Šport > Košarka
41 ogledov

Nika Barič: prva Slovenka v WNBA

Celjanke (na fotografiji Nika Barič) so ostale brez pokalnega naslova. (Foto: fo fotosi.si
V Združenih državah Amerike v Bristolu je bil v ponedeljek nabor v ženski različici ameriške profesionalne košarkarske lige WNBA, na katerem je bila prvič v zgodovini slovenske ženske košarke izbrana tudi Nika Barič, ki trenutno igra pri moskovskem Spartaku.

Mlado slovensko organizatorko igre Niko Barič, ki bo s soigralkami junija in julija Sloveniji poskušala priboriti prvi nastop na evropskem prvenstvu 2013 v Franciji, je kot osmi izbor v drugem krogu (peti izbor Minnesote in kot druga Evropejka) izbrala Minnesota Lynx, lanskoletni prvak lige WNBA, sicer pa klub, ki je bil ustanovljen šele leta 1999.

Baričeva, rojena leta 1992, je dres Spartaka, enega najboljših klubov na stari celini, oblekla pred to sezono, pred tem je igrala pri Athletu iz Celja, športno pot pa začela v rodnih Trbovljah. Leta 2010 jo je zveza FIBA Europe izbrala za najboljšo mlado evropsko igralko do 20 let, leta 2011 pa je bila v isti kategoriji tretja.

Za slovensko člansko izbrano vrsto je zbrala deset uradnih nastopov, prvič pa je nastopila 27. avgusta 2008, ko je imela šele 15 let. Največji uspeh je dosegla z mladinsko izbrano vrsto na EP 2010 na Slovaškem, na katerem je bila imenovana za najkoristnejšo igralko (MVP) prvenstva, bila je druga najboljša strelka in najboljša podajalka, Slovenijo pa je pod vodstvom Damirja Grgiča skupaj z reprezentantkami popeljala do zgodovinskega 4. mesta in s tem uvrstitve na svetovno prvenstvo U-19 leta 2011. Kot prvi nabor, ki je v letu 2012 pripadel ekipi iz Los Angelesa, je bila izbrana Američanka Nnemkadi Ogwumike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.