Šport > Košarka
8214 ogledov

Slovenec, ki je zavladal ulici in postal najboljši košarkar na svetu

blaž črešnar 3x3 košarka
1/5
Osebni arhiv
Z ustanovitvijo prestižne košarkarske serije se je začelo novo poglavje v karieri enega najboljših slovenskih košarkarjev, ki bolj kot dvorano obožuje ulico.

Razmah ulične košarke formata 3x3 sega v 80. leta prejšnjega stoletja, ko je šport začel pridobivati na veljavi v ZDA. Odtlej se je število turnirjev iz leta v leto povečevalo po vsem svetu. Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) je z organizacijo prvih uradnih turnirjev začela leta 2007, prvi tekmovalni turnir svetovnih razsežnosti pa je bil odigran v okviru mladinskih olimpijskih iger leta 2010 v Singapurju.

Uspeh v Singapurju in pozitiven odziv navijačev sta botrovala porastu košarkarskih turnirjev tako v Evropi kot drugje po svetu. Vzporedno z razvojem reprezentančne se je razvijala tudi klubska košarka, tako da je Fiba leta 2012 ustanovila prestižno svetovno turnejo FIBA 3x3 World Tour. 

Na mednarodnem tekmovanju, ki letno obsega devet turnirjev serije masters in finale World Tour Final, zelo uspešno nastopajo tudi slovenski predstavniki. Med najuspešnejšimi ekipami je moštvo 3x3 Ljubljana - Brezovica, katere član je tudi 214 centimetrov visoki center Blaž Črešnar.  "V Sloveniji se turnirji 3x3 igrajo že več kot deset let in mislim, da smo zato tako uspešni. Z ekipo 3x3 Ljubljana smo dosegli lepe uspehe in si ustvarili ime. To pa zato, ker smo vsi člani ekipe igrali na dokaj visokem nivoju 5x5 košarke in imamo vsi za sabo dobro košarkaško šolo," je uvodoma povedal Črešnar.

Glavna pravila košarke 3x3:
- igra se na en koš in na eni polovici igrišča
- dve moštvi s po tremi igralci, ena menjava na ekipo
- napad traja 12 sekund
- zmaga ekipa, ki prva doseže 21 točk oziroma več točk po 10 minutah

Mariborčan je dvakratni zmagovalec najprestižnejšega klubskega tekmovanja na svetu (2013, 2016) in dobitnik srebrne medalje na evropskem prvenstvu leta 2014. Nekdanji prvi igralec sveta je vešč tradicionalne košarke, vendar je šele v igri 3x3 zares našel svoje poslanstvo. "V bistvu me je 3x3 košarka začela zanimati leta 2013, ko je Fiba uvedla 3x3 World Tour turnejo in se je vse skupaj začelo malo bolj resno," je povedal in dodal: "Ko sem začel pred petimi leti resno igrati 3x3, sem se zaljubil v ta stil košarke. Tako da definitivno mi je 3x3 košarka ljubša."

blaž črešnar 3x3 košarka | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

V Benetkah igra z razlogom

Nekdanji član Triglava, Olimpije, Heliosa in številnih evropskih klubov je začel ljubezni do 3x3 košarke podrejati tudi svoje karierne odločitve. Trenutno je član ekipe Gemini Murano iz Benetk, s katero igra v prvi regionalni ligi na področju beneške regije. V klubu mu omogočajo udejstvovanje v 3x3 košarki, kar je zanj bistvenega pomena. "Odločil sem se, da poiščem nek povprečen klub, kjer mi bodo dovolili, da ob tem igram 3x3 turnirje, in to sem našel v Italiji. Tu sem že četrto sezono in moram priznati, da sem zelo zadovoljen," pove Črešnar.

Čeprav še vedno rad igra dvoransko košarko, so njegove prioritete jasne. "Seveda igram, ampak ne več na visokem nivoju, ravno zaradi tega, da lahko igram tudi 3x3," dodaja.

Košarka 3x3 bo leta 2020 prvič del olimpijskih iger v Tokiu.

Ob klubskem je dejaven tudi na reprezentančnem prizorišču. Prihajajoče olimpijske igre v Tokiu (2020) bodo prelomne ta za šport, ki bo prvič del olimpijskega programa. "Za reprezentanco smo igrali na evropskem prvenstvu 2014 in dosegli drugo mesto. Seveda želimo biti del reprezentance, ravno zaradi olimpijskih iger leta 2020. Način izbora določijo na Košarkarski zvezi Slovenije, ampak še ni znano, kako točno bo potekal izbor za naslednje leto. Iskreno povedano bi bil nastop na OI uresničitev naših sanj. Tako da delamo vse v tej smeri, da nam uspe priti do tja."

Tujina mu ni pisana na kožo

Tekom kariere se je 32-letnik preizkusil tudi v tujini, kjer pa se ni izteklo po njegovih željah. Preden je pognal korenine v Italiji, je igral v Avstriji, Litvi, Latviji in Španiji. "Ko sem šel v tujino, sem bil relativno mlad in se mi je bilo zelo težko privaditi na čisto drugačen način življenja. Zato sem zamenjal veliko klubov in končno sem se našel v sosednji Italiji, kjer zares uživam."

Od leta 2006 do 2008 je bil član španskega prvoligaša Zaragoze. "V Zaragozo sem šel, ko sem imel 19 let. Moram priznati, da ni bilo lahko, ker okoli sebe nisem imel pravih oseb, ki bi mi znale svetovati in me podpirati v tistih težkih časih, zato sem se po dveh letih vrnil domov," je povedal Črešnar.

Po OI 2020 bo vse drugače

Zanimanje za 3x3 košarko se iz leta v leto povečuje, čeprav šport še vedno ne uživa takšne prepoznavnosti in ugleda, kot bi si ga morda zaslužil. "Mislim, da zato, ker še vedno ni toliko denarja v tem in je še vedno v razvoju. Po olimpijskih igrah 2020 bo popolnoma drugače," je prepričan Črešnar, ki priznava, da finančna slika ni rožnata, čeprav so nagrade na Touru v letu 2018 prvič presegle milijon evrov.

Košarka 3x3 je najbolj razširjena ulična športna panoga na svetu.

"Zaenkrat se ne da preživeti samo z igranjem 3x3 košarke. Prvih osem ekip na svetu zasluži nekaj denarja, vendar lahko mogoče le prve dve ali tri ekipe živijo od tega. Lepo se sliši, da so nagrade presegle milijon, ampak treba je vedeti, da je zelo težko priti do tega, ekip je veliko in nobena na ta račun ne obogati. Računa pa se, da bodo po olimpijskih igrah konkretnejše nagrade in vse več sponzorjev, da se bo tudi od tega lahko živelo."

blaž črešnar 3x3 košarka | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Nekdanja številka ena

Pred petimi leti je dosegel enega največjih individualnih uspehov, saj je imel več mesecev status najboljšega igralca na svetu. "Tako je, leta 2013 sem bil na prvem mestu lestvice in to je trajalo vsaj osem mesecev. Za ta rezultat je zaslužna celotna ekipa, ker smo res dominirali celotno sezono. World Ranking se točkuje podobno kot tenis. Odvisno je, na katerem turnirju igraš in kakšen rezultat naredi tvoja ekipa. Letos smo imeli malo slabše rezultate kot lani in smo zato padli po lestvici. Nekaj dobrih rezultatov na začetku sezone in smo lahko spet med top 15 igralcev sveta."

Lestvico najboljših igralcev sveta si lahko ogledate TUKAJ. V top 50 je trenutno osem Slovencev. Najvišje je Simon Finžgar na 16. mestu, nekdanja številka ena Črešnar je trenutno 31.

Pogovor s slovenskimi košarkarski veljaki težko mine brez omembe trenutno najbolj vročega Slovenca Luke Dončića, ki v ligi NBA piše novo košarkarsko pravljico. "Ligo NBA spremljam redno. Včasih celo pogledam kakšno tekmo od Luke Dončića in sem res navdušen nad njim. Mislim, da ima pred sabo zelo dobro kariero in upam, da ga ne ustavi kakšna poškodba," je zaključil Črešnar.

Komentarjev 1
  • mirror 11:42 01.januar 2019.

    To meji že na obsedenost medijev z košarkašem, ki igra zase za denar v tujini.