Šport > Košarka
26116 ogledov

Zakaj je ključno, da Slovenija premaga Francijo? Ta izračun pove vse!

Slovenska košarkarska reprezentanca Profimedia
Slovenija bi si z zmago nad Francijo zagotovila prvo mesto v skupini, kar bi se lahko izkazalo za ključnega pomena, če se želimo vsaj do polfinala izogniti dvema največjima konkurentoma.

Slovenija je po ugodnih razpletih prejšnjih torkovih tekem že pred obračunom z Nemčijo vedela, da ima nastop v izločilnih bojih Eurobasketa 2022 že zagotovljen. Toda evropski prvaki se seveda s tem niso zadovoljili, temveč so sredi polne dvorane v Kölnu prikazali odlično partijo ter premagali domačo Nemčijo, s tem pa si tudi zagotovili, da še naprej držijo svojo usodo v skupini popolnoma v svojih rokah, saj skupaj z Nemčijo in Francijo s tremi zmagami in porazom zasedajo vrh skupine.

Eurobasket 2022 Murić Šport Pred tekmo je zastavil vprašanje in dobil jasen odgovor

Pred zadnjim krogom so se namreč pojavili številni izračuni, katero mesto bi Slovenija osvojila v primeru različnih razpletov zadnjih treh tekem skupine B. Toda dejstvo je morda dosti enostavnejše, kot se zdi. Če Slovenija v zadnjem krogu premaga Francijo, bo osvojila prvo mesto, ne glede na razplet preostalih tekem naših nasprotnikov v skupini. In kaj prinaša prvo mesto v skupini? Zakaj je tako pomembno?

Pomembno je že zaradi tega, ker se Slovenija križa v osmini finala s skupino A, kjer situacija zaenkrat še ni jasna, trenutno pa prvi dve mesti držita Španija in Turčija. Če Slovenija konča na prvem mestu, se tako zagotovo izogne tema dvema reprezentancama. Nasprotnika bi tako dobili iz četverice Črna Gora, Belgija, Bolgarija in Gruzija, odvisno od tega, katera ekipa bi zaključila na prvem mestu. Če Slovenija ne konča na prvem mestu, pa se prav lahko zgodi, da nas čaka katera izmed dveh na papirju najmočnejših reprezentanc skupine A, ki se bosta danes udarili za prvo mesto v skupini.

Slovenska košarkarska reprezentanca | Avtor: Profimedia Profimedia

A še pomembnejše bi bilo prvo mesto v skupini iz vidika četrtfinalnih parov. Takrat se namreč skupina B prvič križa tudi s skupinama C in D, v katerih se po napovedih pred prvenstvom nahajata dve najmočnejši reprezentanci ter najtežji konkurentki Sloveniji pri poizkusu obrambe naslova, Grčija in Srbija.

Za obe edini še neporaženi ekipi tega svetovnega prvenstva se pričakuje, da bosta namreč zasedli prvi mesti v svojih skupinah. Grčija si je slednje že zagotovila, ne glede na to, kako se konča njena zadnja tekma proti Estoniji. Tudi od Srbije pa se pričakuje, da bo na zadnji tekmi premagala Poljsko in tako zadržala prvo mesto v skupini. Ker je torej za pričakovati, da bosta Srbija in Grčija vstopil v izločilne boje s prvega mesta v skupini, mora tudi Slovenija končati na prvem mestu, če se želi z omenjenima nasprotnikoma pomeriti šele v polfinalu. Če bi teoretično torej omenjene tri na papirju najmočnejše reprezentance prvenstva (upamo, da Francozi ne zamerijo) vse osvojile prvo mesto in nato zmagovale v izločilnih bojih, bi Slovenija šele v polfinalu naletela na Srbijo in v finalu na Grčijo. Če Slovenija konča skupino na prvem mestu, tako na omenjeni reprezentanci v nobenem primeru ne more naleteti pred boji za medaljo.

Eurobasket 2022 Po tekmi Šport Nemci: Zgodil se je Dončić. Luka: Ne, ni res.

Slovenci sicer stalno poudarjajo, da jim ni pomeben nasprotnik ter da gredo iz tekme v tekmo in da jim je pomembna le njihova igra. A vseeno bi bila prava škoda za košarko, če bi se tako kvalitetne ekipe, kot so Slovenija, Grčija in Srbije medsebojno izločile še pred polfinalnimi dvoboji in borbo za medalje. Zato je morda celo ključno, da Slovenija premaga Francijo in si na stežaj odpre vrata boja za medalje. Sicer pa, kdo si ne bi z zmago želel zaključiti skupinskega dela?

 

Izračuni za Slovenijo pred zadnjim krogom:

  • Slovenija v primeru zmage nad Francijo osvoji 1. mesto v skupini B.
  • Če Slovenija tekmo proti Franciji izgubi, ob tem pa Madžarska premaga Nemčijo, bo Slovenija v drugi del tekmovanja napredovala kot druga ekipa skupine B, ne glede na razplet preostalih tekem.
  • Če Slovenija tekmo proti Franciji izgubi, ob tem pa bosta zmagali Litva in Nemčija, bo Slovenija v drugi del tekmovanja napredovala kot tretja ekipa skupine B.
  • Če Slovenija tekmo proti Franciji izgubi, ob tem pa bosta zmagali BiH in Nemčija, bo Slovenija v drugi del tekmovanja napredovala kot četrta ekipa skupine B.

Tekma s Francijo je sicer izjemno izenačena in dramatična. Tik pred koncem prvega polčasa so Franzoci poškodovali Luko Dončića. V skoku za odbito žogo je Vincent Poirier silovito v glavo udaril Dončića, ki je potreboval pomoč zdravniške službe. Najboljši slovenski košarkar je 38 sekund pred koncem odšel v slačilnico. Več na tej povezavi.

Komentarjev 5
  • radovednica 14:59 07.september 2022.

    Poraz s Francijo, tako kot vedno, Nemčija premaga Madžarsko za 30 pik, Litva pa BiH in bodo četrti. Sledi obračun za pa-pa domov, z enim od dobrih, velikih tekmecev. Realnost, ki je bila napovedana že pred začetkom. Kljub srečni zmagi proti Nemcem.

  • jakec1575 13:47 07.september 2022.

    če bi premagali bosno ne bi imeli teh skrbi. je pa res, da tudi proti nemciji ne bi igrali zares in bi popusili.

Sorodne novice