Šport > Košarka
95888 ogledov

Hrvaška legenda: "Z vsem spoštovanjem do Slovenije, toda ..."

Luka Dončić Epa
Luka Dončić je po epski tekmi s Francijo osrednja tema košarkarskega evropskega prvenstva.

Slovenski šampion Luka Dončić je na obračunu z galskimi petelini uprizoril šov, kakršnega na prvenstvih stare celine ni bilo že dolgih 65 let.

Slovenski zvezdnik iz vrst Dallas Mavericks je ob zmagi nad olimpijskimi podprvaki vpisal 47 točk, kar je drugi najboljši strelski izkupiček vseh časov, za rekorderjem Eddyjem Terraceom, ki je leta 1957 dosegel 63 točk. 

Eurobasket 2022 Kapetan Šport Takšen dogovor imata Goran Dragić in selektor Sekulić

Dončić je na večni lestvici za točko presegel dosežek legendarnega Grka Nikosa Galisa, t.i. "gangsterja" in enega največjih strelcev vseh časov, ki se je leta 1983 proti Švedom ustavil pri 46 točkah.

Hrvaška košarkarska reprezentanca Se jim bo maščevalo? Šport Noro! Hrvatje zaradi Slovenije namerno zgrešili odločilni met

Po zgodovinski tekmi Slovenije in Francije se je med poznavalci spet okrepila razprava o podobnostih med slovenskim čudežnim dečkom in hrvaškim košarkarskim Mozartom Draženom Petrovićem.

V debato se je na pobudo hrvaških novinarjev vmešal tudi brat pokojne košarkarske legende Aco Petrović, ki meni, da vlečenje vzporednic med Lukom in Draženom ni povsem na mestu, saj se njune okoliščine preveč razlikujejo.

Mišo Brečko Pogovor Šport Bivši kapetan Kölna stiska pesti za Slovence, na finalu je bil že 2017

"Zasledil sem te komentarje, povod za njih pa je bila lahkotnost, s katero igra Luka. Poudariti moram, da je Dražen igral na povsem drugačen način kot Dončić; kot branilec, ki je prihajal iz bloka. Dončić igra na položaju organizatorja igre in ima popolno svobodo," je za Tportal dejal nekdanji hrvaški košarkar. 

Aco Petrović | Avtor: Profimedia Profimedia
"Dražen je na EuroBasketu imel priložnost igrati samo z Dudo Ivkovićem, (selektor Jugoslavije od 1987 do 1995, op. a.). Z vsem spoštovanjem do Slovenije, toda Dražen je igral s košarkarji, kot so Toni Kukoč, Dino Rađa, Vlade Divac, Žarko Paspalj in drugi. Ni mogel zadevati, kot to počne Luka ob igralcih, s katerimi trenutno igra. Na EP 1989 smo bili priča najbolj dominantnim predstavam v zgodovini. Jugoslovanska reprezentanca je takrat tekme dobivala s 30 točkami razlike, vključno s finalom proti Grčiji Nikosa Galisa. Zato ju je težko primerjati," je dodal 63-letni Petrović.

košarka ep 2022 SLO-LIT Intervju Šport "Če bi šlo za nas, bi si .... vse po 'spisku'. Fantje so naredili prav to"

Na kratko je komentiral tudi Dončićevo igro in se dotaknil sodnikov, ki postajajo ena izmed bolj perečih tem letošnjega prvenstva.

"Dončiću je težko soditi, ker je neprestano v kontaktu. Ob tako nizki kvaliteti sojenja je kontakt prisoten ob vsakem dotiku z žogo. A to, kar počne na parketu, je sijajno. Kako je prevzel vajeti na tekmi z Nemčijo in Francijo, ko jim je tekla voda v grlo ..."

"Niti poraz proti BiH jim ni škodoval, saj jih je Dončić popeljal do prvega mesta v skupini. In to brez poškodovanega Mikea Tobeyja," je poudaril Petrović.

Eurobasket 2022 Eurobasket 2022 Šport Tu so nore napake sodnikov: težko verjetno, a resnično

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Našli krivca Šport Francozi besni po tekmi s Slovenijo: "Da smo temu priča? To ni mogoče" Saj to ni res! Šport Francoski selektor sanja o sodniški krivici, sam pa je storil tole
Komentarjev 1
  • Ender3 18:26 09.september 2022.

    Prav ima, v ničemer nista primerljiva. Dražen je prezgodaj odšel ostal pa je, legenda in velikan igre pod koši.