Šport > Košarka
6717 ogledov

Luka znova čez 40, po zadnjem metu pa...

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so po napeti končnici z 118:121 izgubili proti Portlandu.

Luka Dončić je na zadnji tekmi Dallasa dosegel rekordnih 46 točk, Maverick pa so v seriji domačih tekem zabeležili štiri zaporedne zmage. Z uspešnim nizom so se prebili na deveto mesto zahodne konference. Tokrat jih je čakal obračun s Portlandom, ki je kljub težavam s poškodbami zbral 15 zmag in 10 porazov ter je pred dvobojem zasedal peto mesto na Zahodu. Damian Lillard je bil s povprečjem 29 točk na tekmo četrti strelec lige, Dončić z 28.5 šesti. Šlo je za dvoboj ekip, ki sodita med 10 najboljših v ligi v napadu in med najslabše po učinku v obrambi.

Trener Dallasa Rick Carlisle je po slabih petih minutah igre prvič zahteval minuto odmora, Lillard je pred tem je s trojko poskrbel za vodstvo gostov s 14:8. Luka je obsedel na klopi. Mavs, ki so proti New Orleansu pred dvema dnevoma zadeli 25 trojk in postavili klubski rekord, so tokrat dvoboj odprli z 0/7 pri metih izza črte.

Portland je povedel že za 11 točk, Dončić je s košem in dodatnim prostim metom znižal zaostanek na 19:27.

Slovenski zvezdnik je bil edini razpoložen pri domačih, z dvema prostima metoma je 20 sekund pred koncem četrtine poskrbel za -7, a je nato pol sekunde pred piskom sirene zabil Carmelo Anthony za 34:25. Dončić je v prvi četrtini zbral 13 točk, drugi strelec Dallasa je bil s štirimi točkami Josh Richardson, nihče drug ni presegel dveh točk. 

Drugo četrtino je Slovenec začel na klopi. Po dveh minutah so domači zadeli prvo trojko na tekmi, za to so potrebovali 10 metov. Uspešen je bil Maxi Kleber, po njegovem naslednjem uspešnem metu za tri točke, vmes je bil iz razdalje natančen še Trey Burke, pa je bil izid že izenačen. Luka se je na parket vrnil pet minut in pol pred zaključkom polčasa pri izidu 42:44.

Dallas je znova izenačil pri 49:49, nato pa je pet zaporednih točk preko Kristapsa Porzingisa dosegel Enes Kanter. A odgovor Dončića je bil takojšen. Zadel je dva prosta meta, zaradi nešportne osebne napake nad njim, dobil je udarec v obraz, pa so domači izvajali še žogo iz avta. Luka je zadel za tri točke.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

A tu se ni ustavil, ob dveh neuspešnih napadih gostov je zaporedoma zadel še dve trojki za +6. Edino točko je zaradi Lillardove tehnične napake dodal Jalen Brunson. Gostje so bili nato prav tako natančni izza črte, rezultat ob polčasu pa je bil 61:58 v korist domačih.

Na začetku tretje četrtine je Dallas povedel že za sedem točk po novi Dončićevi trojki, ki je bil že pri 27 točkah. A je bilo nadaljevanje uspešnejše za goste, ti so z delnim izidom 18:4 povedli z 81:72. Osem zaporednih točk je dosegel Gary Trent Jr., ki je bil tako najzaslužnejši za preobrat.

Sledil je festival trojk na obeh straneh. Najprej se je met ustavil gostiteljem, Portland pa je z nizom 10:0 pobegnil na +14. Ostala je še minuta v tretji četrtini. Luka je zadel koš od table in dodal še prosti met. Lillard je odgovoril s trojko, v zadnjem napadu pa je Brunson zadel za 91:103. 

Dončić je presedel prve tri minuta zadnjega dela, na parket pa se je vrnil pri -11. Blazers so nekaj časa uspešno ohranjali prednost, a so se domači z osmimi zaporednimi točkami približali na 107:112. Na semaforju so ostale še slabe tri minute in pol. Portland je po minuti odmora zapravil napad, Luka je zadel za -3.

Gostje so bili še enkrat neuspešni, Dončić pa je z dvema prostima metoma poskrbel za 111:112. Lillard je na drugi strani odlično prodrl in položil žogo skozi obroč, Porzingis pa je bil ustavljen s prekrškom. Latvijec je zadel oba prosta meta, enako je storil Lillard.

Dončić je zavrtel svojega branilca, nato pa na trojki našel Doriana Finney-Smitha, ki je izenačil na 116:116. A Lillard je odgovoril z enako mero, ostalo je še 32 sekund. Dallas je vzel minuto odmora.

Luka je po nekaj sekundah zadel, Anthony ga je v napadu odrinil, a so piščalke ostale neme, za 121:118 je pod košem zadel Derrick Jones Jr.  Ostalo je sedem sekund. Dončić je prišel do neoviranega meta za tri točke, žoga se je zavrtela po obroču, nato pa padla ven.

Slovenski zvezdnik se je le še nemočno prijel za glavo. Po pregledu posnetka je žoga pripadla Portlandu, dvoboj je bil odločen. V svojo statistiko je Dončić vpisal 44 točk, 7 skokov in 9 asistenc. Lillard je tekmo končal s 34. točkami in enajstimi podajami. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice