Šport > Košarka
4483 ogledov

To so podrobnosti Zokijeve poškodbe, težave imajo še ostali, tudi Luka

EuroBasket 2022 Saša Despot
Zdravniška služba slovenske izbrane vrste ima precej dela.

Zoran Dragić je zaradi poškodbe že končal z nastopi na tokratnem evropskem prvenstvu, precejšnje težave je imel v zadnjih dneh tudi Mike Tobey, po težkih dvobojih pa so načeti še nekateri slovenski reprezentantje. Za vsa pojasnila smo se obrnili na doktorja izbrane vrste Marka Macuro.

"Pri nenadni obremenitvi leve noge si je strgal en del štiriglave stegenske mišice. Zgodilo se je pri odrivu. To so pokazale današnje popoldanske preiskave, kar pomeni, da ne more nadaljevati prvenstva," je o Zokijevi poškodbi dejal Macura.

"Nogo sicer že lahko obremenjuje, s treningi pa bo predvidoma začel čez šest do osem tednov. Toliko časa namreč potrebujemišica, da se zaceli."

Bo Zoran tako v naslednjih dveh mesecih moral mirovati? "Ne, tu so tudi fizioterapevtski ukrepi za spodbujanje krvavitve, pospeševanje celjenja, zmanjšanje otekline … Mirovanja pravzaprav ne sme biti. Že prej šestimi tedni lahko dela tudi kakšne drugačne vaje. Ne za poškodovano mišico, ampak za druge, da ohranja stabilnost. Kasneje lahko to mišico začne tudi obremenjevati."

Macura je tudi razložil, kakšno je stanje s prvim centrom slovenske izbrane vrste. Mike Tobey si je po bizarnem doskoku na nogo sodniku zvil gleženj in kasneje izpustil zadnjo tekmo v skupinskem delu tekmovanja v Kölnu. V osmini finala je ob zmagi proti Belgiji naturalizirani Američan že pomagal soigralcem.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Gleženj je boljši. Tega se veselimo. Nismo si mislili, da bo lahko tako veliko igral že na prejšnji tekmi. Je kar stisnil zobe. Z dobro fizioterapijo se uspe pospešiti proces okrevanja. V odstotkih ne morem povedati, ali je to 80 ali 75 odstotkov. Vsaka poškodba je drugačna. Sproti se ocenjuje, zato o poškodbi sami ne moremo reči, koliko časa bo trajala rehabilitacija."

 Kako je na ravni prvenstva poskrbljeno za zdravniške storitve? "Odlično, karkoli potrebujemo, to tudi dobimo. Na sami tekmi smo rekli za MRI (magnetna resonanca; op.p.), čez nekaj minut smo že imeli termin."

Tudi številni drugi igralci imajo po težkih bojih v Kölnu in tekmi v osmini finala kar nekaj težav in manjših poškodb. "Sploh jih ne štejemo. So. Vsak jih ima, vsaj tri, štiri. S fizioterapijo jih je treba oskrbeti. Na srečo ni nobene takšne, razen Zoranove, zaradi katere bi kdo zaključil prvenstvom."

Luka Dončić je imel težave predvsem z zapestjem. "Za enkrat je videti, da je ok. Pri metu nima težav. Ostali smo pri temu. Tudi sam ne vidi potrebe za dodatne preglede. Držimo pesti, da tako ostane. Če ga bo roka bolela in bo ob tem dosegal takšno število točk, potem ne bo večjih težav," je pojasnilo o zdravstvenem stanju reprezentance dokončal Macura. 

Komentarjev 1
  • jakec1575 10:46 12.september 2022.

    Dajte nasprotniku povedat vse kam naj njihovi branilci tolčejo. Kaj vam ni jasno? Od tu naprej se zacne svinjanje.Kaj koji k..... fizio razlaga javnosti.

Sorodne novice