Šport > Košarka
24 ogledov

Sagadinovi Sloveniji ne (z)manjka dinamita

omić reprezentanca slovenija švedska EP U20
1/12
KZS/www.alesfevzer.com
Slovenska košarkarska reprezentanca do 20 let je v Domžalah odigrala prvo tekmo drugega dela evropskega prvenstva in premagala Latvijo z 69:62. Selekcija Zmaga Sagadina je doslej dobila vse štiri tekme, pred četrtfinalom pa jo čakata še Turčija (torek) in Španija (sreda).

"Po tekmi sem zadovoljen, saj štejejo samo zmage. To je bila druga tekma, po Švedski, na kateri smo bili zelo nervozni, posledično pa bili nenatančni pri metu iz razdalje. Izgubili smo kar 20 žog. Ponavadi se po tolikih izgubljenih žogah izgubi tekmo. Drugi polčas smo v obrambi odigrali briljantno. Prvič na tem prvenstvu smo odigrali takšno obrambo, da, tudi če ti ne gre v napadu, tekmo vseeno zmagaš. Zmaga proti Latviji je verjetno pomenila že uvrstitev v naslednji del prvenstva, zato mislim, da bomo v torek odigrali bolj sproščeno, posledično pa bomo bolj precizni v napadu," je po tekmi na tiskovni konferenci dejal Zmago Sagadin. Slovenija je v skupini F po tej zmagi še edina neporažena. V torek Slovence ob 20.45 čakajo Turki.

V napadu je tokrat presenetil Matej Rojc: "Začeli smo zelo nervozno v napadu, kar se je videlo po izgubljenih žogah. Razigrali smo Janisa Timmo, čeprav smo se zmenili, da mu ne pustimo lahkih metov. V drugem delu tekmo smo ga zaustavili, posledično tudi latvijska igra ni bila več tako dobra. Na koncu smo se zbrali in zasluženo zmagali."

1. četrtina:

Podobno kot na tekmi z Italijo je Zmago Sagadin tudi tokrat Alena Omića, prvega strelca in skakalca Slovenije, na začetku pustil na klopi. Pričakovano pa so se Latvijci v obrambi močno osredotočili na Klemena Prepeliča, ob katerem so začeli še Luka Rupnik, Gezim Morina in presenetljivo Jaka Brodnik. V prvi polovici prve četrtine so Slovenci izgubili štiri žoge, Sagadin pa je za vsako ceno ukazal zaustaviti met z razdalje. V 7. minuti je nevarni Janis Timma svojo ekipo popeljal na dotlej najvišjih pet točk prednosti (15:10). Ojars Silins pa je s trojko s kakšnih osmih metrov in pol tik pred odmorom še povišal prednost na šest točk (20:14). Slovenci so največ vodili za dve.

2. četrtina:

Zmago Sagadin selektor evropsko prvenstvo Italija Slovenija slovenska košarkarsk | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Po petih zaporednih točkah Davisa Čodersa so Latvijci ušli na +5. Alen Omić pa je gledalce dvignil na noge z atraktivnim zabijanjem po podaji Prepeliča, ki je po prodoru v 15. minuti dosegel svoji krstni točki, dotlej pa je zbral štiri podaje. Latvijci so že sredi druge četrtine izpolnili bonus štirih osebnih napak. Izenačenje se je Slovencem izmaknilo po zapravljenem protinapadu, ki mu je sledila najlepša akcija tekme, ko je po v zraku ujeti žogi zabil Timma, ki je s trojko v 17. minuti popeljal Latvijo na +7. To je bila njegova že 13. točka. A mu je takoj nato z enako mero vrnil znova navdahnjeni Miha Lapornik za 29:33. Sagadin je igralcem naročil, naj Timmo odrežejo od igre, če se le da. In res so sledile agresivnejše minute v obrambi in Omić je v enem od protinapadov v 19. minuti poskrbel za izenačenje (33:33). Latvijci so v prvem polčasu zgrešili kar pet prostih (3:8) metov, Slovenci le dva (10:12), izgubili pa so tri žoge več od tekmecev. Rupnik pa je v zadnjih trenutkih prvega polčasa z lepim skok metom izenačil izid na 37.

3. četrtina:

Slovenija je tretjo četrtino odprla s trojko Mateja Rojca za 40:37. Prepelič pa je s prostima metoma Slovenijo v 23. minuti popeljal do najvišjega vodstva 44:41, Rupnik pa je zadel trojko iz super težkega položaja. Očitno je postalo, da se Slovenci dvigajo v igri, Latvijcem je začel šepati met. Bojevitost je prehajala v vrelišče, Slovenci so se metali po parketu. Brodnik je zadel prosta meta v 27. minuti, kasneje se enkrat za dve, vmes pa Jan Špan še s polrazdalje - 55:48 za Slovence, pred zadnjimi desetimi minutami pa +7 za Sagadinove.

4. četrtina:

Sledil je latvijski delni izid 7:0 in ob protinapadu Janisa Berzinsa izenačili. Sagadin pa je ukazal igrati na Morino, ki ga je pokrival Timma, obremenjen s tremi osebnimi napakami. V 34. minuti je Rojc zadel drugo trojko (10. točka) za 60:55. Arnolds Helmanis pa je dobil peto osebno napako, čez nekaj minut pa Timma četrto. V zadnje tri minute je Slovenija vstopila s šetimi točkami prednosti, Sagadin pa je opozoril na tesno pokrivanje. Silinš je zadel trojko, Morina pa je vrnil s košem za dve. Pet točk je bilo zaloge dve minuti pred koncem. Timma je zgrešil oba proste meta, Slovenci so si priborili žogo, Timma pa je takoj nato napravil peto osebno. 67:60 je bilo 1:15 do konca tekme, potem ko je dva prosta meta zadel Rupnik, Slovenija pa je obranila še en napad. Po latvijskem zabijanju je Rojc zadel en prosti met 21 sekund pred koncem za +6 (68:62). Latvijci so dvakrat zgrešili za tri, žogo pa je zgrabil Morina, ki je zadel en prosti met.

Domžale, evropsko prvenstvo, skupina F:

Slovenija : Latvija 69:62 (55:48, 37:37, 14:20)
Omić 14, 7 sk., Rojc 11, Morina 11, 5 sk., Prepelič 9, 6 pod.; Timma 17, Silins 15, 6 sk.

Litva : Španija 82:60

Italija : Turčija 68:95

Vrstni red: 1. Slovenija 6, 2. Turčija 5, 3. Španija 5, 4. Litva 4, 5. Italija 4, 6. Latvija 3


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.