Šport > Košarka
18 ogledov

NBA kaznovala Rakete zaradi prestopa Howarda

Howard Boston Celtics Orlando Magic NBA Reuters
Vodstvo lige NBA je Houston Rockets izreklo denarno kazen, obenem pa je objavilo tudi nov "salary cap".

Moštvo Houston Rockets se bo v prihodnje okrepilo z zvezdnikom Dwightom Howardom. Zaradi prepovedi sklepanja pogodb do srede pa bo prehitro razkritje posla ekipo stalo še 150.000 dolarjev več, kot so sprva nameravali odšteti za 211 cm visokega centra.

Vodstvo lige NBA je potrdilo, da so moštvo kaznovali s 150.000 dolarji globe, ker so razkrili vsebino ustnega dogovora s Howardom. Do srede, ko se bo v najmočnejši ligi na svetu iztekla prepoved sklepanja pogodb, se lahko ekipe in košarkarji sicer dogovarjajo o prestopih, vendar jih ne smejo razkriti. Ker pa je Howard že v petek namignil, da se bo za 88 milijonov dolarjev za štiri leta preselil k Houstonu, novico pa sta pozneje potrdila še direktor raket Daryl Morey in trener Kevin McHale, je Houston doletela denarna kazen.

Howard se je tako, kot kaže, odločil za finančno sicer nekoliko slabšo ponudbo Houstona, saj naj bi mu v Los Angelesu za pet let podaljšanja ponujali 118 milijonov dolarjev. Za usluge sedemkratnega udeleženca tekem All Star pa so se močno zanimali tudi pri Dallasu, Golden Statu in Atlanti.

Določen nov "salary cap"

Vodstvo lige NBA je objavilo tudi nove številke za omejitev izplačil za moštva (salary cap) v prihajajoči sezoni 2013/14. Po novem bodo lahko ekipe za plače igralcev zapravile največ 58,67 milijona dolarjev, kar je malenkost več kot v sezoni 2012/13, ko je bila meja 58,04 milijona.

NBA pa je obenem sporočila tudi spremembe kazenskih plačil za ekipe, ki so presegle tako omejitev izplačil kot "davek na luksuz". Meja slednjega je bila doslej pri 70,3 milijona dolarjev, po novem bo pri 71,74 milijona. Ekipe, ki so v prejšnji sezoni to mejo presegle, bodo morale toliko denarja, kolikor preveč so porabile za plače svojih zvezdnikov, odšteti vodstvu lige. Po posebnem ključu bo nato liga del teh sredstev namenila tudi ekipam, ki so se držale omejitev in niso prekoračile začrtanih okvirov.

Šest "grešnih" ekip

Šesterico "grešnikov" iz prejšnje sezone po poročanju portala ESPN sestavljajo Los Angeles Lakers, Miami Heat, Brooklyn Nets, New York Knicks, Chicago Bulls in Boston Celtics. Največ, za skoraj 30 milijonov dolarjev, so mejo davka na luksuz presegli kalifornijski Jezerniki, Vročica je bila preveč razsipna za 13 milijonov, Mrežice za 12, Kratkohlačniki so bili devet milijonov čez mejo, Biki 3,9 milijona, Kelti pa 1,1 milijona.

Liga NBA je tudi glede kršitev tega davka sprejela nova pravila. Doslej so do določenega zneska moštva morala presežek poravnati po sistemu dolar za dolar (enakovreden znesek za vsak dolar prek meje), zdaj pa bo že za manjše kršitve predvideno plačilo 1,5 dolarja kazni za en dolar preveč izplačanih plač.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.