Šport > Košarka
25492 ogledov

Maščevanje je sladko, Slovenija je premagala Francijo

1/69
Epa
Slovenski košarkarji so v zadnji tekmi skupinskega dela EP v boju za prvo mesto in najboljše izhodišče za nadaljevanje prvenstva premagali Francoze z 88:82 (20:19, 44:40, 64:64).

Slovenska košarkarska reprezentanca je v odločilni tekmi za prvo mesto v skupini B premagala Francijo z 88:82 (20:19, 44:40, 64:64) in se ji tako oddolžila za poraz v polfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu.

Slovenci so slavili na krilih izjemnega Luke Dončića, ki je s 47 točkami postavil drugi najboljši dosežek na posameznih tekmi na evropskih prvenstvih. S tem je za štiri točke izboljšal podvig svojega mentorja v moštvu Dallas Mavericks Dirka Nowitzkega, ki se je leta 2001 ustavil pri 43 točkah.

Slovenska reprezentanca se bo kot najboljša ekipa iz skupine B v osmini finala pomerila z Belgijo, četrto iz skupine A.

Slovenija je tekmo z aktualnimi olimpijskimi podprvaki odigrala močno oslabljena, saj je zaradi poškodbe gležnja manjkal naturalizirani ameriški center Mike Tobey.

Zdravstvena služba je namreč presodila, da bi bilo tveganje za poslabšanje stanja preveliko, zato mu je selektor Aleksander Sekulić raje namenil nekaj počitka.

Eurobasket 2022 Poškodba Tobeyja Šport Neverjetno, kajne? To je velika frustracija

Francozi so poskušali Slovence ustaviti na vse možne načine, zelo grobo pa so se lotevali predvsem Dončića, ki je okrvavljen zapustil igrišče pred iztekom prvega polčasa, v nadaljevanju pa ob padcu na parket utrpel še lažjo poškodbo roke.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prvo ime tekme je bil Dončić s 47 točkami (15/23 met iz igre, 6/11 za tri točke, 11/12 prosti meti), sedmimi skoki in petimi podajami. Goran Dragić je prispeval 14 točk, Edo Murić devet, Vlatko Čančar in Zoran Dragić pa vsak po šest.

Pri Francozih je bil z 19 točkami najnevarnejši Rudy Gobert. Evan Fournier jih je zbral 15, Amath M'Baye 13, Elie Okobo 11 in Thomas Heurtel 10.

Francozi so bili v ključnih trenutki srečanja deženi tudi precejšnje sodniške pomoči, vendar niti delivci pravice z na trenutke zelo pristranskim sojenjem niso mogli preprečiti slovenskega slavja.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Francija je tekmo odprla z dvema zaporednima košema. Najprej je t.i. "floater" skozi obroč pospravil Evan Fournier, isti košarkar pa je bil nato natančen še pri prodoru pod slovenski koš.

Na drugi strani je Luka Dončić izsilil osebno napako in bil polovično uspešen izza črte za proste mete. Slovenija po šestih minutah uvodne četrtine ni dosegla koša iz igre. 

Eurobasket 2022 EuroBasket 2022 Šport Pogovorili smo se med seboj in s strokovnim štabom, to je rezultat tega

Francosko premoč v višini je kaznoval Rudy Gobert, nato je trojko zadel še razigrani Fournier. Slovenija se je še vedno mučila v napadu. Po polovici četrtine je bil za edine slovenske točke (vse tri je dosegel s prostimi meti) zaslužen Dončić.

Žiga Dimec se v uvodnih minutah ni znašel, zato ga je na parketu zamenjal Edo Murić. Ta je uspešno izsilil osebno napako pri metu za tri točke, vednar je zadel samo enega od treh poskusov. Terry Tarpey je s trojko poskrbel za najvišje francosko prednost na tekmi (+9). Slovenskemu selektorju ni preostalo drugega, kot da fante pokliče na posvet.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po dveh zaporednih zgrešenih metih Gorana Dragića je za 14:3 zadel še Moustapha Fall. Dobre štiri minute pred koncem četrtine se je pod prvo slovenske točke iz igre podpisal Zoran Dragić. Mlajši od bratov Dragić je bil kmalu zatem še drugič natančen s polaganjem, padla pa je tudi prva trojka v režiji Luke Dončića. Slovenija se je s tem približala na 11:14.

dončić poterbin Ameriški mediji: Šport Luka v sporu z materjo, želi ji odvzeti vse pravice do...

