Šport > Košarka
35 ogledov

Filipovski: "Zmago posvečam navijačem"

Danny Green
1/24
Saša Despot
Union Olimpija je v tretjem kolu Evrolige prvič zmagala. V Stožicah je bila s 70:62 boljša od Prokoma. Blestel je Američan Danny Green, ki je dosegel 23 točk. "Odigrali smo dobro obrambo in zaustavili smo njihove najboljše igralce. Pametno smo odigrali tudi v napadu. Želim si več takih ali podobnih tekem," je po tekmi dejal trener Olimpije Sašo Filipovski.

Union Olimpija : Prokom 70:62 (58:47, 40:33, 25:16)

Union Olimpija: Ćapin 8, Rothbart 9 (3:5), Blažič 2, Thompson 2, Woodside 6, Murić 8, Salin 3, Green 23 (2:2), Varda 7, Bertans 2.

Prokom Asseco: Lafayette 12 (2:2), Seweryn 9, Blassingame 4 (1:2), Motiejunas 7 (2:4), Lapeta 8 (2:2), Zamojski 1 (1:2), Szczotka 2, Kuebler 2, Gee 13 (4:4), Hrycaniuk 4.

Košarkarji Uniona Olimpije so v tretjem krogu evrolige dosegli prvo zmago. Po uvodnih dveh za razred premočnih tekmecih - Barceloni in Montepaschi Sieni - so pred zgolj 5000 gledalci v dvorani Stožice ugnali zasedbo poljskega Asseco Prokoma.

Zmaga Ljubljančanov je povsem zaslužena, saj so vodili praktično vso tekmo, hkrati pa lepa spodbuda za nadaljnje uspešne nastope v šestčlanski skupini D, iz katere se bodo v Top 16 uvrstile le prve štiri skupine. Naslednja preizkušnja zelenobele košarkarje čaka znova v Stožicah prihodnjo sredo ob 19. uri proti turškemu Galatasarayju.

Union Olimpija je tako imenovano prvo ključno tekmo sezone začela zelo dobro in si kmalu na semaforju nabrala lepo prednost. Prvih deset minut je zaključila z devetimi točkami naskoka, v drugi četrtini je razliko povišala na + 12 in odšla na veliki odmor s 40:33, edino krizo na tekmi pa je doživela sredi tretjega dela igre.

Potem ko se je na začetku drugega polčasa znova prebila do dvanajstih točk prednosti (48:36), je zabredla v nekajminutni strelski post, kar so gostje z nizom trojk izkoristili in se v 28. minuti približali na vsega tri točke zaostanka (48:45). Odgovor zmajev je bil bliskovit in učinkovit, saj je bilo že minuto kasneje znova plus deset, ko sta v hitrih protinapadih zadela Danny Green in Deon Thompson, trojko pa je dodal še Dino Murič.

Čeprav so se Poljaki v zadnji četrtini še enkrat približali na nevarno razdaljo, pa zmaga Uniona Olimpija ni bila niti za trenutek ogrožena. Nalet v uvodnih minutah četrte četrtine je Ljubljančane popeljal do rekordne prednosti 63:47 ter posledično mirne končnice in zaslužene zmage.

Najboljši posameznik v zelenobelem dresu je bil Danny Green, ki je 23 točk dosegel ob metu 5:7 izza črte 6,75, med strelce pa se je vpisalo še devet drugih ljubljanskih igralcev z izjemo Damirja Markote, ki se je poškodoval na zadnjem treningu, ter Gezima Morine, ki ni vstopil v igro.

Izjavi po tekmi:

Sašo Filipovski, trener Uniona Olimpije: "Zmago posvečam navijačem, ki so navijali skozi vseh štirideset minut. Zadovoljen sem s pristopom in načinom igre, ki smo jo danes prikazali. Odigrali smo dobro obrambo in zaustavili smo njihove najboljše igralce. Pametno smo odigrali tudi v napadu. Želim si več takih ali podobnih tekem. To je naša prva evroligaška zmaga, sedaj moramo trenirati še bolj trdo in nadaljevati v podobnem slogu. Še enkrat, odigrali smo zelo timsko, srčno in borbeno."

Tomas Pacesas, trener Asseco Prokoma: "Tekmo smo žal izgubili že v prvi četrtini. Tako slabo tekem na gostovanju ne smemo začenjati, kljub temu smo se večkrat uspeli približati, a nikoli nismo zmogli preobrata. Čestitam Unionu Olimpiji za zmago, ki je bila danes boljša ekipa v vseh elementih igre."

Komentarjev 1
  • Bobo Vieri 09:03 02.november 2011.

    Eh nič jim ne pomaga tut 7 igralec na igrišču.