Šport > Košarka
2061 ogledov

"Če ne drugače, bom na oder šel po vseh štirih"

EuroBasket 2022 Saša Despot
Zoran Dragić se je znova srečal s poškodbo. "Na žalost, očitno mi ni usojeno, da pomagam reprezentanci," pravi razočarani Zoki.

Ob podelitvi zlatih medalj na evropskem prvenstvu 2017 so takrat novi evropski prvaki zahtevali, da se jim na odru za zmagovalce pridruži tudi Zoran Dragić, ki je finalni dvoboj s Srbijo v Istanbulu sicer spremljal na tribunah za gledalce. Zoki se je nato prebil skozi množico in stopil na najvišjo stopničko. Takratno tekmovanje je izpustil zaradi poškodbe kolena, pet let kasneje ga je moral predčasno končati zaradi težav s stegensko mišico.

"Začutil sem bolečino, a si takrat še nisem mislil, da bo zame konec tekmovanja, Mislil sem, da sem si nategnil mišico. Takoj sem namreč vedel, da je nekaj narobe z mišico, ne pa, da se je strgala. Na žalost, očitno mi ni usojeno, da pomagam reprezentanci. Na drug način ji bom zdaj. Na klopi bom fante spodbujal, kolikor se da."

"Na začetku smo v hotelu naredili ultrazvok. Tam se seveda ni opazilo, da bi bilo kaj strgano. Z ultrazvokom je težko videti, ker je mišica dosti globoko blizu kolka. V nedeljo zjutraj smo šli na MRI (magnetono resonanco; op,p.). Zdravnik mi je povedal slabo novico, da se je ena od mišic strgala. Zame je bilo takrat konec evropskega prvenstva. Zdaj me čaka rehabilitacija, čez približno dva meseca se bom vrnil nazaj."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Je pomislil na to, da ima neverjetno smolo? Pred petimi leti koleno, zdaj stegenska mišica. "Vedno je v glavi, kaj je s poškodbami. Te so del športa. Na njih lahko le vplivam tako, da je moje telo maksimalno pripravljeno, kar je tudi bilo. Vse tekme sem odigral brez težav. Mati narava ne izbira. Zgodilo se je. Na žalost spet meni. Prebrodil bom tudi to.".

"Ni bilo udarca. Maksimalno sem šel v sprint, naredil menjavo, šel v dvokorak in je počilo. Velika sila je bila. Takšne poškodbe se zgodijo. Kot denimo, da poči ahilova tetiva."

Pred košarkarjem Cedevite Olimpije je zdaj čas rehabilitacije, ostaja sicer z izbrano vrsrto. "Prve tri, štiri dni bo potrebno bolj mirovati. Nato sledi fizioterapija. Počakati je treba, da se hematom naredi in potem nova vez, ki bo nadomestila mišico. Nato počasi začeti s košarkarskimi gibi. V roku dveh mesecev in pol bi moral biti na pravi ravni."

EuroBasket 2022 Proti vesoljcu Šport Najnevarnejši tekmec: Morda je za nas lažje kot za Slovenijo Goran Dragić Veliko učenja Šport "Ko Goran nekaj pove v garderobi, ..." EuroBasket 2022 Zdravniška služba Šport To so podrobnosti Zokijeve poškodbe, težave imajo še ostali, tudi Luka

"Odločil sem se, da bom do konca ostal. Če bi bila razlika glede rehabilitacije, bi odšel domov. Zdaj moram bolj počivati, povrhu vsega imam tu fizioterapevta iz kluba. S klubom smo bili v stiku, slišali smo se s fizioterapevti."

Kljub temu da se bo njegova odsotnost poznala, predvsem v obrambnih akcijah, pa Zoran Dragić verjame, da bo Slovenija tudi brez njega prišla do dobrega rezultata. V sredo sicer sledi četrtfinalni dvoboj s Poljsko. "Verjamem v njih. To so najboljši fantje, ki jih premore Slovenija. Žal jim ne morem pomagati, a imamo enajst borcev. Spodbujal jih bom s klopi, da uresničimo naše sanje."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšna je bila reakcija soigralcev, ko so izvedeli za resnost poškodbe. "Za vsakega je to slaba novica. Kot bratje smo. Poškodbe so del športa. Razumljivo jim je bilo hudo. Šport gre naprej, moje življenje gre naprej. Z glavo sem že pri rehabilitaciji in temu, da spodbujam ekipo."

Kako je z bolečinami? "Malce me boli, ker je mišica poškodovana. Tudi oteklina je in pritiska na mišico. Mišica potrebuje čas za okrevanje. Skoraj da bi lahko že začel študirati medicino, glede na to, kaj vse sem že doživel. Od kolena naprej … Nimamo kaj. Vrnil se bom še močnejši. Kot vedno," je opis svojega trenutnega zdravstvenega kartona z optimizmom zaključil mlajši od bratov Dragić.

Ta je prepričan, da so trije dnevi odmora, Slovenija je v soboto premagala Belgijo, dvoboj s Poljaki pa bo šele v sredo zvečer, prišli še kako prav za zdravstveno stanje ostalih reprezentantov: "Zelo. V predskupini je bil tempo hud. Mi smo bili še v najtežji skupini. Nimaš niti en dan počitka, na primer igrali smo z Nemčijo in nato naslednji dan že s Francijo. Zelo težko je bilo, vendar smo si izborili prvo mesto. Zdaj je normalno. Premora je dovolj, da se regeneriraš."

EuroBasket 2022 Slovenija v skrbeh Šport Dončić predčasno končal s treningom, Sekulić razkril težo Lukove poškodbe EuroBasket 2022 Kako nad Poljake? Šport Odločno: Vemo, zakaj smo prišli sem!

Kaj je reprezentanca počela po selitvi iz Kölna v Berlin? "Maksimalno smo se pripravili najprej na Belgijo, od včeraj naprej na Poljake. Video analiz glede Poljakov še nismo imeli. A vem, da so neugodni. Igrali smo že večkrat proti njim. Imajo dobre igralce. Pri nas le pristop velja. Ko je pravi, se mi zdi, da ni reprezentance, proti kateri ne bi mogli igrati."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V primeru uspeha nad Poljaki bi se Slovenija sicer že prebila povsem blizu odličja, od vsaj brona bi jo ločila dva poraza. Enako se je sicer lani zgodilo na olimpijskih igrah, ko so Slovenci, takrat brez Gorana Dragića, najprej v polfinalu izgubili proti Franciji, nato jih je v boju za tretje mesto premagala še Avstralija.

Francija je tudi tokrat možen nasprotnik Slovenije v polfinalu. Z zmagovalcem dvoboja med Slovenijo in Poljsko se bo namreč pomeril boljši iz obračuna med Francijo in Italijo, ki je senzacionalno izločila Srbijo. Na drugi strani razpredelnice za glavne favorite veljajo Grki, ki pa jih že v četrtfinalu čaka težek obračun z gostiteljico prvenstva Nemčijo. Preostalega polfinalista bo dala še tekma med Finsko in Španijo.

Če se bo vse odvilo po željah slovenskega tabora, Zoki pravi, da ga tokrat ne bo potrebno vabiti ali pa mu pomagati na stopničke: "Če bo potrebno, bom nanje plezal tudi po vseh štirih." 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice