Šport > Košarka
9917 ogledov

Preminil eden največjih košarkarskih trenerjev vseh časov

Bob Knight Profimedia
V 84. letu starosti je preminil legendarni košarkarski trener Bob Knight.

Iz ZDA je prišla tragična novica, da nas je v 84. letu starosti zapustil eden največjih košarkarskih trenerjev vseh časov ter prava legenda NCAA kolidž košarke, Bob Knight. Legendarni "General" naj bi preminil na svojem domu, obkrožen z najbližjimi.

"Hvaležni smo za vse vaše molitve in želje, cenimo vaše spoštovanje naše zasebnosti, saj si je trener želel okoli sebe le člane družine in mi to spoštujemo. Nadaljevali bomo s slavjem njegovega življenja, spominjali pa se ga bomo kot ljubljenega moža, očeta, trenerja in prijatelja," je sporočila njegova družina.

Bob Knight | Avtor: Profimedia Profimedia

Knight je tekom 42 let dolge kariere treniral vsega tri različna moštva, največji pečat pa je pustil na čelu Indiana Hoosiers, katere je vodil od leta 1971 do leta 2000. Pred tem je vodil še Army Black Knights, medtem ko je kariero zaključil leta 2008 na čelu Texas Tech Red Raiders.

V času upokojitve je bil z 902 zmagami najuspešnejši trener v zgodovini lige NCAA, trenutno pa na večni lestvici drži peto mesto. S Hoosiers je bil trikrat prvak lige NCAA ter enkrat National Invitation Tournamenta, medtem ko je slovito konferenco BIG10 osvojil enajstkrat. Še posebej zgodovinska je bila sezona 1975/76, ko je postal NCAA prvak brez enega samega poraza v celotni sezoni, kar ni uspelo več nobeni ekipi.

Bob Knight | Avtor: Profimedia Profimedia

Štirikrat je bil izbran za trenerja leta, leta 1984 pa je popeljal reprezentanco ZDA do olimpijskega zlata, s čimer je postal eden izmed zgolj treh trenerjev v zgodovini, ki so osvojili ligo NCAA, olimpijsko zlato ter tudi National Invitation Tournament, ki je včasih imel dosti večjo veljavo, kot jo ima danes. Leta 1991 je bil sprejet v košarkarski hram slavnih.

Knight je v ZDA veljal za izjemno uspešnega razvijalca mladih košarkarskih talentov. To vlogo je potrdil tudi kot selektor reprezentance ZDA, ki je do zlate medalje na domačih igrah leta 1984 prišla brez poklicnih košarkarjev. Jedro moštva so takrat sestavljali igralci NCAA, vključno z bodočimi zvezdniki lige NBA Michaelom Jordanom in Patrickom Ewingom.

Bob Knight | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav velja za enega največjih košarkarskih trenerjev vseh časov, pa je bila njegova kariera polna tudi številnih kontroverznih incidentov. Slovel je namreč po svojem temperamentu, med bolj znane Knightove incidente pa zagotovo spadajo fizični napad na policaja, metanje stolov na igrišče, davljenje svojih igralcev (katero je bilo posneto na kameri), verbalne žalitve sodnikov in medijev ...

Vsi ti incidenti so ga na koncu tudi stali njegove službe pri Indiani, a trener takšnega imena ni imel težave najti novo službo. Zadnja leta kariere je tako brez večjih incidentov vodil ekipo Texas Tech Red Raiders, na klopi po njegovi upokojitvi pa ga je zamenjal njegov sin Pat Knight.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 19:41 02.november 2023.

    Naj se preimenujejo v Osmrtnice24!

  • žurnalWTF 16:30 02.november 2023.

    Drago osebje, zaposleno na Žurnalu. (Vsaj) eden izmed vaših sodelavcev ima več kot očitno fetiš na osmrtnice. Pošljite ga na psihiatrijo da ga pozdravijo. Lp

Sorodne novice