Šport > Košarka
9 ogledov

Padli Makedonci, domov Jaka in Danijel

Slovenija, Makedonija, Smodiš
1/25
Nik Rovan
Slovenska košarkarska reprezentanca je v Kidričevem na svoji drugi pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo 2011 premagala Makedonijo s 83:71 in tako osvojila pokal Primus. Od reprezentance se poslavljata Jaka Blažič in Danijel Vujasinović.

Slovenska košarkarska reprezentanca je dobila še drugo pripravljalno tekmo in hkrati drugo na pokalu Primus. Po Poljski je tokrat v Kidričevem padla Makedonija. Prvi slovenski strelec in MVP tekme po zaslugi 20 točk je bil Erazem Lorbek: "Obe ekipi sta se trudili in želeli zmagati. Imamo še precej prostora za napredek. Veliko talenta nismo še uspeli pokazati. Tokratna zmaga je pomembna za samozavest. Treniramo v redu, nekaj časa še je pred EP, ampak se bomo morali kar hitro pripraviti."

Slovenska igra je bila sicer prežeta z veliko motiva in bojevitih potez, ki so navdušile polno dvorano. Po sobotnem prostem večeru sta zaigrala omenjeni Lorbek in Matjaž Smodiš, ki je dosegel 13 točk. "Vesel sem, da sem se uspešno vrnil v reprezentanco in da sem del tega vzdušja in projekta. Vesel sem, da se počutim v redu in lahko pomagam po najboljših močeh," je dejal Smoki. Tako on kot Lorbek sta dokazala, koliko in kako ju ekipa potrebuje. Selektor Božidar Maljković je tokrat na tribuni pustil Danijela Vujasinovića, Miho Zupana in Jako Blažiča.

Od četrtine do četrtine

4. ČETRTINA

Zadnji del igre se je začel simbolično - Dimitar Mirakovski je po 12 zadetih makedonskih metih za tri zgrešil obroč in tablo. Rafal trojk je opešal. Erazem Lorbek pa je z akcijo pod košem v svojem slogu dosegel dve točki, kasneje dodal še uspešno zaključen protinapad in met s polrazdalje. Dobih pet minut pred koncem so tako Slovenci znova ugledali svojo konkretnejšo prednost na semaforju: 72:60. V 37. minuti pa se je slovenska prednost po prvem košu Mirze Begića povzpela na najvišjih 14 točk. Prav v zadnjih trenutkih je trojko zadel še Goran Dragić za končnih 83:71.


3. ČETRTINA


Čeprav se prednost Slovenije sprva ni več približala najvišjim 13 točkam, je njena igra ugajala gledalcem. Fantje Bože Maljkovića še naprej niso skoparili z domiselnostjo, agresivnostjo in požrtvovalnostjo. Makedonci pa so vse bolj negodovali nad sodniškimi odločitvami in do sredine tretje četrtine zadeli že 11 trojk, Slovenija sedem. Ob koncu tretje četrtine je Slovenija še bolj pohodila plin. Nešportna osebna Antića nad Matjažem Smodišem, koš in še dodaten prosti met Jake Lakoviča in Slovenci so ušli na plus devet (64:55).

2. ČETRTINA

Oba selektorja sta premešala peterki. Dve trojki je zadel Goran Jagodnik. Slovenijo je v napadu dvakrat prehitela ura, a srčnost ni jenjala. Tudi ko je Vlado Ilievski približal svojo ekipo na le točko zaostanka v osmi minuti, malce kasneje pa so gostje izenačili. Neverjeten strelski večer je nadaljeval Pero Antić, ki je do polčasa nabral 18 točk, od tega štiri trojke. Skupaj so Makedonci v prvih 20 minutah zadeli osem trojk.

1. ČETRTINA

Prva Maljkovićeva peterka Lakovič, Ožbolt, Nachbar, Smodiš in Lorbek je začela z obilico zanosa in samozavesti. Precej žog je romalo pod koš, za Makedonce pa je prvih deset točk dosegel krilni center Pero Antić. Slovenci soigrali energično, Makedonci veliko metali trojke, najvišjo prednost 13 točk pa je Slovenija dosegla v 10. minuti s polaganjem živahnega Zorana Dragića, ki je zadel še prosti met.

Pokal Primus:

Slovenija : Makedonija 83:71 (26:16, 40:39, 64:57)
Lorbek 20, Smodiš in Lakovič po 13, Z. Dragić 5, 7 sk.; Antić 24, 7 sk., Ilievski 13

Slovenija : Poljska 69:54

Ponedeljek:
Makedonija - Poljska

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.