Šport > Košarka
593 ogledov

Še en korak, da Randolph postane Slovenec

DZ je podprl dopolnitev zakona o državljanstvu, ki ob soglasju vlade izjemoma omogoča pridobitev slovenskega državljanstva osebi, ki ne živi v Sloveniji in nima urejenega statusa tujca. Gre za primere posameznikov, ki so ali bi v prihodnje s svojim delovanjem izjemno prispevali k razvoju države in povečanju mednarodnega ugleda oz. prepoznavnosti.

Predlog za dopolnitev zakona je po skrajšanem postopku vložila skupina koalicijskih poslancev. Prvopodpisani pod predlogom Peter Vilfan (DeSUS) je pojasnil, da dopolnitev zakona olajšuje podelitev državljanstva osebam, ki bi s svojim delom koristile državi, kot so vrhunski športniki, znanstveniki in drugi.

Vilfan je izpostavil, da je dosedanja praksa izvajanja izredne naturalizacije pokazala, da oseba ne more pridobiti slovenskega državljanstva, če prej dejansko ne živi v Sloveniji vsaj eno leto in nima urejenega statusa tujca, kljub temu da se je izkazala z izjemnimi dosežki ter bi lahko pripomogla k razvoju in ugledu države.

Z naturaliziranim Američanom Anthonyjem Randolphom imamo lepe možnosti za kolajno na Eurobasketu. Veselim se priprav in da kasneje posežemo po najvišjih mestih. Z Randolphom dobivamo neko drugačno dimenzijo košarke. Je zelo skočen, žogo mu lahko vržeš v zrak in jo bo zabil v koš, veliko prostora zapre, je najboljši bloker Evrolige, zadene tudi z razdalje... Zdaj bo Tone Rudolf.
 
Goran Dragić

Po poslančevih navedbah bosta morala tudi v prihodnje resorni organ in vlada v vsakem konkretnem primeru podelitve državljanstva z naturalizacijo utemeljiti državni interes in je vsak strah odveč, saj bo onemogočena vsaka zloraba instituta izredne naturalizacije.

Po dopolnitvi zakona bi lahko zdaj kmalu slovenski potni list dobil ameriški košarkar Anthony Randolph in zaigral za slovensko reprezentanco na prihajajočem evropskem prvenstvu.

Igor Stefan Kokoškov Kokoškov Šport Kokoškov: Ne bo večjega Slovenca od mene Goran Dragić Goran Dragić Šport "S Tonetom Rudolfom lepa možnost za kolajno"

Gre za v Nemčiji rojenega, 211 centimetrov visokega 27-letnika, sicer ameriškega državljana, ki zadnja leta nastopa za Real Madrid, igra na položaju krilnega centra in centra, šest sezon pa je prebil tudi v ligi NBA. Prvi dve sezoni je igral za Golden State Warriors, nato pa je bil še član New York Knicks, Minnesote Timberwolves in Denver Nuggets. Slovenski selektor, srbski strokovnjak Igor Kokoškov, ki si sicer kruh služi kot pomočnik trenerja pri Utah Jazz, ga je nedavno uvrstil na seznam slovenske reprezentance, zdaj pa ima odprte vse možnosti, da pridobi slovenski potni list.

Matej Erjavec O Randolphu in Omiću Šport "Alen je čustven, a fejst fant. Razume"

Državni zbor je sicer dopolnitev zakona o državljanstvu republike Slovenije podprl z 48 glasovi za in 24 glasovi proti.

Komentarjev 1
  • kapibara 10:39 13.julij 2017.

    S kupljenimi državljani bomo prepoznavni samo še, kako še večji telebani smo