Šport > Košarka
25 ogledov

Slovenci v končnici strli neugodne Ruse

Blažič Slovenija BiH prijateljska tekma Podmežakla Jesenice Saša Despot
Slovenska reprezentanca je na svoji deveti pripravljalni tekmi vknjižila še osmo zmago. Tokrat je v Tivoliju padla Rusija (84:80).


Košarkarji Slovenije so zabeležili novo zmago v pripravljalnem obdobju za eEP, ki se bo v naši državi začelo čez dobra dva tedna. V deveti prijateljski tekmi so premagali šesto ekipo na svetu po lestvici Mednarodne košarkarske zveze Rusijo (84:80).

Doslej so izbranci selektorja Božidarja Maljkovića izgubili le eno tekmo, proti Srbiji na turnirju v Beogradu, do konca priprav pa jih čakajo še tri preizkušnje; v petek in soboto v Kopru proti Črni gori oziroma Italiji ter 30. avgusta Francija v Stožicah.

Rusi padli šele v končnici

Tekma z Rusijo je bila za Slovenijo ena najtežjih v teh pripravah. Rusi, čeprav v močno okrnjeni postavi v primerjavi z olimpijskimi igrami v Londonu, ki so jih končali na tretjem mestu, so prikazali borbeno, predvsem pa zelo natančno igro v napadu. Tako so v prvih desetih minutah zgrešili le dva meta iz igre, posledično prišli do 14 točk prednosti, do odmora so zadeli že sedem trojk iz 12 poskusov (Slovenija 1:8), prav z meti z razdalje pa so tudi v nadaljevanju držali korak pred Slovenci.

Slovenija se je v ospredje prebila šele na začetku zadnje četrtine, ko je Gašper Vidmar z zabijanjem dvignil na noge celotno slovensko klop in gledalce v dvorani Tivoli. Toda vodstvo ni bilo odločilno, saj so Rusi še naprej kot za stavo zadevali izza polkroga in držali prednost na semaforju. Ključno vlogo je odigral Boštjan Nachbar, ki je v zadnji četrtini dosegel dvanajst od svojih 18 točk. Najprej s trojko, nato pa z zabijanjem v zadnjih 100 sekundah je Slovenijo pripeljal do vodstva 80:76, ki ga njegovi soigralci niso več izpustili iz rok.

Poklon zlati generaciji

Med glavnim odmorom se je polna dvorana Tivoli poklonila članom jugoslovanske reprezentance, ki so leta 1970 v Ljubljani osvojili naslov svetovnih prvakov. Z dolgim aplavzom so bili nagrajeni Aljoša Žorga, Boris Kristančič, Petar Skansi, Nikola Plećaš, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Dragutin Čermak, Ranko Žeravica, Lazar Lečić in seveda kapetan tedanje ekipe Ivo Daneu, ki bo v ponedeljek na Brdu pri Kranju prejel državno odlikovanje, zlati red za zasluge na področju športa.

Prijateljska tekma:

Hala Tivoli:
Slovenija : Rusija 84:80 (16:30, 21:15, 22:16, 25:19)
Nachbar 18, Blažič 14, G. Dragić 11; Šved 19, Monja 17, Fridzon 13.

Komentarjev 3
  • stooo 15:36 19.avgust 2013.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Odlicna zastonj on-line igra, kjer se lahko preizkusis kot manager v hokeju,nogometu in rokometu. Kasneje bo mozno igrati tudi kosarko, F1, odbojko,...V igri imas enake moznosti zmagovanja kot igralci, ki vlagajo denar. Kar je prava redkost.

  • franke 10:17 19.avgust 2013.

    BOJIM SE DA JIM BODO TE ZMAGE STOPILE V GLAVO IN BO NA EVRU TEŽKO.

  • stooo 23:04 18.avgust 2013.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Odlicna zastonj on-line igra, kjer se lahko preizkusis kot manager v hokeju,nogometu in rokometu. Kasneje bo mozno igrati tudi kosarko, F1, odbojko,...V igri imas enake moznosti zmagovanja kot igralci, ki vlagajo denar. Kar je prava redkost.