Šport > Košarka
9781 ogledov

"Kako zaustaviti Dončića? Zaklenili ga bomo v garderobo!"

Eurobasket 2022 Saša Despot
Belgijski selektor se sprašuje: "Kako naj ustavimo napad, ko pa ti človek 'šutira' z devetih metrov?"

Belgijsko reprezentanco, ki se bo v osmini finala pomerila s Slovenijo, vodi Zadrčan Dario Gjergja. Omenjeni strokovnjak že vrsto let deluje v Belgiji, ki je pod njegovo taktirko v zadnjih letih precej napredovala in zabeležila nekaj odmevnih zmag, tudi proti Srbiji poleti v kvalifikacijah za SP in na tem prvenstvu še proti Španiji.

Na tokratnem turnirju je Slovenija v Kölnu osvojila prvo mesto, Belgija se je v izločilne boje podala kot četrtouvrščena reprezentanca skupine A, ki je nastopala v Tbilisiju.

"Slovenija je v tem dvoboju velik favorit. Ampak vseeno mislim, da smo mi v dosedanjih petih tekmah pokazali, da se lahko računa tudi na nas, ker nikoli ne popustimo. Lahko odigramo slabo partijo, imamo slabe minute na tekmah, ampak poskušamo igrati čim boljšo košarko. Brez dvoma je kakovost na strani Slovenije. Se bomo pa 'fajtali'," je o tekmi z evropskimi prvaki razmišljal Gjergja.

Največ preglavic bi moral Belgijcem povzročati izjemen slovenski napad, Slovenci v povprečju dosegajo več kot 90 točk na srečanje. "Kako naj ustavimo napad, ko pa ti človek 'šutira' z devetih metrov? To ni enostavno. Ampak Slovenija ni le Luka Dončić. Slovenija je Goran Dragić, pa Klemen Prepelič in Jaka Blažič, ki sta vrhunska strelca, Vlatko Čančar je ob vsaki novi reprezentančni akciji vse boljši. Svoj del posla opravlja tudi Mike Tobey, Zoran Dragić igra vrhunsko v obrambi, pokrije tudi nekatere luknje, ko Luka v obrambi ni fenomenalen, ker se 'utruja' v napadu... Gre za kompletno ekipo, ne samo za Dončića. Preostane nam, da poizkušamo biti vedno na roki, ne smemo pa dovoliti drugih napadov. Veliko košev namreč dosegajo po uspešnem skoku v napadu, prihajajo pa tudi do lahkih točk v protinapadih. To jim daje večjo sigurnost, tebe pa demoralizirajo," je menil hrvaški strokovnjak.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Kar pa se tiče zaustavitve Luke Dončića? Zakleniti ga morate v garderobo," se je še pošalil in nato dodal: "Luka je fenomenalen. To je za nas drugi planet - Luka, Nikola Jokić in Giannis Antetokounmpo. To so definitivno največje zvezde tega turnirja. Ampak resnično mislim, da Luka ni Slovenija. On bo dal svoje, ampak tudi drugi so tu."

Kako Belgija na eni tekmi premaga Španijo, nato pa izgubi s Črno goro? "Zelo enostavno. Imamo težave z ekipami, ki imajo dobre visoke košarkarje. In na tisti tekmi je Bojan Dubljević opravil svoj posel, enako Nemanja Radović in odgnali so nas izpod svojega obroča. Imamo težave s to igro pod košem. Zgodaj smo v vseh četrtinah zašli v težave s prekrški in to nas je stalo možnosti za zmago. Ko smo nekoliko to prelomili, ko smo zaigrali boljše v obrambi in tranziciji, smo se približali. Če bi tista tekma trajala dve, tri minute več, bi morda celo zmagali. Ampak bodimo realni, trenutno nimamo igralca pod košem, ki bi nam omogočal notranjo in posledično tudi zunanjo igro."

Kljub temu da se bodo Belgijci zdaj pomerili s Slovenijo, je brez oklevanja med favorite za zmago na evropskem prvenstvu Gjergja vključil tudi četo Aleksandra Sekulića: "Srbija, Slovenija ali Grčija. Po tem, kar sem videl, je Srbija strašno močna. Kaznujejo vsako najmanjšo napako, na parketu vidijo prav vse, igrajo vrhunsko obrambo. Dominantni so na vsakem položaju in preprosto meljejo. Med temi tremi ekipami bi iskal novega prvaka."

Ampak, če želi Slovenija postati evropski prvak, mora premagati tudi Belgijo? "Dobro (smeh). Res je tako. Mislim, da ima Slovenija dovolj izkušenj za kaj takšnega. Da se marsikaj v kriznih situacijah spremeni tudi, ko Goran Dragić povzdigne svoj glas. Zame je Goran eden od vrhunskih igralcev, a tudi oseb. Mislim, da je ne glede na Luko on pravi 'lider'. Ko se Goran odloči, da je pravi trenutek, da se nekatere zadeve 'porinejo naprej', se to zgodi. Mislim, da je on pravi človek za to."

