Šport > Košarka
617 ogledov

NBA zvezdnik podoživel težko otroštvo: "Nismo imeli za hrano"

Giannis Antetokounmpo Reševalni pas/Twitter
Zgodba "grškega čudaka" je zgodba o velikem uspehu.

Giannis Antetekounmpo danes velja za enega najboljših košarkarjev na svetu, čeprav mu življenje ni prizanašalo. Dvakratni MVP lige NBA, ki bo v prihajajoči sezoni samo s plačo pri moštvu Milwaukee Bucks zaslužil več kot 27,5 milijona dolarjev, je odraščal v velikem pomanjkanju. 

Rodil se je leta 1994 v Grčiji. Je potomec nigerijskih emigrantov. Ima štiri brate, trije so se rodili v Grčiji. Ko so se starši leta 1991 podali s trebuhom za kruhom, so najstarejšega Francisa pustili doma, kjer so zanj skrbeli stari starši. Kasneje se je družini pridružil v Evropi. 

Giannis Antetokounmpo | Avtor: Epa Epa
Čeprav je bil Giannis rojen v Grčiji, je zaradi načela 'jus sanguinis' (pridobitev državljanstva po rodu) uradno državljanstvo prejel šele leta 2013. Istega leta ga je na naboru lige NBA izbralo moštvo Milwaukee Bucks, vse ostalo pa je, kot pravimo, zgodovina.

Zvezdnik se je o hudem pomanjkanju, ki ga je izkusil kot otrok, razgovoril v pogovoru za podkast The Woj Pod. "Nisem jedel. Glede na to, kako jemo zdaj in kako skrbim za svoje telo, lahko rečem, da smo jedli premalo. Včasih sem šel v šolo brez zajtrka. No, ne včasih, ampak vedno. Ko sem se vrnil domov, smo včasih imeli hrano, včasih pa tudi ne. Potem sem moral na trening. Zgodilo se je, da sem ob 11h prišel s treninga in šele takrat pojedel svoj prvi obrok. Zagotovo to ni bila ustreza prehrana," se spominja 25-letnik.

Stvari so se nekoliko izboljšale, ko mu je agent uredil prehranskega strokovnjaka, ki mu je sestavil jedilnik. Namesto da bi hrano zaužil sam, jo je delil z družino. "Mislil je, da sem pojedel vso hrano, v resnico pa sem jo pojedel samo četrtino. Vzgojen sem bil tako, da ne jem, če ne jedo tudi moji brati," je povedal zvezdnik.

Poleg Giannisa v NBA igrata tudi njegova brata Thanasis in Kostas. Slednji je v pretekli sezoni osvojil šampionski prstan z Los Angeles Lakers, vendar pri tem ni odigral vidne vloge, saj je dobil priložnost le na petih tekmah in prispeval zgolj 1,4 točke.

Thanasis je Giannisov soigralec pri Milwaukee Bucks, za katere je sezoni 2019/2020 zbral 20 nastopov, dvakrat pa je celo dobil priložnost v začetni peterki. Zabeležil je 2,8 točke in 1,2 skoka na tekmo.

S košarko se ukvarja tudi Alex, ki je trenutno član španskega kluba UCAM Murcia.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.