Šport > Košarka
12670 ogledov

Nervozni Slovenci doživeli šok na tretji tekmi EP

Eurobasket 2022
1/53
Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca je na tretji tekmi EP izgubila proti Bosni in Hercegovini s 93:97.

Slovenski košarkarji so po napeti končnici tretje tekme EuroBasketa 2022 morali priznati premoč igralcem iz Bosne in Hercegovine, ki so bili boljši s 97:93 (26:32, 49:52, 72:73).

Aktualni evropski prvaki se po zmagah nad Litvo in Madžarsko tokrat niso prikazali v najboljši luči. Tekmo so odprli z delnim izidom 0:8, v nadaljevanju pa v napadu niso našli pravega ritma in preveč grešili v obrambi.

Ob nekoliko slabši predstavi Luke Dončića se je z 22 točkami izkazal Vlatko Čančar, zares odlično pa se je v nekaterih najbolj napetih trenutkih srečanja znašel naš zimzeleni kapetan Goran Dragić (20 točk).

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Za Slovenijo je to hkrati prvi poraz po enajstih zaporednih zmagah na evropskih prvenstvih. Zadnji neuspeh so doživeli v osmini finala eurobasketa v Franciji 2015 proti Latviji.

Slovenci se niso proslavili v napadu, dokončno pa jih je pokopala slaba obramba, kar so Bosanci spretno izkoriščali z uspešnimi meti z razdalje.

Obe reprezentanci sta bili 46-odstotni iz igre, skok so s 45:38 dobili igralci BiH. Ti so izgubili kar 19 žog, Slovenci le 12, vendar to ni imelo odločilnega vpliva na končni rezultat. 

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po zapravljenih napadih na obeh straneh je za prve točke na tekmi s trojko poskrbel Edin Atić. Po še eni izgubljeni žogi Slovenije je bil izza črte natančen še Jusuf Nurkić. Atić je s košem iz igre povišal na 8:0, na drugi strani igrišča pa je s trojko led uspešno prebil Mike Tobey.

Že uvodoma se je razigral Jusuf Nurkić, zato je Aleksander Sekulić v igro poslal Gorana Dragića, ki je takoj vpisal dve točki. Slovenci so nato strnili vrste v obrambi, Jaka Blažič je zadel trojko, v naslednjem napadu pa zgrešil polaganje, a je žogo skozi obroč potisnil Tobey za izenačenje na 10:10.

Luka Magic Šport Ukradel žogo, osmešil tekmeca in podal na slepo za alley-oop

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
S košem Vlatka Čančarja so Slovenci prvič na tekmi povedli, košarkar Denver Nuggets pa je bil nekaj trenutkov kasneje trikrat natančen izza črte za proste mete.

Če so Bosanci uvodoma vodili že za osem točk, so se Slovenci sredi četrtine dokončno prebudili in z delnim izidom 19:6 zagospodarili na igrišču. 

Pri Bosancih se je razigral Nurkić, ki je bil zaslužen za več kot polovico točk njegove reprezentance, zelo razpoložen pa je bil tudi Džanan Musa, ki je najprej izenačil na 19:19, nato pa v prodoru izsilil še dodaten prosti met za prednost BiH z 22:21.

Slovenski odgovor je bil silovit. Najprej je bil uspešen Čančar, takoj za njim po asistenci njegovega brata še Zoran Dragić. Goran Dragić je asistiral tudi pri košu Tobeyja. Prav podaje zlatega kapetana so bile ključne za uspešen zaključek prve četrtine.

Izkušeni veteran, ki bo kariero nadaljeval v moštvu Chicago Bulls, je v igro vnesel svežo energijo in vlekel slovenski voz v sklepnem delu uvodne četrtine. Slovenci so jo dobili z 32:26.

Bosanci so drugo četrtino odprli z dvema zaporednima trojkama, pri čemer je močno zatajila slovenska obramba, zato je Sekulić takoj reagiral z minuto odmora. Po kratkem premoru je bila izza črte natančen Zoran Dragić.

"MVP, MVP" Šport Dvorana norela zaradi Dončića, predstavnika Dallasa pa takole

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Žoga Luke Dončića še kar ni hotela skozi obroč, bolj uspešna sta bila v tem pogledu Tobey in Prepelič. Slovenci so v tem delu povedli za +8, a so Bosanci po minuti odmora odgovorili s šestimi zaporednimi točkami. Po osebni napaki Eda Murića je Miralem Halilović znižal na točko razlike (40:39).

Slovenci so še naprej zadevali, vendar med njimi ni bilo tiste prave napadalne kemije, za povrhu pa so nekajkrat plačali davek luknjičaste obrambe. John Roberson je neoviran s trojke zadel za vodstvo z dvema točkama razlike, v enaki meri mu je v naslednjem napadu vrnil Čančar. Iz težkega položaja je dve točki vpisal Dončić, ki ni izkoristil dodatnega prostega meta, popravni izpit Slovenije pa je s trojko v največji možni meri unovčil Prepelič (50:44).

Po košu Dončića je Slovenija vodila za osem (52:44), nato pa je Musa s petimi zaporednimi točkami postavil končni izid prvega polčasa (52:49).