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Gjergja bo sicer s posebnimi občutki vodil tekmo proti Sloveniji, saj je pol leta svojega življenja preživel v Mariboru. "V času vojne sem prišel v Maribor, hodil sem v šolo Tabor. Teh šest mesecev je bilo nepozabnih. Uživanje, resnično prekrasen del mojega življenja. Obožujem Maribor, rad se vračam."

Tudi v Mariboru se je ukvarjal s košarko: "Da, z mano je na primer treniral košarko Tomaž Oček in še nekateri fantje. Moja generacija je bila rojena 1975/76, še vedno sem v stiku z nekaterimi od njih. Ko se vračam v Hrvaško, v Zadar, se pogosto ustavim v Mariboru."

Od srede zvečer je sicer znano, da bo Belgija prva ovira Slovenija v izločilnih bojih. Na vprašanje, če so mu prijatelji iz Maribora že poslali kakšno sporočilo po telefonu, je odvrnil. "Ne. Šele v četrtek smo prišli iz Gruzije, bila je dolga pot, pet, šest ur z letalom. Iskreno povedano tudi nisem znan po tem, da bi veliko uporabljal telefon. Morda me bo še čakala kakšna provokacija pred tekmo, ampak vse v prijetnem vzdušju."

Eurobasket 2022 Tekmec Šport Igralec Belgije: Če je možno, bi rad dobil Dončićev avtogram

Po Mariboru se je vrnil na Hrvaško, dokončal šolo in odšel v Zagreb na fakulteto, kasneje pa je dobil posel pri Ciboni. Nato se je skupaj s trenerjem Draženom Anzulovićem odšel v Rusijo, kasneje pa še v belgijski Charleroi. In v Belgiji se je ustelil, kot glavni trener je vodil Liege, zdaj je pri Oostendeju. Od leta 2018 je selektor Belgije.

"Trudimo se, ni lahko. Bazen igralcev ni ravno velik. Nekateri drugi športi so precej dominantnejši. Kolesarstvo in nogomet sta glavna športa, sledi jim odbojka, košarka je nekje četrti ali peti šport. Talenta obstaja kar nekaj, vendar bi se moralo vlagati v to, da bi mlajši igralci prej dobili pravo priložnost. Da redno igrajo in ne odhajajo v ZDA, kjer ne dobijo 'šanse' in pridobijo le pet, šest kilogramov. In potem razmišljajo, da so bodybuilderji in ne košarkarji. Tu izgubljamo. Če bi to uspeli rešiti... Nimamo prave višine, pri tem pa imamo še težavo, da ne moremo pripeljatu tujca, se pravi naturaliziranega košarkarja. Pač obstaja pravilo, da moraš biti pet let v državi, da dobiš potni list. Tako je. Če pogledaš vse ostale reprezentance, vse imajo enega tujca."

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšno je potem mnenje o Miku Tobeyju, Anthonyju Randolphu, ki sta na zadnjih dveh evropskih prvenstvih zastopala Slovenijo? "Mislim, da je to zelo pametna poteza Raša Nesterovića (generalni sekretar KZS) in vseh, ki so bili vpleteni v to. Nekaj je manjkalo in ko ti nekaj manjka, to poskušaš popraviti. Da. Zakaj pa ne? Če to dovoljujejo pravila, zakaj ne?"

 

EuroBasket Šport Tako izgledajo prvi štirje pari osmine finala Eurobasket 2022 Poškodbe Šport Doktor podal stanje Dončića in Tobeyja, prvega so šivali na živo Našli krivca Šport Francozi besni po tekmi s Slovenijo: "Da smo temu priča? To ni mogoče" Saj to ni res! Šport Francoski selektor sanja o sodniški krivici, sam pa je storil tole Mišo Brečko Pogovor Šport Bivši kapetan Kölna stiska pesti za Slovence, na finalu je bil že 2017 Luka Dončić "Dovolj je, suhec" Šport Dončić nasul 47 točk, tole pa je najbolj odštekan koš na tekmi Eurobasket 2022 Kapetan Šport Takšen dogovor imata Goran Dragić in selektor Sekulić Edo Murić Edo: Šport "Imam starejšega brata, Dino Murić je zaslužen za to predstavo" košarka ep 2022 SLO-LIT Intervju Šport "Če bi šlo za nas, bi si .... vse po 'spisku'. Fantje so naredili prav to" Hrvaška košarkarska reprezentanca Se jim bo maščevalo? Šport Noro! Hrvatje zaradi Slovenije namerno zgrešili odločilni met Luka Dončić Brez olepševanja Šport Hrvaška legenda: "Z vsem spoštovanjem do Slovenije, toda ..."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.