Šport > Košarka
3715 ogledov

Pet razlogov, zakaj je Dončić novinec leta

luka dončić trae young Epa Dončić ali Young, to je zdaj vprašanje!
Statistika in zgodovina sta na strani košarkarja Dallas Mavericks.

Luka Dončić je prvi favorit za naziv novinca leta v ligi NBA, čeprav bi si po mnenju nekaterih poznavalcev nagrado zaslužil Trae Young. Pri spletni strani Thesmokingcuban.com, ki je posvečena navijačem Dallas Mavericks, so predstavili nekaj največjih argumentov v prid 20-letnega Slovenca.

Najboljši košarkar v ekipi z najboljšim izkupičkom

Od uvedbe priznanja Rookie of the Year (ROY) so samo trije zmagovalci v povprečju igrali manj kot 30 minut na tekmo. Najmanj med njimi Malcolm Brogdon (2017), ki je na igrišču v povprečju prebil 26,4 minute.

Če predpostavimo, da bo novinec postal košarkar z več kot polurno minutažo, nam preostanejo samo štirje kandidati. Dončić (32,2 minute), Collin Sexton (32,6), Young (30,9) in Deandre Ayton (30,7).

Dončić je najboljši strelec (21,2), skakalec (7,7) in podajalec (5,9) svojega moštva. Za nameček ima tudi najvišje povprečje ukradenih žog (1,0). Dallas je zbral 32 zmag, kar je več kot Atlanta Hawks - Young (29), Cleveland Cavaliers - Sexton (19) ali Phoenix Suns - Ayton (15).

Lukove čarovnije

Dončićeva igra presega statistične okvirje. Uveljavil se je kot eden vodilnih zvezdnikov lige NBA in si prislužil pohvale LeBrona Jamesa, Stephena Curryja in Damiana Lillarda. Celo trenerji so večkrat odkrito spregovorili o tem, kako so se pri oblikovanju obrambne strategije osredotočili na Dončića. 

Prevzemal je odgovornost v ključnih trenutkih in zrežiral več preobratov z norimi koši v zadnjih sekundah. Poskrbel je za paleto vrhuncev, njegova priljubljenost pa se lepo odraža tudi v številu prejetih glasov za tekmo All-Star (3. v ligi). Česa podobnega ni bil deležen noben drug novinec v ligi.

Najboljši strelec med novinci

Dončić je z 21,2 točkmi najboljši strelec med debitanti. Young je drugi (19,1), Sexton tretji (16,7), Ayton četrti (16,3) in Marvin Bagley III peti (14,7). Luka med novinci vodi po številu metov za tri točke in izza črte za proste mete. Ima drugi najboljši odsotek meta iz igre. Samo on in Landry Shamet v povprečju dosežeta več kot dve trojki na srečanje. Samo on in Ayton v povprečju izvedeta več kot 6,6 meta - Ayton (7,2), Dončić (7,0).

Od leta 1990 je imelo samo 15 novincev povprečjo več kot 20 točk na tekmo. Samo štirje so bili stari 19 let ali manj. Dončićevo povprečje (21,2) je najvišje med njimi. Od leta 2000 je višje povprečje od njega beležil samo Blake Griffin (22,5), ki je bil v prvi sezoni star 21 let.

Luka proti LeBronu Jamesu

James, novinec leta 2004, je v prvi sezoni dosegal manj točk (20,9) in skokov (5,5) kot Dončić, imel pa je enako število podaj (5,9). Dončić ima višji odstotek zadetih metov iz igre (42,7 > 41,7) in metov za tri (32,6 > 29,0). Ob tem velja omeniti, da je James v povprečju igral 39,5 minute oziroma sedem minut več od Dončića.

Boljši od Younga

Dončić v primerjavi z Youngom, ki je njegov edini resni konkurent, vodi v vseh kategorijah razen pri podajah, res pa je, da ima nekoliko višjo minutažo. Lua več meče iz igre, za tri točke in izza črte zaproste mete. Ima tudi več blokad, ukradenih žog in skokov ter manj izgubljenih žog. Poglobljeno primerjavo obeh košarkarjev si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice