Šport > Košarka
23 ogledov

Olimpiji grozi izključitev iz Evrolige

Union Olimpija Filipovski Saša Despot
V četrtek je v Barceloni zasedala skupščina Evrolige, ki je obravnavala poročila z vseh področij svojega delovanja. Union Olimpija je dobila najresnejše opozorilo. Če ne poplača dolgov, sodelovanja v Evroligi ne bo že v prihajajoči sezoni. Žreb: s Panathinaikosom, Realom, Himkijem, Ülkerjem in kvalifikantom.

Po pričakovanjih je bila najbolj pereča tematika finančno poslovanje klubov, članov elitne evropske košarkarske druščine. Evroliga v naslednjih sezonah, po vzoru nogometne organizacije UEFA, uvaja tako imenovani "finančni fair play". Nova pravila bodo od klubov postopoma brezkompromisno zahtevala popolno izničenje vsakršnih dolgov do nekdanjih igralcev, minimalni določeni klubski proračun in maksimalne možne izgube v obdobju treh sezon.

Na skupščini je bilo izrečeno tudi kar najbolj resno opozorilo Unionu Olimpiji, ki ji je bila dodeljena pogojna licenca za prihajajočo sezono, ki se formalno začenja s petkovim žrebom. Ljubljanski evroligaš bo moral pokriti vse odprte terjatve do trojice nekdanjih igralcev (Vladimir Golubović, Dušan Djordjević, Edin Bavčić), ki so si pravico poiskali preko arbitraže FIBA najkasneje do določenega roka, ki ga bo Evroliga sporočila klubu, slediti bo morala hitra sanacija velikega dela preostalih terjatev, sicer bo evroligaška B-licenca, ki je v pretekli sezoni po aktualnem sistemu točkovanja pripadla Unionu Olimpiji, prešla na naslednji klub na ULEB-ovi lestvici najuspešnejših evropskih moštev.

Glede nastalega položaja je spregovoril tudi prvi mož Evrolige, Jordi Bertomeu: "V vodstvu Evrolige se zavedamo trenutne težke ekonomske situacije v Evropi, ki močno otežuje tudi delovanje športnih klubov. Kljub temu ocenjujemo, da je finančna stabilnost klubov v tem trenutku izjemno pomembna ne samo za klube, pač pa tudi za Evroligo samo. Nikakor si v elitnem društvu 24 klubov ne moremo privoščiti tveganja, da bi kakšen izmed kolektivov med sezono prenehal s tekmovanjem ali nastopal kot popolnoma nekonkurenčen. Takšne situacije so slabe za košarko, nižajo gledanost in posledično finančno stabilnost in ugled tekmovanja. Navsezadnje to tudi ni v skladu s pravili finančnega delovanja klubov, ki smo ga pri Evroligi že sprejeli. Union Olimpija je v zadnjih dneh pokazala ogromno truda in nas s konkretnimi dejstvi zadnji trenutek prepričala o resnih načrtih klubske sanacije in želji po takojšnjem poplačilu dolga, ki ga ima do nekaterih igralcev. Ker je Union Olimpija v bližnji preteklosti že pokazala, kaj lahko v Stožicah ponudi, smo se ji odločili vseeno podeliti B-licenco, a le ob izpolnjenih točno določenih pogojih še pred koncem tega poletja. Če jih klub ne bo izpolnil, bo mesto za sezono 2012/13 zasedel nekdo drug. Močno verjamemo in želimo si, da to vendarle ne bo potrebno."

J

Radovan Lorbek, Jordi Bertomeu, Janez Rajgelj, Stožice | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
ani Möderndorfer, predsednik Uniona Olimpije: "Položaj je povsem jasen in reakcija Evrolige ni presenetljiva. Elitno evropsko tekmovanje si zasluži le tiste, ki na parketu in izven njega delujejo urejeno in stabilno. V klubu smo v zadnjih dneh ob podpori zvestih pokroviteljev dosegli konsenz o nadaljevanju evropske ambicije Uniona Olimpije. Klub se je danes zavezal, da bo v najkrajšem možnem času izpolnil zahteve, ki nam jih Evroliga sploh ne nalaga na novo, pač pa si jih nalagamo primarno sami – to je poplačilo odprtih obveznosti do nekdanjih igralcev, trenerjev in ostalih upnikov kluba. Če obljub ne bomo uspeli izpolniti, v Evroligi v prihodnji sezoni ne bomo nastopali. Verjamem, da nam bo uspelo, zato o drugih možnostih za zdaj ne želimo razmišljati."

Komentarjev 1
  • www.ideo.si 06:40 12.oktober 2012.

    Bravo, bravo in še enkrat bravo! Upajmo, da bodo takšne predstave tudi med sezono!