točkami Simonsa približal celo na -1 (98:99).

A ko je bilo najbolj potrebno, je slovenski as znova potegnil Dallasov voz.

Najprej je tudi sam nanizal pet točk, nato pa je podelil dve asistenci, po prvi je zabil Lively II., po drugi pa je Hardaway Jr. s trojko poskrbel za 109:100. Sledila je minuta odmora.

Po njej je Portland svoj napad zapravil, na drugi strani pa je Dončić našel Setha Curryja, ki je zadel trojko ob prekršku, nato pa z dodatnim prostim metom Dallas popeljal do 113:100.

Domači se niso predali, slabe štiri minute pred zadnjim piskom sirene pa so z uspešnim metom za tri točke Duopa Reatha znova prišli le na šest točk zaostanka.

Po minuti odmora je Lively zadel za 117:109, Hardaway Jr. se je postavil na pot Simonsu in izsilil njegov prekršek v napadu, Derrick Jones Jr. pa je s trojko Mavericks znova odpeljal do dvoštevilčne prednosti.

Zadnje upanje je domačim odvzel Dončić. Ta je 1:15 pred koncem v obrambi ukradel žogo, na drugi strani pa po prekršku zanesljivo izvedel prosta meta za 125:112. To je bil tudi končni rezultat, saj sta v zadnji minuti obe mrežici 'obmirovali'.

Luka je vknjižil 32 točk, 6 skokov, 10 asistenc, blokado in ukradeno žogo. Exum, ki je pred letom nosil dres beograjskega Partizana, je zbral 23 točk, Hardaway Jr. 20.

Pri domačih je Simons, ki je zaradi poškodbe odigral šele tretjo tekmo v sezoni, dosegel 30 točk, Sharpe pa 24. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice