Šport > Košarka
15 ogledov

Rajgelj: "Olimpija bo vse zadeve poravnala"

Janez Rajgelj Union Olimpija Aleš Fevžer/Union Olimpija
Na redni tiskovni konferenci Uniona Olimpije je bil najbolj zaposlen govorec tokrat direktor kluba Janez Rajgelj. Po odhodih Bena Woodsida in Ratka Varde ter morebitnem odhodu Damirja Markote je odgovarjal na novinarska vprašanja v zvezi s klubskimi financami. Sam meni, da reči niso tako črne.

Kakšen je trenutni položaj z ekipo?
Pred sabo imate seznam igralcev. To so košarkarji, ki bodo zaigrali na naslednji tekmi s Prokomom (Kastrati, Mičić, Ćapin, Rothbart, Blažič, Thompson, Jagodnik, Salin, Bertans, Morina; op. p.).

Na seznamu ni Damirja Markote. Kako je z njim?
Pogovori še tečejo. Zadeva še ni končana v nobeno smer, niti pozitivno niti negativno. V tem primeru zato težko karkoli komentiram. Markota na Poljskem ne bo igral. Zadeva z njim se lahko reši v eni uri ali pa čez kakšen dan.

Ali drži, da ni prejel plačila od aprila?
Njemu in tudi drugim košarkarjem iz minule sezone smo za prejšnjo sezono dolžni dve plači. Ampak to pozneje ni bila ovira za sklenitev nove pogodbe.

Ste preostalim košarkarjem kaj obljubili?
Obljub ni. Ne želimo obljubiti nečesa, česar ne moremo izpolniti. Je pa dejstvo, da bo ta Olimpija vse zadeve poravnala. Klub vsekakor ni več v tako slabem stanju, v kakršnem je bil pred minulo sezono. Daleč od tega, in to nam vliva optimizem. So pa težave, ki izvirajo iz vsega, kar se je dogajalo prej. V prejšnji sezoni je vse dobro teklo tudi zaradi ljubiteljev košarke in smo imeli kar nekaj sreče z rezultatom. V nasprotnem primeru bi bilo še precej slabše. Cilj Olimpije je preživeti to štiriletno obdobje in finančno stanje pripeljati čim bliže pozitivni ničli, ob tem pa obdržati status evroligaša. Takrat bo Olimpiji bistveno lažje in bo stabilen klub. Zdaj je problem Evroliga, pri kateri vložki niso majhni. Tu tekmujemo z Barcelono, Panathinaikosom in drugimi finančno močnimi klubi. Olimpiji v teh štirih letih ne bo lahko, a menim, da je cilj dosegljiv. O tem smo vsi prepričani. Še enkrat bi rad poudaril, da so za obstoj kluba zaslužni pokrovitelji in mesto. Če takrat ne bi pomagali, Olimpije ne bi bilo več. To je dejstvo. Zdaj Olimpija zagotovo ne bi več imela težav, saj ne bi preživela. Se je pa že takrat vedelo, da bodo problemi. Vsi niso le finančne narave.

Kakšni problemi so še?
Poglejte primer Bečirović. Ta zadeva je že popolnoma rešena, a so jo nekateri komentirali drugače. Nekatere reči se nato primejo. To je smešno, vendar resnično.

Bo predsednik kluba stopil pred igralce, in če, kdaj?
Ko bo za to napočil čas.

Ima trener še vedno podporo vodstva?
Seveda, saj dobro dela. Tu se trenerja gleda strogo poslovno. Ne gre za to, ali je komu všeč ali ne. Sašo Filipovski dela res izjemno. Je pa res, da ima smolo, ker je takšno stanje. Včasih se pač pojavijo nepredvidene težave. Nekateri finančni tokovi, ki bi morali priti do nas, niso prišli. Čakamo nanje, pravzaprav jih pričakujemo. Denar, ki je bil zagotovljen, ni prišel. Ga pa pričakujemo in si za to prizadevamo. Seveda ne bomo govorili o imenih; ko takšne reči pridejo v medije, tega denarja ni.

Zakaj je zdaj tako hitro prišlo do razpada?
Ne bi govoril o razpadu. Olimpija zdaj normalno deluje. V soboto je bila pač tekma, ki smo jo visoko izgubili. To se nam je dogajalo tudi v prejšnji sezoni, na primer v Zagrebu. Kar se tiče pogodb, pa so nekateri igralci v klub prišli zato, da zaslužijo. To je povsem korektno. Drugi vidijo svojo pot razvoja skozi Olimpijo. Za nekatere, ki so se promovirali s svojimi igrami, so zdaj prišle višje ponudbe, in ker so imeli možnost prekinitve z nami, so to izkoristili. Nihče od njih ni iz kluba odšel za manj denarja. To velja tako za Bena Woodsida kot za Ratka Vardo in tudi Dannyja Greena. Z vsemi smo pogodbe prekinili zelo korektno.

Kako naprej?
V Evroligi teoretično še ni vse izgubljeno, v Ligi ABA pa smo si ustvarili kar lep fond. Tega smo si priigrali. Ne bomo kar vrgli puške v koruzo. Vsekakor bo treba popolniti vrste, a seveda v okviru naših zmožnosti.

Pričakujete še kakšen odhod?
Od teh, ki so ostali?

Da.
Menim, da ne. Vedno se lahko pripeti kaj pozitivnega ali negativnega, a menim, da odhodov ne bo več. Vsi so izrazili željo, da bi ostali. Delajo zelo korektno. Menim, da bo tudi vzdušje v garderobi, ki je za nas zelo pomembno, zdaj boljše. Izjem med temi, ki ostanejo, ne bomo delali. Pričakujem, da bo vsaj na koncu sezone, če ne bo šlo drugače, vsak imel svoje. Zamiki so sicer že.

Na skupščini se je omenjalo le še 700 tisoč evrov dolga ...
Takrat je bilo vprašanje za predsednika, koliko je še neporavnanih dolgov do igralcev, in predsednik je odgovoril, da je tega dolga za okoli 700 tisoč evrov. Prej je bil dolg okoli 4,5 milijona evrov, takrat pa je ostalo 700 tisoč nezaključenega dolga. Predsednik je vse pravilno in korektno pojasnil. Olimpija mora to še rešiti. Preostali dolg smo poravnali in zaprli. Če dolg poravnaš, ga ne poravnaš z nič evri. Za poravnavo smo potrebovali določena sredstva; vzeli smo kredit.

Kolikšen je ta kredit?
Govorimo o štiriletni dobi odplačevanja. Številke vam ne bom povedal. Vedeti morate, da so bile nekatere poravnave lahke in za klub ugodne, druge ne. So nekateri igralci, ki želijo Olimpiji dobro, so pa tudi taki, ki ji ne. Poleg te možnosti je obstajal le stečaj.

Pričakujete še kaj tožb?
To je odvisno od reševanja tega problema. Seveda si želite imena, a o teh ne bom govoril. Vse je odvisno od Olimpije in od tega, kako hitro se bo obrnila.

Slovenija ima novega mandatarja, ki je zelo naklonjen športu. Pričakujete, da se bo za vas kaj spremenilo?
Ukvarjamo se s športom in ne s politiko. Te ne moremo komentirati.

Kakšen je trenuten finančni položaj?
Še enkrat poudarjam, da je Olimpija v precej boljšem stanju, kot je bila lani poleti. Je daleč od tega. Klub tem težavam v zadnjem času je klub v dobrem položaju, zelo dobrem. Je v voznem stanju, če lahko tako rečem.

Je smiselno vztrajati v Evroligi, če je tolikšen finančni zalogaj?
Osnovni cilj je obdržati se v Evroligi. Za zdaj v njej nimamo velikih ciljev, a ko enkrat izgubiš pravico do nastopanja v njej, se je vanjo težko vrniti. Potem ves ta finančni napor, ki je Olimpiji omogočil preživetje, ni bil smiseln. Verjemite, da smo se odločili prav – Evroliga v Ljubljani. Ne za vsako ceno, a finančna konstrukcija nam kaže, da to zmoremo. Res je, da moramo biti pri tem skromni. Vsi se zavedamo, da je kriza, a želimo Evroligo v Ljubljani. Ne pričakujejo se visoki rezultati, a v športu so možni prebliski in vse se lahko zgodi. Olimpija mora v tem času vzgojiti nekaj igralcev. Tudi tu smo morali začeti na novo. Marsikaj že teče zelo dobro. Malokoga zanimajo 15 ali 16 let stari igralci, nas pa zelo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.