Šport > Košarka
5583 ogledov

Najbolj črn madež na karieri šestkratnega NBA prvaka

scottie pippen Profimedia
Slavni incident tudi četrt stoletja kasneje še vedno razdvaja ljubitelje NBA košarke.

Scottie Pippen je nedvomno eden najboljših košarkarjev vseh časov, njegova izredno uspešna kariera, v kateri je osvojil kar šest naslovov NBA prvaka, pa je leta 1994 dobila črn madež, za kar je bil posredno odgovoren hrvaški zvezdnik v dresu Chicago Bulls Toni Kukoč.

michael jordan Režiser razkriva Šport Jordan je dopustil marsikaj, a pri tem je potegnil črto

Pippen se je Bikom pridružil leta 1987 in hitro se je izkazalo, da je osamljeni Michael Jordan končno dobil prepotrebnega pomagača v lovu na šampionski prstan.

Skupaj sta končala prevlado "porednih fantov" iz Detroita in Chicago od leta 1991 do 1993 popeljala do treh zaporednih naslovov prvaka ("three peat").

Jordan je po koncu sezone 1992/1993 nenadoma oznanil svojo upokojitev, s čimer je Pippen postal nesporna prva violina moštva. Po šestih letih v senci Air Jordana je bil odločen dokazati, da je tudi on del košarkarske elite in ne samo košček mozaika v eri največjega igralca vseh časov.

jordan grant Kruto Šport Če je odigral slabo tekmo, mu Jordan ni pustil jesti

Chicago je redni del sezone 1993/1994 zaključil z zavidljivim izkupičkom 55-27 in se v končnico uvrstil kot tretja ekipa vzhodne konference. V uvodnem krogu so Biki z metlo izločili Cleveland, v  drugem pa so se po dveh porazih znašli v precejšnjem zaostanku proti New York Knicks (0-2). V tretji tekmi so imeli pri izidu 102:102 na voljo napad za zmago, trener Phil Jackson pa je med minuto odmora zarisal akcijo, v kateri bo odločilni met izvedel Toni Kukoč.

Scottie Pippen in Michael Jordan Ni slabo Šport Na seznamu, ki ga Jordanu raje na kažite, tudi dva Slovenca

Pippen je imel takrat na računu 25 točk, sedem skokov in štiri podaje ob 50-odstotnem metu iz igre, medtem ko je Kukoč zadel le enega od petih metov iz igre in zgrešil kar tri od šestih prostih metov, kar je predstavljajo dodatno tveganje, če bi bila nad njim storjena osebna napaka.

Jackson je kljub temu izbral Kukoča, zaradi česar sta si s prvim zvezdnikom izmenjala nekaj ostrih besed. Užaljeni Pippen se ni hotel vrniti na igrišče, zato ga je trener pustil na klopi, od koder je nato spremljal zmagoviti met hrvaškega košarkarja.

"Scottie Pippen ni bil udeležen v zadnji napad. Želel si je iz igre, zato sem ga pustil na klopi. To je vse, kar imam povedati," je bil po tekmi redkobeseden Jackson. Tudi Pippen je priznal, da je bila odločitev njegova. "Sporekla sva se, zato sem se usedel," je dejal, o podrobnostih pa tudi on ni želel govoriti.

michael jordan Neprijetno razkritje Šport Soigralec besen na Jordana: "Zakaj govori o tem? Zakaj zdaj?"

26 let kasneje je o incidentu spregovoril v dokumentarnem filmu The Last Dance. "To je bil trenutek v moji karieri, za katerega si želim, da se ne bi nikoli zgodil," je priznal 54-letnik, a v isti sapi dodal: "Če bi imel priložnost ponoviti, bi verjetno naredil enako."

Svoj pogled na dogajanje je delil tudi Steve Kerr. "Nismo vedeli, kako bi reagirali. Scottie je bil eden najboljšh igralcev na svetu. Nismo mogli verjeti, da nam je obrnil hrbet. Njegova poteza nas je uničila," je dejal.

Chicago Bulls so serijo z New Yorkom izgubili s 3-4.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.