Šport > Košarka
15 ogledov

Slovenci nadigrali Bosance v novi Podmežakli

Maljković reprezentanca košarka slovenija latvija turnir skupine laško lapornik
1/27
Saša Despot
Slovenska reprezentanca je proti BiH v prenovljeni Podmežakli zabeležila zanesljivo zmago (70:54), naši so se torej uspeli pobrati po visokem porazu s Srbijo v Beogradu.

Srečanje z BiH je bil obenem krst prenovljene dvorane Podmežakla, kjer bo septembra na EuroBasketu gostovala predtekmovalna skupina B. Prenova je stala okrog 6,5 milijona evrov, v objektu je prostora za 5500 gledalcev. Tokrat jih je bilo le za spoznanje manj. Sedaj Slovence v nedeljo v ljubljanski Hali Tivoli čaka še dvoboj z Rusijo, ki je na zadnjem evropskem prvenstvu osvojila bron. 

Slovenski košarkarji imajo v zadnjih dneh nekaj težav s poškodbami gležnjev. Goran Dragić jo je skupil na tekmi proti Srbiji v Beogradu, a že normalno trenira, nekaj bolečin še čuti Gašper Vidmar, na četrtkovem dopoldanskem treningu pa se je poškodoval Edo Murić. Omenjena trojica tako ni stopila na parket. 

Odličen začetek Slovencev

Slovenski reprezentanti so odlično začeli srečanje v Podmežakli in hitro povedli z dvomestno prednostjo, na začetku sedme minute so varovanci Božidarja Maljkovića vodili že za 13 točk (17:4). So pa naši zaradi agresivne igre hitro izpolnili bonus osebnih napak, Jaka Laković je že kmalu prejel svojo drugo. Bosanci so na začetku tekme slabo izvajali predvsem proste mete, proti koncu prve četrtine pa so že zmanjšali razliko in s trojko svojega asa Mirze Teletovića v zadnjih sekundah na prvi odmor odšli z zaostankom le štirih točk (17:13).

Na začetku druge četrtine se je pod košem dobro znašel Uroš Slokar in po šestih zaporednih točkah so Slovenci spet ušli gostom na malce bolj občutno razliko (22:13). Toda fantje v modrem so zopet ujeli priključek s serijo petih točk, v 17. minuti pa je Domen Lorbek s trojko naskok spet povišal na devet (27:18). Varovanci Aleksandra Petrovića se niso dali in do konca prvega polčasa se je igralo v valovih. Prvo polovico tekme je po ukradeni žogi in uspešnem prodoru in polaganju zaključil Zack Wright in reprezentanco BiH popeljal do le petih točk zaostanka (31:26).

navijači Slovenija BiH prijateljska tekma Podmežakla Jesenice | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Nadaljevanje po enakem scenariju

Bosanci so se na začetku drugega polčasa spet približali na vsega dve točki, toda po vzorcu iz prvega dela so Slovenci hitro odgovorili in po petih zaporednih točkah Jake Blažiča povedli za deset (46:36). Po prostem metu Boštjana Nachbarja in košu Slokarja je bila razlika spet 13  (49:36). Nalet Maljkovićevih izbrancev je z dvema prostima metoma prekinil Nemanja Gordić. Bosanci so kljub glasni podpori svojih navijačev še naprej precej grešili v napadu, naši pa so kontrolirali skok. Razpoložen je bil še naprej Blažič, ki je s prodorom povišal na 53:40, s tem pa se je 3. četrtina tudi končala.

Na začetku zadnjega dela igre so se gostje spet približali (54:46), nato pa sta Mirza Begić z dvema dobrima obrambnima akcijama in razpoloženi Blažič stvari postavila na svoje mesto in Slovenija je kmalu spet prišla do občutnega naskoka (60:44), ki so ga domačini znali zadržati do konca tekme. Gostitelji EP so prevladovali predvsem v skoku, ki so ga dobili s 45:27. Za najboljšega igralca tekme je bil izbran Blažič, pri gostih pa je največ točk dosegel Teletović (17).

Maljković: "Proti Rusom bo precej težje"

"Res je, da je BiH doslej odigrala le nekaj prijateljskih tekem, mi pa jih imamo za seboj že kar nekaj, toda dejstvo je, da smo danes igrali zelo dobro obrambo skoraj vseh štirideset minut. Brez dvoma nam je koristil turnir v Beogradu, saj je razkril marsikatero pomanjkljivost, ki smo jo danes odpravili. Poleg dobre obrambe smo imeli premoč pod obročema, tudi proste mete smo izvajali bolje kot doslej, zato je zmaga povsem zaslužena. Zavedati se je treba, da smo še v času priprav in da je naša edina želja, da do začetka evropskega prvenstva ostanemo zdravi in da igramo bolje kot danes. Mislim, da bo vseh petnajst igralcev do konca priprav ostalo z reprezentanco, precej težji test kot tokratni pa nas čaka v nedeljo proti mladi in neugodni reprezentanci Rusije," je po obračunu na Jesenicah za STA povedal selektor Maljković.

Prijateljska tekma:

Slovenija : BiH 70:54 (17:13, 14:13, 22:14, 17:14)
Blažič 15, Z. Dragić in D. Lorbek 11; Teletović 17, Đedović 10.

Komentarjev 2
  • stooo 15:37 19.avgust 2013.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Odlicna zastonj on-line igra, kjer se lahko preizkusis kot manager v hokeju,nogometu in rokometu. Kasneje bo mozno igrati tudi kosarko, F1, odbojko,...V igri imas enake moznosti zmagovanja kot igralci, ki vlagajo denar. Kar je prava redkost.

  • Bozidar.Frelih 19:34 16.avgust 2013.

    Bosanci bodo na domaćih tleh gostili reprezentanco Slovenije. :-) Sem šel včeraj mal pofirbcat ... No ja, nekaj so sicer zrihtal okolico, kaj hudo pa tud ne ...Itak pa tud kaj hudga ne moreš nardit. Škoda, ker smo ...prikaži več s hokejem pač tam kjer smo.Če bi bla tekma jutri bi šel verjetno clo mal navijat. Za "naše". Tko bo treba pa mal na TV pogledat.