Šport > Košarka
1215 ogledov

"Nisem čutil nobenega pritiska, potrebovali smo le par minut"

EuroBasket 2022 Saša Despot
"Potrebovali smo le nekaj minut, da smo naredili razliko. Nisem čutil nobenega pritiska."

Slovenska košarkarska reprezentanca se je v osmini finala precej dolgo mučila proti trdoživi Belgiji. Ta je na začetku zadnje četrtine celo povedla s 64:63, a so izbranci Aleksandra Sekulića nato odgovorili z delnim izidom 19:1. Po 17 zaporednih točkah so zako povedli z 82:65, možnosti za preobrat ni bilo.

"V prvem polčasu nam je manjkalo nekaj energije, dosegli so precej trojk, ki so jih držale v tekmi. Morali smo se zresniti, če se pošalim. Igrali smo svojo igro 40 minut, ničesar nismo spreminjali, potrebovali pa smo le nekaj dobrih minut, da smo naredili razliko. Na koncu smo zadržali to prednost in zmagali," je po tekmi dejal Vlatko Čančar.

Po prvih dvajsetih minutah so Belgijci zaostajali le tri točke. Kakšen je bil odziv v garderobi ob glavnem odmoru? "Nič posebnega. Taktično pravzaprav ni bilo potrebno veliko govoriti, težava je bila le energija. V drugem polčasu smo jo uspeli dvigniti. Videli ste, da smo v parih minutah prišli do potrebnega naskoka."

"V princcipu smo že vsi toliko izkušeni, vsi smo že bili v takšnih situacijah. Jaz sem v NBA že videl tekme, ko je nekdo šest minut pred koncem vodil za 20 ali več točk, a nato izgubil. To je košarka, vse je možno. Ob rezultatu 65:65 nisem čutil posebnega pritiska. Tudi ostali ne."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvi koš v odločilni seriji je ob prerivanju in padcu na tla dosegel Luka Dončić, nato je dodal še prosti met. Kasneje je po ukradeni žogi protinapad zaključil Goran Dragić, za +8 pa je z uspešnim metom za tri točke poskrbel Klemen Prepelič. Nato je na sceno z izjemno blokado stopil še Čančar, ki je nato v napadu dosegel še koš za 75:65.

"Takšna akcija res dvignejo vse nas. Gre za nek 'extra effort' (dodaten trud; op.p.). Ko že misliš, da bo tekmec dal koš, pa mu to ne uspe, ti pa nato na drugi strani povečaš razliko. To sigurno dviga ekipo. Moja vloga je tudi, da odigram v obrambi in nato hitro steče napad."

Je to ena lepših 'banan' v karieri? "Pa... Tu nekje je, top 3, če se pohecam. Dosti jih je bilo, je pa sigurno ena, ki mi bo ostala v spominu." Je boljša ta ali tista, ki jo je podelil v Kölnu na dvoboju z Litvo? "Brez dvoma je bila tista v Kölnu še boljša."

Po zmagi nad Belgijo zdaj za Slovenijo sledijo kar trije dnevi pavze. Slovenci bodo šele jutri izvedeli ime tekmeca v četrtfinalu. O njem bo odločal dvoboj med Ukrajino in Poljsko. "Odmor bo prišel prav, da saniramo te manjše poškodbe. Da gremo stoodstotno zdravi v naslednje kolo. Sigurno bo sicer čudno izgubiti ta tekmovalni ritem, a naredili bomo vse, da se ne bomo sprostili preveč in se dobro pripravili na naslednjega tekmeca. V principu je vseeno. Nam je vseeno, koga dobimo. Odvisni smo sami od sebe."

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Zdravniška služba reprezentance je za dvoboj z Belgijo pravočasno uspelo pripraviti Mika Tobeyja, ki je imel načet gleženj, tokrat je tekmo predčasno zapustil Zoran Dragić. "Za Zokija zdaj še ne vem, S Tobeyjem pa mislim, da je vse OK. Vsi imamo neke manjše poškodbe, bomo videli, kaj bodo rekli fizioterapevti. Upam, da bo tudi z Zokijem vse v redu."

"To bo še dolgo prvenstvo, marsikaj se lahko še zgodi. Rad bi v polfinalu zaigral proti Srbiji, a nikakor ne smemo pozabiti, da nas čaka še dvoboj z Ukrajino ali Poljsko."

Se srečujeta z Nikolo Jokićem, soigralcem iz NBA ekipe Denver Nuggets, ki sodi v trojico velezvezdnikov tega prvenstva? Poleg njega v to kategorija sodita še Dončić in Giannis Antetokounmpo. "Pogosto se vidiva v hotelu, a se niti ne druživa. Oba sv a v glavah povsem drugje, v drugačnem svetu. Ga je pa lepo videti. Neverjetno je, koliko NBA igralcev je na tem evropskem prvenstvu. pravzaprav je zame čast, da sem del te zgodbe. Fenomenalno za evropsko košarko je, da so se odzvale takšne zvezde."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice