Šport > Košarka
5629 ogledov

NBA zvezdnik klonil pod pritiski: "Nisem več lastnik svojega telesa"

andrew wiggin Epa
Košarkarski zvezdnik je pojasnil, da se je ob pritiskih glede cepljenja proti covidu-19 počutil stisnjenega v kot.

Andrew Wiggins je kot zadnji član košarkarske ekipe Golden State Warriors pristal na cepljenje proti covidu-19, čeprav sam pravi, da njegova odločitev ni bila prostovoljna. 

Krilni center kalifornijskega moštva je bil do nedavnega pripadnik peščice igralce, ki zavračajo cepljenje zoper omenjeno respiratorno bolezen, zaradi česar je bil s strani kluba deležen vse večjega pritiska.

Luka Dončić Mavs trening Video Šport Dončić zabil čez 224 cm visokega Srba

Po odločitvi pristojnega organa za varovanje zdravja v San Franciscu, da necepljenim prepove vstop v športne dvorane, med katere sodi tudi domovanje bojevnikov Chase Center, se je Wigginsova prihodnost znašla pod velikim vprašajem.

Kanadčan bi bil potemtakem primoram izpustiti vseh 41 domačih tekem, medtem ko bi bila njegova udeležba na gostovanjih odvisna od odlokov posameznih zveznih držav. Za nameček je vodstvo lige NBA odločilo, da igralci za izpuščene tekme ne bodo dobili plačila, kar bi že v izhodišču prepolovilo njegovo plačo. 

Goran Dragić Toronto Raptors 76ers Video Šport Dragić prvič v novem dresu, začel tudi Čančar

Še bolj kot finančna izguba ali nezmožnost igranja domačih tekem bi bilo za košarkarja poguben omejen dostop do klubskih prostorov, okrnjene možnosti za trening s soigralci ter nenazadnje tudi družbeno stigmatiziranje necepljenih. 

Ob vseh oteževalnih okoliščinah in ob prigovarjanju vodstva ter celo trenerja Steva Kerra je Wiggins naposled popustil.

 | Avtor: Epa Epa

O razlogih za cepljenje je spregovoril pred začetkom pripravljalne tekme s Portland Trail Blazers, pri čemer ni skrival, da se je tako odločil pod prisilo. 

"Imel sem samo dve možnosti: cepljenje ali pa se lahko poslovim ob lige NBA. Odločitev ni bila lahka. Upam, da se bo dolgoročno vse dobro izšlo. Da bom tudi čez deset let še vedno zdrav," je povedal 26-letnik, ki je v preteklosti prebolel koronavirus, glede same izkušnje pa pravi, da ni bilo "prehudo".

Luka Dončić Mavs Clippers Mešani odzivi Šport NBA legenda prepričana, da se Luki godi krivica: "Če bi odločal jaz ..."

Dodal je, da do organizacije ali lige NBA ne čuti nobenih zamer, čeprav mu je ob vsem tem ostal grenak priokus. "Ekipa ne določa pravil. Ampak očitno, če želiš delati oziroma početi določene reči, nisi več lastnik svojega telesa. To je bistvo vsega tega. Če želiš delati, lahko drugi odločajo o tem, kaj bodo vnesli v tvoje telo. Upam, da še obstajajo ljudje, ki so močnejši od mene in se bodo še naprej zavzemali za to, kar verjamejo."

Wiggins po prejemu cepiva Johnson & Johnson ne bo izpustil nobenega treninga in bo lahko 21. oktobra zaigral na uvodni tekmi nove sezone z Los Angeles Clippers.

Zadnji visokoprofilni NBA zvezdnik, ki se še upira cepljenju, ostaja Kyrie Irving (Brooklyn Nets), ki že čuti posledice svojih prepričanj.

kyrie irving New York Šport Necepljenemu Irvingu onemogočili trening z ekipo
Komentarjev 2
  • QSprm 13:20 06.oktober 2021.

    Prostovoljno prisilno cepljenje zoper prehladno obolenje, ki ga rezimska sodrga enaci z ebolo in kugo. Radikalni korona fundamentalisti vseh dezel so talibanisticne falange psihotikov. Brezglavo teroriziranje lastnega ljudstva je samo ena od znacilnosti teh izrojenih pajacev. Bolestno siljenje v cepljenje ...prikaži več proti gripi, za kar ni ene same smiselne razlaga, pa druga bebava oslarija.

  • pravičnik77 12:15 06.oktober 2021.

    ga popolnoma razumem. enako se dogaja v Sloveniji, pritiski za cepljenje na meji zmožnosti