Šport > Košarka
30405 ogledov

"Luka me je povabil na tiskovko, vendar se tam ni pojavil"

Luka Dončić Epa
Ali so največji zvezdniki na EuroBasketu, med katere sodi tudi Luka Dončić, res preveč zaščiteni?

Luka Dončić, Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić sodijo med največje atrakcije letošnjega evropskega prvenstva v košarki, vendar pa njihov vpliv ostaja neizkoriščen zaradi premajhne medijske izpostavljenosti. 

Na to je v prispevku 'Nedotakljivi: zakaj Luka, Giannis in Jokić ne govorijo z mediji in kako to škoduje Fibi', opozoril litovski novinar Donatas Urbonas.

Eurobasket 2022 Selektor, ki je živel v MB Šport "Kako zaustaviti Dončića? Zaklenili ga bomo v garderobo!"

Urbonas je v svojem zapisu za portal Basketnews.com problematiziral nedostopnost omenjenih zvezdnikov za dajanje izjav po koncu tekem. V uvodnem delu besedila se je izkušeni predstavnik sedme sile razpisal o zgodovinski tekmi Luke Dončića proti Franciji (47 točk) in v nadaljevanju obžaloval, da se slovenski as po tako odmevni predstavi ni prišel pogovarjat z novinarji.

"Takoj ko so Luko začeli pozdravljati z vzliki 'MVP' in so se slovenski igralci veselili s svojim navijači ter proslavljali zmago v skupini smrti, smo na aplikaciji WhatsApp prejeli nepričakovano sporočilo. Na takšen način Fiba obvešča predstavnike medijev glede prisotnosti igralcev na novinarski konferenci. Pisalo je, da se bosta z mediji pogovarjala trener Aleksander Sekulić in Edo Murić."

košarka ep 2022 SLO-LIT Intervju Šport "Če bi šlo za nas, bi si .... vse po 'spisku'. Fantje so naredili prav to"

"Ob odsotnosti Mikea Tobeyja, je Murić dosegel devet točk, vključno z dvema pomembnima trojkama, in branil raketo pred francoskimi velikani, kot so Rudy Gobert, Vincent Poirier in Moustapha Fall. Toda to je bil večer, v katerem je NBA superzvezdnik dosegel 47 točk in na noge spravil ves košarkarski svet."

"Ker KZS ni zagotovila njegove udeležbe na novinarski konferenci, je bil Dončić na voljo samo v mešani coni. Mešana cona je zaprto območje, kjer lahko akreditirani novinarji po koncu tekme opravijo intervjuje z igralci in osebjem. Po pravilih Fibe se igralcem in trenerjem ni treba ustaviti, vendar je zelo zaželeno, da spregovorijo z novinarji. Ni pa obvezno. In Luka Dončić se nikoli ne ustavi v mešani coni."

Eurobasket 2022 Tekmec Šport Igralec Belgije: Če je možno, bi rad dobil Dončićev avtogram

"'Na novinarski konferenci,' mi je odvrnil Luka, ko sem ga želel ustaviti za hiter intervju po tekmi z Bosno in Hercegovino. Reprezentance na konference, ki potekajo 15 minut po koncu tekem, morajo poslati glavnega trenerja in vsaj enega igralca. Luka Dončić me je povabil na tiskovko, vendar se tam ni pojavil. To me niti ni presenetilo. Namesto tega smo dobili obvestilo, da bo odgovarjal Vlatko Čančar. Ko je Dončić dominiral na tekmi z Madžarsko, so Slovenci poslali Jako Blažiča. Blačič je tistega večera dosegel devet točk. Prejel ni niti enega vprašanja v angleščini."

"Po prvi tekmi z Litvo se Dončić ni pojavil na tiskovki, da bi se lahko pravočasno udeležil slovesnosti ob upokojitvi dresa Dirka Nowitzkega. To je razlog, ki ga zlahka sprejmemo. Prav tako je opravil intervju z imetniki televizijskih pravic v Sloveniji. Glede tega nimamo nobenih pripomb."

Eurobasket 2022 Osmina finala Šport "To je lahko tudi past. Vemo, da en spodrsljaj pomeni letalo domov."

"NBA zvezdniki, ko so Rudy Gobert, Evan Fournier, Dennis Schröder, Franz Wagner, Domantas Sabonis, Jonas Valanciunas ali Jusuf Nurkić so rade volje preživeli več kot deset minut v mešani coni v Kölnu. Od uradne junijske konference je bil Luka Dončić novinarjem na voljo samo pred in po tekmi z Nemčijo."

"Po petih tekmah evropskega prvenstva so Luka Dončić, Giannis Antetokounmpo in Nikola Jokić, velika trojica EuroBasketa 2022, komaj spregovorili pred kamerami."

Donatas Urbonas

Litovski novinar je v sklepnem delu prispevka poudaril, da je odgovornost za nastalo situacijo na strani Mednarodne košarkarske zveze (Fiba), ki bi se morala bolj zgledovati po ligi NBA in aktivneje skrbeti za promocijo tega športa.

"Košarka je v Evropi neprofiten šport, kjer najboljši klubi izgubijo od 10 do 20 milijonov evrov na leto. Reprezentančna tekmovanja ne prinašajo dobička košarkarskim zvezam. Košarka se mora boriti za svoje mesto pod soncem in tekmovati s športi, kot so kriket, tenis, odbojka, hokej, borilni športi in dirkanje. Zahvaljujoč NBA je še vedno med petimi najbolj priljubljenimi športi na svetu. A mednarodna košarka je druga zgodba."

Eurobasket 2022 Kako je z Mihom? Šport "Če bomo pravi, rezultat ne bo izostal" košarka ep 2022 Pogovor Šport Saša Dončić: Bil sem 'ful' razočaran nad komentarji, vsaj v polfinale sodimo

"Če mislite, da smo pristranski, ker si želimo več klikov in ogledov, pa poglejmo resnici v oči. Celo uslužbenci hotela v Kölnu niso vedeli, da tri kilometre stran od njih poteka evropsko prvenstvo. Tobeyjeva šala o vozniku, ki ni prepoznal slovenskih igralcev med zloglasno vožnjo s taksijem, je dovolj zgovorna."

"Mednarodno košarko je treba promovirati in na svetu ni boljših promotorjev, kot so Luka, Giannis in Jokić. Ti zvezdniki so novinarjem na voljo pred in po vsaki NBA tekmi. Njihove novinarske konference imajo na stotisoče ogledov na različnih medijskih platformah. Luka je opravil dva intervjuja in samo poglejte, kako viralne so postale njegove besede," je zapisal Urbonas in Fibo pozval k spremembam.

"Dandanes, ko se morajo vse dejavnosti boriti za pozornost v tej močno spremenjeni družbi, košarke ni mogoče samo igrati, ampak je treba o njej tudi govoriti."

Donatas Urbonas

Luka Dončić Brez olepševanja Šport Hrvaška legenda: "Z vsem spoštovanjem do Slovenije, toda ..."
Komentarjev 1
  • jakec1575 11:50 10.september 2022.

    Luka je pameten decko. Najprej bi ga po debaklu z bosno.mrcvarili zaradi izjave proti komu mi to zgubljamo, potem bi vpeljali zgodbo z mamico. Decko se je sel raje pomenit v slacilnico.