Šport > Košarka
19 ogledov

NBA se začenja na božič

LeBron James EPA
Po mukotrpnih pogajanjih med vodstvom lige NBA in igralci je bil na veliko radost košarkarskega sveta vendarle sklenjen dogovor. Liga se začne na božič, 25. decembra, ko bodo odigrane tri tekme.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij, naj bi v severnoameriški košarkarski ligi NBA prišlo do dogovora med igralci in lastniki klubov, tako da kot kaže letošnja sezona le ne bo odpovedana. Obe strani sta po sinočnjem 15-urnem sestanku v New Yorku le našli skupni jezik, komisar lige David Stern pa je dejal, da se bo sezona začela na božični dan.

Obe strani sta rešitev iskali kar 149 dni, pred nekaj urami pa objavili konec razprtij. Sicer morata obe strani še potrditi novo pogodbo, a kot kaže bo vsaj del sezone rešen. Tekme, na sporedu bi jih naj bilo 66, se bodo začele 25. decembra s tremi dvoboji.

V sporu med igralci in lastniki klubov, ki se je začel že 1. julija, nato pa so pristojni zaradi nesoglasij morali odpovedati začetek sezone, ki je bila napovedan za 1. novembra, je šlo za nesoglasja glede delitve 4,3 milijarde dolarjev vrednega letnega dobička. Sindikat igralcev je vseskozi zavračal ponudbe predstavnikov lastnikov, ti so igralcem ponujali "le" 47 odstotkov omenjenega zenska, kar je bilo po njihovem mnenju premalo, lastniki pa prav tako niso popuščali.

 

V letošnji sezoni bo tako namesto 82 tekem zaradi skrajšanja tekmovalnega koledarja na sporedu 66 dvobojev, vendar pa morata obe strani še potrditi novo kolektivno pogodbo, saj sta se po maratonskem sestanku v New Yorku ponoči dogovorili o začetku sezone le "s stiskom rok".

"Igrati želimo košarko. Še vedno bo potrebno veliko usklajevanja in dogovorov, ampak optimistični smo, da se bo liga začela 25. decembra, le še pogodbo morata podpisati obe strani. Veseli smo, da smo prišli tako daleč, a še vedno nas čaka veliko dela," je dejal komisar lige David Stern. "Vse, kar lahko zdaj rečem, je 'končno'," pa je dogajanje komentiral eden zvezdnikov lige Dwayne Wade. Zaradi lockouta si je sicer veliko odličnih košarkarjev iz NBA delodajalce poiskalo v Evropi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.