Šport > Košarka
18929 ogledov

Selektor: Napačno sem ocenil glede Poljske, tako izenačeno je EP

EuroBasket 2022 Saša Despot
"Zaustaviti bomo morali udarno trojico Poljske," pravi selektor Slovenije Aleksander Sekulić.

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v sredo v četrtfinalu evropskega prvenstva pomerila z izbrano vrsto Poljske. Slovenci ne bežijo od vloge favorita, a poudarjajo, da svoboj ne bo lahek. Enako meni tudi selektor Aleksander Sekulić.

"Igrajo skupaj, ekipno. V obrambi so precej čvrsti, radi tudi menjujejo obrambe, poslužujejo se tudi cone. Imajo udarni trio Slaughter, Ponitka, Balcerowski ob pomoči Sokolowskega in ostalih igralcev. Na ta udarni trio bo potrebno biti zelo pozoren," je o naslednjem tekmecu Slovenije dejal selektor.

Kje ima Slovenija določen prednosti. "A moram povedati? V bistvu vemo, da imamo kakovost, da imamo Gorana in Luko, ki sta že pokazala na tem prvenstvu pa tudi prej v ligi NBA, da gre za super igralca in to je naša glavna prednost. Z vsako tekmo smo boljši in bolj uigrani. Vedno težje tekme so, vse bolj bo prisotna energija, motivacija. Kar je pa najbolj pomembno je to, da ostanemo povezani, da pride do izraza kemija, ki jo imamo."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Poznavalci so prepričani, da Slovenija ne bi smela imeti večjih težav, če bo s pravim pristopom krenila v tekmo. Če tega ne bo storila, se bodo hitro pojavile teževe. "To so tekme, ko nimaš nič izgubiti, ali pa lahko izgubiš prav vse. Oboji smo v položaju, ko si želimo napredovati v polfinale. Nobena zmaga ni samoumevna, prav vsako si je potrebno priboriti. To se je pokazalo tudi na dosedanjih tekmah, na primer pri Srbiji, delno tudi pri Grčiji. Zelo pomembno bo, kako bomo začeli tekmo in na kakšen način se bomo lotili omenjene trojice."

EuroBasket 2022 Proti vesoljcu Šport Najnevarnejši tekmec: Morda je za nas lažje kot za Slovenijo

Je Poljska presenetila z uvrstitvijo v četrtfinale? "Iskreno povedano se s tem nisem ukvarjal, nisem razmišljal kdo bo prišel med osem. Če gledamo samo zadnjo tekmo, se pravi Poljsko in Ukrajino, je bila slednja zame favorit, osebno sem pričakoval, da bo Ukrajina zmagala. To sem napačno ocenil, to je še enkrat dokaz, da je prvenstvo zelo izenačeno."

Nam Poljska bolj ustreza kot Ukrajina, saj ima slednja precej dobrih košarkarjev, ki igrajo bližje košu? "Bomo videli po tekmi, vprašajte me takrat. Mislim pa, da ima na papirju Ukrajina kakovostnejšo ekipo, vendar to ne pomeni, da je Poljska slaba. Daleč od tega."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kako bo na spopad s Poljaki, ki so na evropskih prvenstvih nazadnje Slovenijo premagali v Celju leta 2013, vplivala odsotnost poškodovanega Zorana Dragića, ki je v zadnjem času kazal vse boljše predstave v obrambi? "Težko je to meriti, odsotnost pa se bo gotovo poznala. Mi imamo dovolj igralcev, da lahko to nadomestimo, vsak bo moral vložiti še kakšen odstotek energije več ter s tem pomagati ekipi, da nadomestimo Zorana."

EuroBasket 2022 Zoki o svoji smoli Šport "Če ne drugače, bom na oder šel po vseh štirih"

Na enem izmed zadnjih trenigov si je sicer gleženj zvil tudi Luka Dončić. Ta je na naslednjem izpustil nekaj zadnjih minut. "Vsak je malce načet, vsak čuti neke posledice, ampak mislim, da enako velja tudi za vsako drugo reprezentanco. Luka si je malce zvil gleženj. To je še dodaten problem. ampak verjamem, da se bodo vsi igralci razen Zokija porihtali do tekme."

Kaj pomeni rahel zvin? "Rahel. Samo je pa čutil nekaj bolečin. Težko rečem, videlo se je, da ga malce moti."

EuroBasket 2022 Rašo: Šport "Luko Dončića moramo zaščititi, delamo v navezi z Dallasom" Eurobasket 2022 Po treningu Šport Soigralec šokiran ob omembi Dončićeve poškodbe

V osmini finala je Slovenija sicer zabeležila celo najbolj prepričljivo zmago, za 16 točk je premagala Belgijo. Končni rezultat sicer ne daje prave slike o poteku dvoboja, saj je bil izid v uvodnih minutah četrte četrtine še izenačen pri 65:65, nato je slovenska izbrana vrsta dosegla 17 točk zapored in tako dokončna strla žilavega nasprotnika. 

Preostali dvoboji so bili še bolj napeti, veliko presenečenje pa je pripravila Italija, ki je izloćila Srbijo. "Moram reči, da smo vsi z zanimanjem gledali to tekmo. Nismo pričakovali takšnega razpleta, verjetno tudi Srbi ne. To samo pokaže določeno kakovost tega prvenstva. Kako je močno, kako je izenačeno. Da ni slabih ekip in da si nobene tekme, nobene ekipe ne moreš vzeti kot samoumevne. Nobena zmaga ne pride sama od sebe, za vsako se je treba potruditi. In na koncu koncev gre za eno tekmo, odloči lahko tudi samo ena žoga."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice