Šport > Košarka
12 ogledov

Krki prva lovorika v sezoni

Green Zoran Dragić Damir Markota Union Olimpija Krka superpokal
1/10
Gregor Katič
Krka je še drugič zapored dobila tekmo za superpokal, potem ko je v Rogaški Slatini Union Olimpijo ugnala z 80:72. "To je bil naš večer;" je bil po zmagi presrečen izkušeni Simon Petrov.

Čeprav so državni prvaki iz Novega mesta novo sezono uradno že začeli - s porazom na vnaprej odigranem dvoboju regionalne lige ABA z Maccabijem -, pa superpokalni obračun le velja za začetek nove sezone. Košarkarska zveza Slovenije ga prireja od leta 2003. Več uspeha so imeli doslej Ljubljančani, ki so zmagali šestkrat, Krka pa je bila prvič najboljša lani.

Prizorišče je bilo tudi po tradiciji dvorana novega prvoligaša, tako da sta se ljubljanska in dolenjska zasedba podali v Rogaško Slatino. Začetek je bil še zadržan, prvi pa so povedli krkaši. Sredi prve četrtine je predvsem po zaslugi Dannyja Greena prvič povedla tudi Olimpija, a vodstvo z napakami in izgubljenimi žogami hitro zapravila, tako da je moral po košu Marka Djurkoviča za 18:11 ljubljanski strateg Sašo Filipovski že vzeti minuto odmora. V nadaljevanju je Krka nato doživela krajši strelski mrk. Ljubljančani so to, čeprav so imeli tudi sami precej težav z učinkovitostjo, izkoristili in se Novomeščanom povsem približali po košu in dodatnem prostem metu Gorana Jagodnika v 16. minuti (27:26). Krka pa je tedaj spet stopila na plin, nekaj minut pozneje pa po nešportni osebni napaki Benjamina Woodsida in košu Jimmyja Baxterja povedla za sedem točk. Novomeščani so nato do polčasa izkoristili nenatančne mete tekmecev in njihove izgubljene žoge, tako da je prednost narasla na devet točk. A Aleksander Ćapin je s košem in dvema prostima metoma tik pred koncem ter znižanjem na 31:37 napovedal zanimiv drugi polčas.

Prav Ćapin je s serijo točk na začetku drugega dela omogočil svoji ekipi, da se je spet povsem približala Krki (38:39). Toda ponovila se je ljubljanska zgodba iz prvega dela. Preveč napak in zgrešenih metov, pri katerih je izstopal Ratko Varda, so omogočili Krki, da si je spet zagotovila prednost. Edo Murič je s trojko, ukradeno žogo in prostima metoma skorajda sam popeljal Dolenjce spet do varne prednosti (49:40 v 25. minuti). Približno takšno prednost pa so državni prvaki prenesli tudi v zadnjih deset minut dvoboja.

Vendar je bil na vrsti še en preobrat. Zadnjo četrtino so odlično začeli Olimpijini košarkarji, delni izid 6:0, tudi po zaslugi nešportne osebne napake Balažića, pa je pomenil, da sta bili ekipi osem minut pred koncem spet povsem skupaj (56:54). Odločilnega koraka pa niso zmogli in Krka se je počasi spet odlepila. Ljubljančani so občasno še zagrozili, s trojkami prišli le na nekaj točk zaostanka, vendar so Novomeščani po zaslugi Baxterja (z 20 točkami je bil najboljši strelec tekme) in Balažića superpokalno tekmo mirno pripeljali do zanje mirnega in zmagovitega konca.

Izjave po koncu srečanja:

Simon Petrov, košarkar Krke
"Mislim, da smo zasluženo zmagali. Celo tekmo smo vodili in kontrolirali potek srečanja. Imeli smo nekaj slabih trenutkov, katere bomo morali v prihodnosti popraviti. Ampak sem vesel, da nam je uspelo že na začetku sezone kljub dobri Olimpiji priti do lovorike. To je bil naš večer. Sam se počutim super. To je moja druga uradna tekma po poškodbi."

Nenad Trajković, trener Krke
"Ekipa Olimpije ni imela kompletne ekipe. Vemo za naše slabosti in delamo, da bi jih odpravili. Pričakujem, da bo v ligi ABA Olimpija povsem drugačna. Tudi bolje se bo pripravila, a se veselim vseh naslednjih obračunov."

Sašo FIlipovski, trener Uniona Olimpije
"Nismo bili na pravi ravni. To je naša najslabša tekma, če gledam pripravljalne tekme. Kar nekaj igralcev je odigralo pod svojim zmožnostmi. Še takrat, ko smo prihajali blizu, smo delali napake v napadu, grešili proste mete in lahke koše. V obrambi smo bili preslabi. Slabo smo branili ena na ena na mestu organizatorja in krila. Verjamem, da bodo moji fantje v nadaljevanju pokazali pravi obraz. Tokrat smo igrali pod svojimi zmožnostimi."

Goran Jagodnik, košarkar Uniona Olimpije
"Če bi igrali tako kot treniramo, bi bilo drugače. Krka je tekmo kontrolirala od prve do zadnje minute. Nekajkrat smo se približali, a nato zgrešili proste mete. Želeli smo si lovorike. Imeli smo v načrtu, da začnemo sezono z lovoriko. Lani smo imeli izgovor, ker nismo bili kompletni. Letos ga nimamo."

Superpokal, Rogaška Slatina:

Krka : Union Olimpija 80:72 (56:48, 37:31, 20:13)
Baxter 20, Stinson 18, Jordan 11; Green 19, Thompson 13

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.