Šport > Košarka
24797 ogledov

Francozi poškodovali Dončića, nadaljevanje pod vprašajem

Eurobasket 2022 Saša Despot
Slovenski košarkarji po prvem polčasu zadnje tekme skupinskega dela EP proti Franciji vodijo s 44:40. Zaključek polčasa je zaznamovala poškodba Luke Dončića, ki je moral predčasno zapustiti igrišče.

Slovenska reprezentanca je v odločilno tekmo s Francijo, ki odloča o prvem mestu v skupini B, vstopila močno oslabljena.

Na ogrevanju pred samim obračunom je namrej manjkal naturalizirani slovenski reprezentant Mike Tobey, ki zaradi poškodbe gležnja na tekmi z Nemčijo ni mogel zaigrati proti Franciji.

Zdravstvena služba je presodila, da bi bilo tveganje za poslabšanje stanja preveliko, zato mu je selektor Aleksander Sekulić raje namenil nekaj počitka.

Rudy Gobert Gobert Šport Prvi zvezdnik Francije: Slovenija nima več česa dokazovati

Francija je tekmo odprla z dvema zaporednima košema. Najprej je t.i. "floater" skozi obroč pospravil Evan Fournier, isti košarkar pa je bil nato še natančen še pri prodoru pod slovenski koš.

Na drugi strani je Luka Dončić izsilil osebno napako in bil polovično uspešen izza črte za proste mete. Slovenija po šestih minutah uvodne četrtine ni dosegla koša iz igre. 

Francosko premoč v višini je kaznoval Rudy Gobert, nato je trojko zadel še razigrani Fournier. Slovenija se je še vedno mučila v napadu. Po polovici četrtine je bil za edine slovenske točke (vse tri je dosegel s prostimi meti) zaslužen Dončić.

Žiga Dimec se v uvodnih minutah znašel, zato ga je na parketu zamenjal Edo Murić. Ta je uspešno izsilil osebno napako pri metu za tri točke, vednar je zadel samo enega od treh poskusov. Terry Tarpey je s trojko poskrbel za najvišje francosko prednost na tekmi (+9). Slovenskemu selektorju ni preostalo drugega, kot da fante pokliče na posvet.

Po dveh zaporednih zgrešenih metih Gorana Dragića je za 14:3 zadel še Moustahha Fall. Dobre štiri minute pred koncem se je pod prvo slovenske točke iz igre podpisal Zoran Dragić. Mlajši od bratov Dragić je bil kmalu zatem še drugič natančen s polaganjem, padla pa je tudi prvo trojko v režiji Luke Dončića. Slovenija se je s tem približala na 11:14.

Francozi so pričeli več grešiti v napadu, v obrambi pa nanizali kar nekaj osebnih, medtem ko so imeli Slovenci v tem pogledu še precej rezerve. S prodorom se je znova izkazal Murić, s tem pa so fantje tudi povsem ujeli priključek s Francozi (15:16).

Dončić je v zadnji minuti četrtine dosegel pet zaporednih točk in Slovenijo popeljal v vodstvo, velik 'kiks' pa si je 1,2 sekunde pred koncem privoščil Murić, ki so mu sodniki pripisali tretjo osebno napako. Vincent Poirier je zadel oba prosta meta in postavil končni izid prve četrtine (20:19).

Dončić je na začetku druge četrtine zadel dve trojki, met iz igre in nato še dodaten prosti met, že kmalu zatem pa še asistiral pri polaganju Klemna Prepeliča. Francozi so držali priključek s koši Amatha M'Bayea in Eliea Okoboja.

"Nadaljujemo v takem tempu, umrli bodo, ne bodo zdržali."

kapetan Goran Dragić med minuto odmora

Zoran Dragić je, tako kot že nekajkrat na tem prvenstvu, zgrešil "zicer", s trojko pa je Francijo spet v vodstvo popeljal Okobo. Dončić se je nato sprehodil skozi francosko obrambo za vodstvo s 33:32. Gobert je zadel en prosti met za novo izenačenje.

Slovenci so se v naslednjem napadu nekoliko zapletli, nato pa je tik pred zvokom sirene iz nemogočega položaja trojko zadel Dončić. Mlademu zvezdniku, ki je s tem zadel že peto trojko na tekmi, se je na obrazu izrisal širok nasmešek.

Francozi so še naprej pretili v napadu, dvakrat zapored je zadel Gobert, vroč je bil tudi Okobo. Slabe tri minute pred koncem je prvi točki dosegel tudi slovenski kapetan G. Dragić. Težava galskih petelinov so bile osebne napake, saj so znova hitro izpolnili bonus.

Luka Dončić Blamaža Šport Navijači v šoku: "Za božjo voljo, spravite ga že stran od Dončića"

Dončić je minuto pred koncem plolčasa našel povsem odkritega Jako Blažiča, ki pa do meta ni prišel, žoga mu je namreč ušla iz potnih rok in pristala izven igrišča. Sodniki so nato dosodili tehnično napako klopi Slovenije. 

Francozi so zadeli prosti met in imeli še žogo za napad. V skoku za odbito žogo je Vincent Poirier silovito v glavo udaril Dončića, ki je potreboval pomoč zdravniške službe. Najboljši slovenski košarkar je 38 sekund pred koncem odšel v slačilnico.

V igro je vsopil Vlatko Čančar in uspešno izvedel oba prosta meta, ki bi ju sicer moral izvajati Dončić. Slovenija je na odmor odšla s prednostjo štirih točk (44:40). 

"Trenutno še ne vemo, kaj je z Lukom. Takoj je odšel v garderobo. Igra sijajno tekmo, tako da ga res potrebujemo. Tekma je fizična, morali se bomo pretepati še 20 minut."

Edo Murić ob polčasu za Pop TV

EuroBasket 2022, skupinski del, 5. tekma:

Slovenija - Francija  44:40 (20:19, 44:40, -:-)

* - polčas

Več o nadaljevanju tekme v drugem polčasu si preberite TUKAJ.

Luka Dončić Drama v Kölnu Šport Maščevanje je sladko, Slovenija je premagala Francijo
Komentarjev 5
  • lidija05 19:26 07.september 2022.

    Ne mazana igra francozov ne sodniske odlocitve niso omajale nase odlicne igralce ....TO Je Slovenska ekipa .Bravo nasi!!!!

  • Toma 18:32 07.september 2022.

    Baba gleda le denar. Prvo bogat mož, sedaj se pa okorišča s slavo sina: ima vse pravice nad njegovim imenom = blagovne znamke, kateri se noče odreči!

  • Avatar luckyss
    luckyss 18:12 07.september 2022.

    Katastrofa od sodnikov, ki po eni strani dopuščajo grobo igro nad Dončičem, ki ga ne morejo ustaviti drugače kot s prekrškom, po drugi pa piskajo Muriću dotik.. ..Dimec pa je preprosto preslab..

Sorodne novice