Šport > Košarka
32 ogledov

Robinson: Sem čvrsta oseba

košarka Olimpija
1/6
Saša Despot
Konec minulega tedna je Union Olimpijo okrepil Američan Dawan Robinson, ki je že v ponedeljek odigral nekaj minut ob porazu proti Crveni zvezdi.

Kakšni so vaši prvi vtisi o Sloveniji?
Zelo mi je všeč, Ljubljana je lepo mesto. Navijači so nas na prvi tekmi prišli podpret, skozi vso tekmo so bili na naši strani. Dobil sem vtis, da si želijo ekipo, ki bo dala vse od sebe na parketu, nikakor pa ne sprejemajo moštva, ki bi se po zaostanku kar vdalo. Zaenkrat mi je tu zares všeč. Všeč mi je vzdušje, dvorana, klub, igralci, vsi dobro sodelujejo. Veselim tega kar je pred mano.

Mesto ste si že uspeli ogledati?
Malce. Ogledal sem si center, ki je čudovit. To je pravzaprav vse, kar sem videl. Imeli smo precej treningov, telo me je kar bolelo. Po treningih sem poteboval počitek. Kasneje, ko bom svoje telo spravil v dobro stanje, se bom zagotovo sprehodil po mestu.

Ste v dobri kondiciji?
Po prihodu iz Torina sem imel nekaj težav, a ne preveč. Prvi dnevi so bili tu zame težki, a se stanje izboljšuje. Nisem v izjemni kondiciji, potrebujem še malce ritma in časa.

V karieri ste zamenjali veliko klubov. Kje je bila doslej najtežja liga?
Rekel bi, da v Nemčiji.

Se stili v Evropi precej razlikujejo, ali pa je za Američana vse skupaj precej podobno?
Ne. V Italiji se igra 'run and gun' košarka, nekako je podobna tisti, ki jo prazkticirajo na zahodu lige NBA. V Nemčiji je veliko visokih košarkarjev, žoga gre veliko pod obroč, od tam pa tudi na zunanje položaje. V vzhodni Evropi je veliko večji poudarek na taktiki. Akcije so zelo dobre, igralci so kakovostni, moraš biti pameten, da se znajdeš v takšni igri. Vse tu je bolj taktično, moraš delati na vseh področjih svoje igre.

Ste se pozanimali, kako je tu?
Takoj, ko sem prišel, sem izvedel veliko reči o jadranski ligi. A največ se naučiš na tekmah. Zdaj smo se pomerili z eno najboljših ekip v tej ligi, bilo je težko.

Kako je prišlo do prvega stika med vami in Olimpijo?
Do njega je prišlo, ko sem igral v Torinu. Pokazali so interes in nato sem se pogovoril s svojim zastopnikom in športnim direktorjem kluba. Potem smo se dogovorili zelo hitro.

Prihajate iz Philadelphie. Za katere klube navijate v ameriških profesionalnih ligah?
Podpiram vse klube iz Philadelphie, na primer Eagles (ekipa ameriškega nogometa, op. p.), le košarkarskega moštva ne. Nimam kluba, ki bi mi bil v NBA posebej všeč. So mi pa všeč nekateri igralci, takšen je Kobe Bryant. Škoda, da bo kmalu zapustil to igo, a pustil nam bo veliko lepih spominov.

Ste se s trenerjem Gašperjem Potočnikom pogovorila o vaši vlogi v klubu? Kaj pričakuje od vas?
Najprej si želi, da se privadim na stil igre, ki je tukaj, na soigralce. Od tu moram narediti korak naprej. Pričakuje voditelja na parketu in dobro obrambo.

Je vaša naloga tudi pomaganje mlajšim?
Tako je. Videl sem, da so fantje nekoliko podrti, ko izgubimo vodstvo, ali pa zaostanemo za šest, sedem točk. Želim jih spodbuditi k temu, da še naprej igrajo samozavestno.

Kaj so vaše najboljše točke v igri?
Obramba, prodori in predvsem čvrstost. Sem čvrsta oseba. Od vsakega soigralca pričakujem veliko. Imamo kar nekaj dobrih igralcev, tudi mladih. Upam, da nam bo uspelo nekaj velikih reči. A treba se je osredotočati na tekmo za tekmo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.