Šport > Košarka
13 ogledov

Maljković: "Pred Bogom in narodom čiste vesti"

Bozidar Maljkovic Žurnal24 main
Selektor slovenske košarkarske reprezentance je na prvi tiskovni konferenci izbrane vrste odgovarjal na novinarska vprašanja. Obžaluje, da nekaterih igralcev ni, a stoji za 20-erico, ki jo je poklical. Tudi za mladimi močmi.

Kako realna je miselnost, da bo Slovenija v Litvi osvojila kolajno?
Veliko je odvisno od kakovosti in ekip, ki jih bodo imeli tekmeci. Ko sem prišel v Slovenijo in sem podpisoval pogodbo, sem imel v glavi načrt, da bomo nastopili z najboljšimi. Nato sem ostal brez treh pomembnih košarkarjev. Toda, kar se je zgodilo, se je zgodilo. Sem trener in moje delo je, da te igralce, ki so mi na razpolago, najbolje pripravim za evropsko prvenstvo. Tako bom pred Bogom in narodom povsem čiste vesti. Če bo to dovolj za kolajno, še nihče ne ve. Veliko je odvisno tudi od drugih.

Koliko je realno, da se bo Gašper Vidmar, ki še vedno ni pozdravil poškodbe kolena, znašel v ekipi?
Z Matejem Avanzem sva Vidmarja obiskala v Istanbulu. Fant je izjemno pozitiven, kar se mu vidi že po očeh. V zadnjih 15 dneh sva se slišala štirikrat ali petkrat. Dejal sem mu, da bi zelo potrebovali igralca s takšno energijo in telesnimi sposobnostmi, posebej pri 'pick 'n' rollu' in skoku. V naslednjih dneh bomo videli, kako je z njegovim kolenom (po pregledu v nemčiji, op. a.), ki še vedno oteka, kar ni dobro znamenje. Vidmar si 200% želi igrati. Desetkrat mi je rekel, da bo poskusil, a sem ga zavrnil, dokler ne bo zdrav, saj poškodba vezi lahko za sabo potegne tudi druge.

Na krilu imamo pravzaprav le Boštjana Nachbarja in še on ...
... je poškodovan. Vem, kaj me želite vprašati. To je dobro vprašanje. Tega se zavedam, a ne želim zaradi tega jokati in v reprezentanco vnašati pesimizem. Teoretično se lahko zgodi, da Nachbar zaradi poškodbe ne bo zaigral na EP, ostane nam nato le Edo Murić. A upamo, da se to ne bo zgodilo. Marsikateri tekmec bi lahko v Litvi izkoristil, da nam manjkajo igralci na trojki in bi preko tega mesta poskušal doseči dober rezultat.

Kaj se je spremenilo, da se je Miha Zupan znašel na seznamu, čeprav naj ga ne bi bilo, Saniju Bečiroviću pa ste se odpovedali?
V načrtu za prvi seznam, če vam povem pošteno, Zupana ni bilo, bili pa so neki drugi igralci, ki so odpovedali sodelovanje. Zato smo poklicali Zupana. Kar zadeva Sanija Bečirovića: izredno dobro poznam njegove kvalitete. Večkrat sem s svojimi ekipami igral proti njemu, vendar mislim, da mu njegovo zdravje trenutno ne dovoljuje najprej vrhunskega treninga, nato pa še tako težkega tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo. Ne skrbite – glede vsake svoje odločitve sem se posvetoval gotovo z desetimi ljudmi, trenerji, ki poznajo igralce.

Kako boste ožali ekipo? Bodo mladi igralci do konca trenirali z ekipo?
Optimalna številka za delo ni 20 igralcev, ampak okrog 14. Videli bomo, kako se bodo igralci obnašali, prenašali delo. Ne bo lahko in oni to vedo. Vseeno pa so imeli tam, kjer sem delal, igralci minimalno število poškodb. Tudi sicer me število poškodb v Sloveniji čudi, ne samo pri starejših igralcih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.