Šport > Košarka
6760 ogledov

Tako izgledajo prvi štirje pari osmine finala

Epa
Po tekmah zadnjega kroga predtekmovanja EP v košarki v skupinah A in B so že znani prvi štirje pari osmine finala. Branilci naslova prvaka iz leta 2017 Slovenci se bodo pomerili z Belgijo, poraženci današnje odločilne tekme za prvo mesto v skupini v Kölnu Francozi pa s Turčijo.

Potem ko so Slovenci na tekmi s Francijo (88:82) na krilih izjemnega Luke Dončića in njegovih 47 točk - s tem dosežkom je po novem drugi najboljši strelec na tekmah EP, pred njim je s 63 točkami iz davnega leta 1957 le Belgijec Eddy Terrace - prišli do prvega mesta v svoji skupini, so čakali še na razplet tekem v Gruziji.

Glede na lestvici in razpored bi lahko dobili Črno goro ali Belgijo, nazadnje so bili v Tbilisiju četrti Belgijci in si na ta način postavili skoraj nemogočo oviro na poti do četrtfinala.

Luka Dončić Drama v Kölnu Šport Maščevanje je sladko, Slovenija je premagala Francijo

Če je Slovenija v tekmi z Belgijo jasen favorit, pa se obetajo zanimivi obračuni vsaj na dveh preostalih tekmah osmine finala. Že v tej fazi se bosta namreč pomerila stara košarkarska tekmeca Španija in Litva, pa tudi obračun med Francijo in Turčijo bo nadvse zanimiv. Domačini Nemci so, potem ko so v neposrednem obračunu premagali Francoze in si tako že pred zadnjo tekmo zagotovili drugo mesto v slovenski skupini, za nasprotnike dobili Črnogorce.

Tekme osmine finala bodo v soboto v Berlinu, točnega urnika pa krovna zveza Fina Europe še ni določila.

V preostalih današnjih tekmah v Kölnu so Litovci po slabem začetku EP lovili nadaljevanje in si ga tudi zanesljivo priigrali. Bosna in Hercegovina po zmagi nad Slovenijo ni zmogla še enega presenečenja, Litva je bila boljša s 87:70. Ob Mariusu Grigonisu s 16 točkami je bil nerešljiva uganka za BiH še Jonas Valančiunas (13 točk, 15 skokov), pri poražencih je Džanan Musa dosegel 22 točk.

Luka Dončić Zdaj z Belgijo Šport "Luka še ni rekel zadnje besede! Dali smo zadnje atome moči."

V večerni tekmi so Nemci pričakovano premagali Madžare visoko s 106:71. Madžarska je tako ostala brez zmage v predtekmovanju, Nemci so le potrdili drugo mesto, najbolj učinkovit je bil za slovo od kölnskih navijačev Christian Sengfelder z 22 točkami.

V Tbilisiju je bila najbolj zanimiva tekma med Turčijo in Španijo, ki je odločala o prvem mestu. Nazadnje so bili boljši Španci, a je bil izid tesen (72:69). Pri zmagovalcih je Willy Hernangomez dosegel 15 točk in dodal še sedem skokov, pri Turčiji se je z dvojnim dvojčkom izkazal Alperen Sengun s 14 točkami in 12 skoki. Črna gora je premagala gostitelje Gruzijce z 81:73, Kendrick Perry je končal s 17 točkami, Belgijcem pa je kljub zmagi nad Bolgari z 89:80 ostalo četrto mesto. Retin Obasohan je končal pri 25 točkah.

V četrtek bodo na sporedu še zadnje tekme v skupinah C in D. V Italiji so pari Hrvaška - Ukrajina, Estonija - Grčija in Velika Britanija - Italija, v Pragi pa Finska - Nizozemska, Češka - Izrael in Srbija - Poljska.

Goran Dragić Šport Oglasil se je kapetan Gogi: Slika in zapis povesta vse! Eurobasket 2022 Šport Nori odzivi na Twitterju: "Luka je zlomil internet!"
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.