Najučinkovitejši Slovenec v prvem polčasu je bil Čančar z desetimi točkami. Prepelič jih je dosegel osem, po sedem sta jih prispevala brata Dragić. Dončić je ob metu iz igre 3/10 (0/5 za tri) vpisal šest točk.

Slovenci so dobili skok s 24:18, obe reprezentanci pa sta izgubili po sedem žog. Odstotek zadetih metov iz igre je bil rahlo na strani Slovenije - 49% proti 47%.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bosanci so udarno začeli drugi del tekme. Dvakrat je slabo postavljeno slovensko obrambo z razdalje kaznoval Roberson, trojko je zadel še Musa za vodstvo BiH s +4. Rezultatski preobrat je prebudil Dončića, ki je dosegel dva zaporedna koša Slovenije.

Slovenci so se še naprej lovili, preprosto igra ni stekla tako, kot bi si želeli. Čančar je dvakrat zapored metal za tri in bil polovično uspešen. Halilović je BiH pripeljal na točko razlike, slovenski selektor pa je na pomoč poklical Gorana Dragića, ki se je že po nekaj sekundah podpisal pod trojko. Toda Bosanci nikakor niso popuščali.

Eurobasket 2022 Prepelič Šport "Vsi vemo, kaj je bilo z Goranom, vsaka takšna minuta je zlata vredna" Eurobasket 2022 O potezi tekmeca Šport "To je bilo res podlo"

Pri Slovencih je bil še naprej najbolj vroč Čančar, ki je lepo nadomeščal tokrat slabše razpoloženega Dončića. Ko je že kazalo, da bo Sloveniji ostalo nekaj točkovne zaloge za sklepni del, so bili iz igre nenatančni Edo Murić, Čančar in Zoran Dragić, njihove napake pa je s trojko v zadnji sekundi kaznoval Adin Vrabac. Bosanci so s tem dobili tako drugo kot tretjo četrtino.

Eurobasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Dončić je zadnjo četrtino začel na klopi. Za uvodni šok je apatičnost slovenske obrambe s trojko kaznoval Amar Gegić. Slovenski napad je v tem delu tekme povsem zatajil, Zoran Dragić je zgrešil "zicer", njegov brat pa ni uspel sanirati spodrsljaja. Gegić je nato spet zadel iz igre, a zgrešil dodaten prosti met, po še enem slovenskem darilu pa je novi točki dosegel Halilović.

Na tem mestu je odgovornost prevzel Goran Dragić, ki je s košem ustavil nalet, vendar je slovenska obramba takoj zatem spet zaspala, (pre)lahek koš je dosegel Musa. Udarec je s trojko vrnil slovenski kapetan, po podaji Dončića pa je za novo vodstvo Slovenije s 83:82 zadel Tobey.

Napake so se v tem delu vrstile na obeh straneh, a Bosanci so lahko računali na Robersona, ki je zadel najprej svojo šesto, zatem pa še sedmo trojko. BiH je dve minuti pred koncem branila štiri točke prednosti. 

Dončić je s polaganjem znižal na 89:91, na drugi strani pa je bil uspešen Atić.  Dončić je dobre pol minute pred koncem zgrešil morda odločilen met na tekmi, po skoku Halilovića pa je žogo ukradel Goran Dragić, ki je znižal na dve točki zaostanka. 

Atić je izsilil osebno napako in zadel oba prosta meta, nato so Bosanci Dončiću dopustili lahek koš za znižanje na 93:95. Do konca je bilo še šest sekund.

Slovenci so naredili hitro osebno napako, z dvema uspešnima prostima metoma pa je usodo Sekulićevih varovancev zapečatil Roberson.

EuroBasket 2022, skupinski del, 3. krog:

Slovenija - Bosna in Hercegovina 93:97 (32:26, 52:49, 73:72)

Komentarjev 7
  • jakec1575 22:19 04.september 2022.

    Igralci ne spostujejo vec selektorja. Ovca med levi je bil a prepoznana. Recept za katastrofo. Zal mi je. Ekipa je material za zmago ali srebro. A ga videla ne bo. Imejmo lep spomin na prvo zlato. :) fante spostujem

  • Avatar Jaka Steiner
    jaka4 21:02 04.september 2022.

    Upajmo, da so reprezentanti psihično dovolj močni, da jim ta poraz ne bo pustil prevelikih posledic. Za poraz so krivi sami, kajti reprezentanci BIH so dovolili, da so se razigrali, obramba je bila slaba, preveč je bilo metov na silo, ...prikaži več ki niso šli skozi obroč. Nič še ni izgubljenega, več pozornosti bo pa potrebno nameniti obrambi. Če ne osvojimo medalje, je to velik neuspeh. Sposobni so igrati v finalu za naslov prvaka, a z boljšim pristopom v igri, kot je bil danes. Srečno.

  • 24zurnal 20:49 04.september 2022.

    Sramota za košarko od slovenske strani, dobro je bilo videti da so tekmo prodali, pa si bojo spet mal žepe nafilali, bi bilo treba mal na stavnicah preverit kolk so pobrali ?