Šport > Košarka
11 ogledov

NBA ni v minusu, ima plus, trdi Forbes

New York Knicks : Chicago Bulls 90:103 Žurnal24 main
Finančna revija Forbes nasprotuje trditvam lige NBA, da so klubi v rdečih številkah, kar ima posledico v lockoutu. Če NBA trdi, da bodo v sezoni 2009/10 moštva pridelala 340 milijonov dolarjev izgube, Forbes piše, da so zaslužili 183 milijonov.

Triindvajset od 30 klubov je v minusu, nižje plače in zaostreni salary cap so nuja, košarkarji bodo morali popustiti. Tako je vodstvo lige NBA pojasnilo petkov začetek lockouta, ko je potekla prejšnja kolektivna pogodba med lastniki in igralci, o novi pa se niso uspeli dogovoriti. Pa so klubi res v taki stiski? Po podatkih finančne revije Forbes niso. A vodstvo lige vztraja na svojem, navedbe Forbesa odločno zavračajo.

"NBA je zdrav in dobičkonosen posel," so zapisali pri Forbesu. NBA odgovarja: "Liga je imela izgubo prav v vsaki sezoni po dosedanji kolektivni pogodbi." Forbes nadalje trdi, da se je prodaja vstopnic v primerjavi s sezono 1999/2000 do danes dvignila za 22 odstotkov. "Prihodki od vstopnic so se povišali za 12 odstotkov v zadnjih 10 letih in ne za 22," trdi NBA.


"Sedemnajst ekip je imelo minus, a ta je bilo zelo majhen,"
nadalje piše Forbes. Njihove trditve niso resnične, odgovarja NBA. "V sezoni 2009/10 je izgubo imelo 23 moštev. Te niti slučajno niso bile majhne, saj jih je 11 izgubilo po več kot 20 milijonov dolarjev." Naslednja trditev Forbesa, ki jo NBA zavrača, je : "Samo Knicks, Bulls in Lakers so skupaj zaslužili toliko, da bi lahko pokrili izgubo 17 neprofitabilnih klubov."

Četudi prištejemo dohodke sedmih uspešnih klubov, je bila skupna izguba trideseterice v sezoni 2009/10 340 milijonov dolarjev. In kaj trdi Forbes? "Naša ocena je, da je bil prihodek lige 183 milijonov dolarjev."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.