Francozi so pričeli več grešiti v napadu, v obrambi pa nanizali kar nekaj osebnih napak, medtem ko so imeli Slovenci v tem pogledu še precej rezerve. S prodorom se je znova izkazal Murić, s tem pa so fantje tudi povsem ujeli priključek s Francozi (15:16).

Dončić je v zadnji minuti četrtine dosegel pet zaporednih točk in Slovenijo popeljal v vodstvo, velik 'kiks' pa si je 1,2 sekunde pred koncem privoščil Murić, ki so mu sodniki pripisali tretjo osebno napako. Vincent Poirier je zadel oba prosta meta in postavil končni izid prve četrtine (20:19).

Dončić je na začetku druge četrtine zadel dve trojki, met iz igre in nato še dodaten prosti met, že kmalu zatem pa še asistiral pri polaganju Klemna Prepeliča. Francozi so držali priključek s koši Amatha M'Bayea in Eliea Okoboja.

"Nadaljujemo v takem tempu, umrli bodo, ne bodo zdržali."

kapetan Goran Dragić med minuto odmora

Zoran Dragić je, tako kot že nekajkrat na tem prvenstvu, zgrešil "zicer", s trojko pa je Francijo spet v vodstvo popeljal Okobo. Dončić se je nato sprehodil skozi francosko obrambo za vodstvo s 33:32. Gobert je zadel en prosti met za novo izenačenje.

Slovenci so se v naslednjem napadu nekoliko zapletli, nato pa je tik pred zvokom sirene iz nemogočega položaja trojko zadel Dončić. Mlademu zvezdniku, ki je s tem dosegel že peto trojko na tekmi, se je na obrazu izrisal širok nasmešek.

Slovenska košarkarska reprezentanca Pot do medalj Šport Zakaj je ključno, da Slovenija premaga Francijo? Ta izračun pove vse!

Francozi so še naprej pretili v napadu, dvakrat zapored je zadel Gobert, vroč je bil tudi Okobo. Slabe tri minute pred koncem je prvi točki dosegel tudi slovenski kapetan G. Dragić. Težava galskih petelinov so bile osebne napake, saj so znova hitro izpolnili bonus.

Dončić je minuto pred koncem polčasa našel povsem odkritega Jako Blažiča, ki pa do meta ni prišel, žoga mu je namreč ušla iz potnih rok in pristala izven igrišča. Sodniki so nato dosodili tehnično napako klopi Slovenije. 

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Francozi so zadeli prosti met in imeli še žogo za napad. V skoku za odbito žogo je Vincent Poirier silovito v glavo udaril Dončića, ki je potreboval pomoč zdravniške službe. Najboljši slovenski košarkar je 38 sekund pred koncem odšel v slačilnico.

V igro je vsopil Vlatko Čančar in uspešno izvedel oba prosta meta, ki bi ju sicer moral izvajati Dončić. Slovenija je na odmor odšla s prednostjo štirih točk (44:40). 

"Trenutno še ne vemo, kaj je z Lukom. Takoj je odšel v garderobo. Igra sijajno tekmo, tako da ga res potrebujemo. Tekma je fizična, morali se bomo pretepati še 20 minut."

Edo Murić ob polčasu za Pop TV

Dončića so v zakulisju uspeli zakrpati, tako da se je pred začetkom drugega dela vrnil v dvorano in se soigralcem pridružil na parketu. Tehnično napako je storil Gobert, prosti met pa je zadel Dragić.

Da mu udarec ni pustil prevelikih posledic, je s košem iz igre dokazal Dončić. Žiga Dimec, ki je na trenutke deloval povsem izgubljeno, je Francozom izmaknil žogo in podal Blažiču, ki je po osebni napaki zadel oba prosta meta.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Igra se je v tem delu povsem razživela. Francozi so lepo izkoriščali premoč v višini, medtem ko je Dončić še naprej polnil njihov koš. Slovenec se je nato spet znašel na tleh po udarcu Fournierja, pri tem pa je staknil še poškodbo leve roke, zaradi česar je moral začasno spet zapustiti parket. Na srečo ni bilo nič hujšega, tako da se je Luka kmalu vrnil.

