Šport > Košarka
14111 ogledov

Nemci: Zgodil se je Dončić. Luka: Ne, ni res.

Eurobasket 2022 Saša Despot
"Zelo sem ponosen na to ekipo," je po lepi zmagi nad Nemčijo dejal Luka Dončić.

Slovenska reprezentanca se je ekspresno pobrala po nepričakovanem porazu proti Bosni in Hercegovini. Po dnevu premora je znova stopila na parket in v polni dvorani v Kölnu prenagala doslej še neporaženo gostiteljico. Nemčija je klonila z 80:88.

Blestečo predstavo je v slovenski izbrani vrsti prikazal Luka Dončić, ki pred tem ni bil zadovoljen s svojimi predstavami na tokratnem EuroBasketu. "Na tekmi v Münchnu so nas dobesedno 'ubili' s skoki. Tokrat je bilo drugače, borili smo se, vsi smo bili zelo motivirani. Vsak, ki je stopil na parket, se je boril. Zelo ponosen sem na to ekipo," je po dvoboju dejal Dončić, ki je v svojo statistiko vpisal 36 točk, 10 skokov, štiri podaje in blokado.

"Soigralci mi pomagajo, na prvih treh dvobojih nisem odigral dobre tekme. To je bila zelo pomembna tekma. Vsa ekipa je igrala zelo dobro, tako moramo igrati tudi naprej, agresivno in trdo," je še dodal slovenski zvezdnik.

Nemci so po tekmi na vprašanje, kaj je krivo za poraz, odgovorili, da se jim je zgodil Dončić. "Zgodila se je Slovenija. Vsi smo igrali neverjetno. Ni se zgodil Luka Dončić, ampak Slovenija. Naredili smo veliko delo kot ekipa. Bila je zelo težka tekma pred razprodano dvorano, a nam je uspelo, ponosen sem na ekipo."

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Sledi dvoboj s Francijo, ki Sloveniji lahko prinese tudi prvo mesto. Galski petelini so sicer stari znanci Slovenije, pred letom dni so ji z zmago za eno točko preprečili igranje v velikem finalu olimpijskega turnirja. "Zelo težko se je bilo pobrati in nadaljevati. Bile so naše prve olimpijske igre, bili smo četrti, kar je najslabše, kar se ti lahko pripeti. Naučili smo se novih reči, naučilo smo se, kaj moramo narediti drugače"

Po izjemni strelski predstavi je Dončić na novinarski konferenci prejel še vprašanje, kdo bo izmed največjih zvezdnikov dosegel največ točk na eni tekmi. Giannis Antetokounmpo jih je 41. "Najverjetneje Giannis. Zakaj? Ker je on Giannis Antetokounmpo."

Dončić je sicer prišel do svojega strelskega rekorda na Eurobasketih. Ali obstaja razlika med tem, kako igrajo proti njemu obrambo v NBA in kako v Evropi? "Drugačna pravila so. Tam so boljši obrambni igralci, tu pa je ekipna obramba bolj impresivna, igrišče je manjše, ni pravila treh sekund v obrambi. Tu je zelo pomembna ekipna obramba."

Tudi sam vseskozi poudarja moštvo. Kako se osebno čuti odgovornega za vodenje ekipe? "Tri tekme nisem dobro odigral. Zdaj sem v redu, čeprav očitno še ne morem zadeti, upam, da bo tudi to še prišlo. Vsi gledajo mene in Gogija, midva morava potegniti ekipo. Kot govorimo, moramo ostati skupaj v dobrem in slabem, to je naša kakovost in tako bomo zmagovali."

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Krizni trenutki po porazu z BiH so po mnenju Dončića še bolj povezali moštvo: "To še bolj poveže ekipo, čeprav smo bili že prej zelo povezani. Ko izgubiš, ker nisi igral dobro, potem pa te čaka res težka tekma sredi Nemčije proti Nemcem, ni lahko. Ta zmaga nas je zelo povezala."

Veliko se je pritoževal nad sojenjem, veliko prekrškov ni bilo piskanih. Komentar? "Nič, zmagali smo tekmo, to je to," je zaključil Dončić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice