Šport > Košarka
12 ogledov

Krka utopila zmaje: Dolenjci pred naslovom

Union Olimpija Krka Anže Petkovšek
Košarkarji novomeške Krke so se z zmago na tretji finalni tekmi lige Telemach na korak približali tretjemu zaporednemu naslovu državnih prvakov. Union Olimpija je v dvorani Leona Štuklja zaostajala že za 20 točk, na koncu pa kljub izjemnem povratku v zadnji četrtini klonila za devet (72:63).

Krka potrebuje le še eno zmago za tretji zaporedni naslov prvaka Slovenije. V tretji tekmi v dvorani Leona Štuklja so premagali Union Olimpijo, tako da po zaostanku 0:1 zdaj vodijo z 2:1 v zmagah. Peti naslov državnega prvaka v zgodovini kluba si lahko priigrajo že v četrtek v Stožicah, kjer se bo četrta tekma začela ob 18.45.

"To je bila prava finalna tekma, ki je bila do konca zanimiva. Po veliki prednosti smo se nekoliko uspavali v obrambi in dovolili košarkarjem Olimpije, da se s serijo trojk vrnejo v igro. Vesel sem, da smo zdržali njihov nalet in na koncu zasluženo zmagali. Ne vem, zakaj košarkarji Olimpije brez potrebe celo tekmo provocirajo naše igralce," je po tekmi povedal Krkin trener Aleksander Sekulić.

"Začeli smo dobro, a preveč nervozno nadaljevali. Vrnili smo se v igro, a je bil na koncu zaostanek za Krko, ki je v določenem trenutku znašal že 20 točk, vseeno prevelik, veliko pa so nas stali zgrešeni odprti in prosti meti. Nič še ni izgubljenega, že kmalu nas čaka nova tekma, ki jo enostavno moramo dobiti," pa je pristavil njegov kolega na ljubljanski klopi Sašo Filipovski.

Naelektreno ozračje ob in na parketu

Za razliko od prvih dveh obračunov, ki sta minila v relativno prijateljskem vzdušju, je bilo tokrat ozračje v Novem mestu naelektreno in iskrice med igralci na parketu so večkrat preskočile športne in tudi družinske okvire. Pomembnost tekme je pač naredila svoje, saj je zdaj popravnih izpitov v seriji na pet zmag vedno manj

Domači igralci so se znašli veliko bolje. Z borbenostjo v obrambi, kolektivno igro v napadu in požrtvovalnostjo vseh udeležencev tekme so strli odpor tekmeca, pa čeprav so v treh minutah ob začetku zadnje četrtine skoraj zapravili dvajset točk prednosti. Pri zmagovalcih je Afik Haim Nissim odigral svojo najboljšo tekmo v dresu Krke, saj je zbral 17 točk, imel šest podaj in ujel štiri žoge. Točko manj je dosegel Edo Murić, ki je imel ob tem še sedem skokov. Pri Unionu Olimpiji je Deon Thompson zbral 22 točk, Vladimir Dašić pa 14.

Krka se je po prvi četrtini, ki je pripadla gostom iz Ljubljane, vrnila v vodstvo sredi prvega polčasa in si že pred odmorom priigrala prvo dvomestno prednost 33:23. Te sicer ni v popolnosti zadržala, saj je Zoran Dragić v zaključku prvega dela dobil osebno napako in hkrati še tehnično napako, tako da je Olimpija na odmor odšla z zaostankom šestih točk.

V nadaljevanju so Novomeščani še dodatno strnili vrste v obrambi in počasi ter vztrajno višali razliko. V 29. minuti je ta znašala že 20 točk (56:36). A tekme s tem še zdaleč ni bilo konec. Olimpija je v pičlih treh minutah s štirimi trojkami ter consko obrambo naredila delni izid 19:0 in se v 33. minuti približala na vsega točko zaostanka (56:55).

Očitno so Ljubljančanom s tem pošle moči, hkrati pa so gostitelji po minuti odmora Aleksandra Sekulića strnili vrste in se vrnili v vodstvo s 64:55. Tega zeleno-beli iz Ljubljane v zadnjih petih minutah niso več ujeli in veliko slavje v domačih vrstah se je lahko začelo.

"Olimpija je večkrat pokazala, da se lahko vrne iz kakršnekoli izgubljene situacije in tako je bilo tudi tokrat. Vesel sem, da smo obdržali prednost in tekmo na koncu uspešno pripeljali do zmage," je tekmo ocenil Krkin kapetan Jure Balažič. Kapetan Olimpije Goran Jagodnik, ki je v zaključku tekme zgrešil pomembna prosta meta, je pristavil:

"Spet smo se vrnili po seriji zadetih trojk in prišli do priložnosti, ko odločamo sami, a smo košarkarjem Krke pustili, da so zadeli nekaj trojk, mi pa smo začeli slabše igrati v napadu. Tekmo smo izgubili na koncu druge in v začetku tretje četrtine."

Liga Telemach, finale, 3. tekma:

Krka : Union Olimpija 72:63 (56:42, 35:29, 12:16) /2:1/
Nissim 17 točk, 6 podaj in 4 skoki, E. Murić 16 in 7 sk., Balažič in Abdul-Hamid 9; Thompson 22, Dašić 14 in 5 sk.

/X:Y/ - v poševnicah je izid v zmagah, igrajo na tri

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.