Šport > Košarka
7494 ogledov

Šok po treh sekundah tekme, nato vrhunski prvi polčas Slovenije

Eurobasket 2022
1/23
Saša Despot
Slovenski košarkarji so po nedeljskem porazu z Bosno in Hercegovino ter dnevu odmora danes ob 20.30 začeli dvoboj z Nemčijo ki bo po šokantnem porazu pokazal pravo vrednost naše reprezentance.

Drugi prost dan v predtekmovalni skupini B je Sloveniji zagotovo prišel kot naročen, da so fantje ohladili razgrete glave po porazu z BiH in misli usmerili proti edini neporaženi ekipi v skupini, proti kateri so že utrpeli boleč poraz pred dobrim tednom v Münchnu v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo.

Slovenija je v Münchnu prikazala eno najslabših predstav v zadnjih letih. Bila je nemočna v vseh pogledih, predvsem v bitki pod obročema (v skoku je zaostala 27:56) in na koncu izgubila z 71:90. Nemčija se je izkazala z ekipno igro, ki jo krasi tudi pred domačimi navijači v dvorani Lanxess.

Slovenija ima ob dveh zmagah proti Litvi in Madžarski enak izkupiček kot Francija ter Bosna in Hercegovina, po dvoboju s še neporaženo Nemčijo pa jo v sredo ob 17.15 čaka še obračun s Francijo. Z dvema zmagama je lahko Slovenija še prva v skupini, nižje od četrtega mesta pa ne more več, kar pomeni, da se je že pred obračunom z Nemčijo uvrstila v izločilne boje oziroma osmino finala v Berlinu.

Slovenija je tokrat začela tekmo s spremenjeno začetno postavo, saj je Goran Dragić v prvi peterki zamenjal Alekseja Nikolića, ob njem pa so začeli še Jaka Blažič, Mike Tobey, Vlatko Čančar in Luka Dončić.

A po vsega treh sekundah igre je moral Aleksander Sekulić poseči po menjavi, saj si je Tobey pri začetnem skoku za žogo zvil gleženj in ga je moral zamenjati Žiga Dimec. Tobey pa se je napotil v slačilnico.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Prve točke na tekmi so dosegli Nemci, potem ko je Slovenija zgrešila svoja prva dva meta za tri. Po še dveh izgubljenih žogah Slovenija v prvih dveh minutah igre še ni dosegla točke. A tudi Nemci niso bili nič kaj uspešnejši v napadu, tako da je Čančar z dvema zadetima prostima metoma rezultat izenačil na 2:2.

Luka je nato z odlično akcijo Slovenijo popeljal do prvega vodstva na tekmi s 4:2, Nemci pa so nadaljevali s serijo zgrešenih trojk. Po košu Gorana Dragića smo tako povedli za štiri točke. Po dobrih štirih minutah tekme pa se je na igrišče vrnil Tobey, čigar poškodba se očitno ni izkazala za prehudo.

Po enem zadetem prostem metu Nemcev je Luka poskrbel za novo čarovnijo in povišal prednost na pet točk, preden je na drugi strani Dennis Schröder dosegel koš pod osebno napako, a ni zadel dodatnega prostega meta.

Luka pa je nadaljeval z odlično predstavo v prvi četrtini. Z zadetima prostima metoma je prednost povišal na 12:6. Odlični nemški strelec Maodo Lo je nato zadel trojko za priključek, na drugi strani pa je svoji prvi dve točki dosegel Tobey za 14:9.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija je nadaljevala z odlično obrambo, ko je kar nekajkrat zapored ustavila Nemce, po trojki Gorana Dragića pa je ponovno povedla za šest točk, 17:11. Po čudno dosojenih korakih Luki Dončiću so se Nemci s trojko približali na tri točke, a je na drugi strani mojstrsko zadel Goran Dragić za prednost petih točk.

Štiri sekunde pred koncem četrtine je imel Luka na voljo na dva prosta meta, s katerima je postavil končni izid prve četrtine, 21:14. Nemci namreč v 3,8 sekundah niso uspeli izpeljati prave akcije.

Drugo četrtino je Slovenija začela brez Dončića. a je vseeno po trojki Tobeya dosegla novo največjo prednost,saj je povedla že za deset točk. Tokrat Nemci v prvih dveh minutah niso uspeli zadeti koša, tako da je nemški selektor zahteval minuto odmora, po kateri je na klopi obsedel Goran Dragić.

A tudi minuta odmora ni prebudila Nemcev, ki so zapravili napad, na drugi strani pa je Aleksej Nikolić zadel dva prosta meta za 26:14. Nato so se končno prebudili Nemci, ki so po slabih treh minutah končno dosegli prve točke, ko so zadeli in izkoristili še dodatni prosti met. A je nemudoma s trojko vrnil Tobey.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija je za razliko od prve tekme tokrat tudi nadzorovala skok, po košu in osebni napaki nad Luko Dončićem pa se je naša prednost povišala že na 31:17. Schröder je s trojko iz obupa v zadnji sekundi napada zmanjšal prednost Slovenije na 11 točk.

Po nekaj zgrešenih polaganjih Slovenije so imeli Nemci priložnost, da se približajo, kar jim je z novo trojko Schöderja tudi uspelo. Po novem zgrešenem "zicerju" je Andreas Obst razliko zmanjšal le še na šest točk zaostanka. Sekulić je vzel minuto odmora, vrnil Gorana Dragića, kar je delovalo, saj je Luka zadel oba prosta meta, v naslednjem napadu pa s trojko povišal na 36:25.

Udarec je vrnil Daniel Theis, ki je zadel pod prekrškom Tobeya, kar je bila že druga osebna napaka ameriškega Slovenca. Ko pa je Slovenija v naslednjem napadu uspela zaustaviti Schröderja, Blažič pa je po hitrem protinapadu povišal prednost na deset točk, je nemški selektor zahteval minuto odmora.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nemci so nato zadeli dva prosta meta, a je na drugi strani celotno obrambo izigral Goran Dragić ter povišal na 40:30. Nemčija se je ponovno približala z zadetima prostima metoma, a jo je z zadetim metom oddaljil znova oddaljil Klemen Prepelič. Nemci so nadaljevali s svojo serijo zadetih prostih metov in se približali na osem točk zaostanka, Sekulić pa je pred zadnjo minuto prvega polčasa posegel še za enim odmorom.

Po košu Luke in Schröderja na vsaki strani je zadnji pravi napad pripadel Sloveniji, a je Luka zgrešil met za tri točke, Nemci pa v manj kot dveh sekundah niso uspeli več priti do koša. Polčas se je tako končal z rezultatom 44:36 za Slovenijo.

Dončić je prvi polčas končal s 17 točkami, 7 skoki in 3 asistencami, izstopal pa je tudi Tobey z 8 skoki in 4 skoki. Pri Nemcih je 10 točk dosegel Schröder, medtem ko je Johannes Voigtmann pobral kar 9 skokov. Franz Wagner, ki je Litvi nasul 32 točk, je v prvem polčasu ostal brez točke.

Slovenija je v drugi polčas vstopila s prednostjo osmih točk, tako pa se je tekma odvila v nadaljevanju.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice