Šport > Košarka
1085 ogledov

Med najboljšimi odslej tudi izjemni Hrvat, pri tem mu je pomagal Jordan

Toni Kukoč Profimedia
Toni Kukoč sprejet v hram slavnih.

Nekdanjih odlični hrvaški košarkar Toni Kukoč, ki je bil član zmagovite zasedbe Chicago Bulls v ligi NBA med leti 1996 in 1998, je bil v soboto sprejet v košarkarski hram slavnih. Na slavnostnem dogodku v Springfieldu je nad njegovo vključitvijo bdel legendarni član Chicaga Michael Jordan.

Chicago je Kukoča prvič nominiral za vstop v hišo slavnih leta 2014, do njegove potrditve pa je prišlo v osmem poskusu. S tem je postal peti Hrvat v hiši slavnih po Krešimirju Ćosiću (leta 1996), Draženu Petroviću (2002), Mirku Novoselu (2007) in Dinu Rađi (2018).

"S športom sem se začel ukvarjat pri osmih letih, na začetku z namiznim tenisom, nato z nogometom, šele pri 15 letih sem začel igrati košarko. Mojo kariero sta zaznamovali predvsem dve ekipi: Jugoplastika iz Splita in Chicago Bulls," je v govoru dejal zdaj 52-letni Splitčan.

Toni Kukoč | Avtor: Profimedia Profimedia

V njem se je zahvalil svoji družini in vsem trenerjem ter soigralcem v svoji karieri. Posebno mesto pa je dal Jordanu in še enemu članu bikov, Scottieju Pippnu. "Obema bi se rad zahvalil, da sta me 'razbila' na olimpijskem turnirju v Barceloni, s tem pa spodbudila, da se še bolj potrudim, da postanem pomemben član Chicago Bulls."

Kukoč je svojo poklicno kariero začel v Jugoplastiki, kjer je igral od leta 1987 do 1991, nato pa se je pridružil italijanskmu Benettonu, kjer je igral dve leti. Leta 1993 ga je pot vodila v NBA, v najmočnejši ligi na svetu pa je odigral 13 sezon, prvih sedem v Chicagu, eno v Philadelphiji in Atlanti in štiri v Milwaukeeju.

S Chicagom je trikrat osvojil naslov prvaka (1996, 1997 in 1998). Svojo NBA kariero je končal s povprečjem 11,6 točke, 4,2 skoka in 3,7 podaje na tekmo.

Toni Kukoč | Avtor: Profimedia Profimedia

Kukoč je v soboto postal eden od 16 novih članov košarkarske hiše slavnih. Med njimi so bili tudi Paul Pierce, Chris Bosh, Ben Wallace in Chris Webber.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice