Šport > Košarka
1098 ogledov

"O vstopnicah za konec tedna bomo razmišljali po Poljakih"

EuroBasket 2022 Saša Despot
"V tekmo gremo z dobro popotnico in samozavestjo."

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo nocoj ob 20.30 v četrtfinalu evropskega prvenstva pomerila s Poljsko. Slovenci bi se z zmago drugič zapored in skupno tretjič prebili v polfinale. Leta 2009 na Poljskem so na koncu osvojili nehvaležno četrto mesto, osem let kasneje pa so postali evropski prvaki.

"Igramo proti neugodnim Poljakom, ki so bili odlični proti Ukrajini, še zlasti v drugem polčasu. So raznovrstni, najnevarnejši je njihov organizator igre A. J. Slaugter., tu je še Meteusz Ponitka, ki že vrsto let igra v Evroligi, pod košem so dokaj visoki. Gotovo ne bodo lahek nasprotnik, ampak mislim, da smo se na njihove najboljše reči dobro pripravili. V tekmo gremo z dobro popotnico in samozavestjo," je na zadnjem treningu pred četrtfinalnim obračunom dejal Jaka Blažič.

Slovenija in Poljska sta se nazadnje sicer pomerili lani, ko je četa Aleksandra Sekulića na kvalifikacijskem turnirju za olimpijske igre visoko zmagala. V Kaunasu je slovenska izbrana vrsta, takrat brez Gorana Dragića, slavila z razliko 35 točk, bilo je 112:77.

"Imajo zelo podobno ekipo kot lani, a so zamenjali trenerja. Nekih skrivnosti, če povem iskreno, niti ne bo. Mislim, da bo tukaj zelo pomemben naš pristop ter želja in energija na samem začetku dvoboja. So nepredvidljivi, zelo veliko je odvisno, kot sem že rekel, od Slaughterja, če se on razigra, jih je zelo težko zaustaviti. To bo naša primarna naloga v obrambi, da zaustavimo naturaliziranega košarkarja Poljske. Skušali bomo omejiti njegov učinek. Nimamo pa se koga bati, zagotovo pa ne smemo v tekmo kreniti preveč prepotentno," je še dejal Blažič.

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Tega po poškodbi Zorana Dragića čaka še nekaj več dela. "Zoki je bil seveda pomemben del te reprezentance. Vsi ostali bomo zdaj morali nadoknaditi njegov izostanek v tej energiji, borbenosti, ki ju je dal v obrambi, s tranzicijsko igro pa nam je velikokrat odprl pot do lahkih košev. Klemen Prepelič in jaz bova verjetno zdaj imela nekaj več minut, da nadoknadiva manko Zokija." 

V zadnjih dneh je nekaj skrbi slovenskim navijačem povzročala novica, da je Luka Dončić utrpel rahel zvin gležnja. Kako Jaka ocenjuje njegovo zdravstveno stanje po zadnjem treningu? "Meni se zdi... Tako kot vsak trening, ko je zdrav ali pa rahlo poškodovan, je vedno približno enako. S te strani se ne bojim ničesar."

Slovenija se je v enakem položaju kot zdaj znašla že pred petimi leti. "Igra se četrtfinale, če pogledamo ekipi, smo sigurno v Istanbulu imeli kakovostnejšega tekmeca v Latviji. A tu gre na izpadanje, videl smo, kaj se na tem turnirju vse dogaja. Danes vsak zna igrati košarko. Gre pa za podobno tekmo kot leta 2017."

Blažič in njegovi soigralci so si ogledali tekmo med Italijo in Srbijo, ta jim zdaj služi kot opomnik, kaj se lahko pripeti favoritom: "Res je. Italija je odigrala odlično tekmo, bili so samozavestni. Vidi se, da igrajo kot ekipa, da imajo v moštvu super kemijo. Kot smo videli, jih vodi zelo temperamenten trener. Sigurno so zasluženo zmagali, Srbi pa so bili v drugem polčasu nekako zaspani in na koncu poraz."

Slovenski košarkarji imajo pred zadnjim delom prvenstva vedno več stikov z ljudmi v domovini. Ali čutijo spodbudo, pozitivno energijo? "Ja, zelo veliko pa se jih je javilo tudi zaradi vstopnic za konec tedna. Očitno so zelo optimistični. Ampak mi moramo ostati realno na tleh in razmišljati o tem šele po dvoboju s Poljsko." 

 

EuroBasket 2022 Rašo: Šport "Luko Dončića moramo zaščititi, delamo v navezi z Dallasom" EuroBasket 2022 O tekmecu Šport Selektor: Napačno sem ocenil glede Poljske, tako izenačeno je EP MATJAŽ KEK Kakšno spoštovanje Šport Noro, kaj bo napravil Kek, če uspe našim košarkarjem iti do konca EuroBasket 2022 NBA-jevec Šport Veliki zvezdnik: Slovenija gre lahko do konca, želim ji le najboljše EuroBasket 2022 Novo presenečenje Šport Šok na Eurobasketu! Domov potujejo naslednji veliki favoriti EuroBasket 2022 Nore številke Šport Dončić se ekspresno bliža najboljšemu, to je Dragić
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.