Luka Dončić Blamaža Šport Navijači v šoku: "Za božjo voljo, spravite ga že stran od Dončića"

Slovencem se je nato ustavilo v napadu, grešili so Čančar, Prepelič in Blažič, po eno izgubljeno žogo pa sta vpisala Dragić in Dončić. Slednji je nato prekinil nalet Francozov, potem ko so ti z delnim izidom 7:0 po dolgem času povedli.

Murić se je pod obročem mučil z Gobertom, kar je botrovalo trenju med slovenskimi košarkarji. Dragić je izgubil še eno žogo, a se je hitro odkupil s protinapadom po ukradeni žogi Murića.

Slovenci, ki so ob koncu branili točko prednosti, so se v obrambi dokopali do žoge, hiter protinapad je s polaganjem zaključil Zoran Dragić. Francozi so njegov met blokirali, vendar se je žoga že dotaknila table, sodniki pa so točki priznali. V zadnjem napadu tretje četrtine je Okobo zadel trojko za izenačenje na 64:64.

Dončić in Čančar sta z delnim izidom 4:0 poskrbela za dober uvod v odločilni del tekme, s trojko je v imenu Francije odgovoril Tarpey. Sodniki so nato sprejeli zelo dvomljivo odločitev v škodo Slovenijie, ko so Goranu Dragiću pripisali osebno napako v napadu.

"Takšnih napačnih ali pa skoraj zagotovo napačnih sodniških odločitev je preprosto preveč. Preveč jih je na tekmah Slovenije."

Peter Vilfan v prenosu na Pop TV

Sodniško krivico je s košem in dodatnim prostim metom popravil Dončić. "MVP, MVP," je odmevalo po dvorani, medtem ko so Francozi zapravil še en napad. Murić je s trojko priigral prednost +7.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Francozi so bili povsem šokirani, kar je vodilo v nove napake. Z delnim izidom 16:6 so Slovenci pobegnili na +10. Francija se je nato približala na šest.

Pod koš je prodrl Dragić, ki je zadel, vendar so sodniki še drugič v nekaj minutah razveljavili njegov koš, ker naj bi si preveč pomagal s kolenom. Po ogledu posnetka so slovenskemu kapetanu pripisali nešportno osebno napako, kar je pomenilo dva prosta meta in žoga s strani za Francijo. 

"Gospodje sodniki, dovolj je! Dovolj je tega, da ne bom rekel kaj! No, morda je to celo bila osebna napaka Gorana Dragića."

Peter Vilfan v prenosu na Pop TV

Gobert je zgrešil oba prosta meta, nato pa napad zaključil s pošastnim zabijanjem. Za razliko od Murića, ki je nepotrebnem hitro poskušal zaključiti napad, je bil za tri uspešen Thomas Heurtel. Francija je z delnim izidom 9:0 prišla na točko zaostanka.

Dončić je ohranil mirno roko na črti za proste mete in s tem prekinil serijo Francozov. Po še eni sporni sodniški odločitvi je Fournier izenačil (82:82), z ukradeno žogo in košem pa se je izkazal Goran Dragić. Ko je 45 sekund pred koncem s polrazdalje zadel še Čančar, so Francozi zahtevali minuto odmora.

Po napaki Francozov v napadu je do žoge prišel Goran Dragić, a so ga z agresivnim pokrivanjem prisilili v napako petih sekund. Zoran Dragić je nato v obrambi lepo zaprl Fournierja, njegov brat pa je potegnil do koša in postavil končni izid.

EuroBasket 2022, skupinski del, 5. tekma:

Slovenija - Francija  88:82 (20:19, 44:40, 64:64)

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 2
  • Avatar pantani
    pantani 07:19 08.september 2022.

    vendar niti delivci, ma tudi trohice spoštovanja niste več vredni novinarji!!! A vi kdaj preberet kar skupaj zmečete!!! Kapa dol Dončiču!!!

  • Ender3 18:47 07.september 2022.

    Ni hrane za trole, in še konec delovnega ne...😓