Šport > Košarka
2195 ogledov

Slovenec s ponudbami iz Španije, Italije, Francije, a se je odločil za Olimpijo

Martin Krampelj Saša Despot
Martin Krampelj se bo štirih letih vrača v slovensko košarko. Cilj je še vedno igranje v ligi NBA, kjer je bil letos blizu izbora na naboru.

Štiriindvajsetletni Grosupeljčan Martin Krampelj je štiri leta igral v ameriški univerzitetni ligi, po dveh hudih poškodbah kolena pa je v zadnji sezoni igranja za univerzo Creighton v povprečju 13.5 točke, 6.9 skoka in 0.8 podaje v nekaj več kot 25 minutah na tekmo. Na naboru lige NBA ni bil izbran med šestdeseterico košarkarjev, na poletni ligi pa je nosil dres ekipe Denver Nuggets. Kljub ponudbam iz Španije, Italije in Francije se je odločil za prihod k Cedeviti Olimpiji.

"Pričakujem veliko borbenosti, hitre košarke in dobre tekme. Upam, da bomo napolnili to dvorano in vsi skupaj naeredili korak naprej. Sam si želim postati boljši igralec, boljša osebnost, biti profesionalen," je o prihajajoči sezoni dejal 206 centimetrov visoki košarkar, ki je v Ljubljano prišel že dobro pripravljen. "Veliko sem treniral. Bil sem na poletni ligi NBA, že prej sem bil na treningih pred draftom, na pre draft workouts, cel maj in junij sem pravzaprav treniral. Imel sem dva tedna počitka, da se je telo malce umirilo, zdaj pa sem že nazaj na starih tirih."

Na poletni ligi se je družil predvsem z Vlatkom Čančarjem, ki je pred dnevi podpisal profesionalno pogodbo z Denverjem in bo tako zaigral v ligi NBA. "Veliko sva se pogovarjala, se družila na in ob igrišču. Predstavil sem mu vso to ameriško kulturo in razmišljanje. On je tip igralca, ki ga v NBA potrebujejo. Je zelo pameten na igrišču, pri Denverju pa potrebujejo takšne košarkarje, ki lahko igrajo z Nikolo Jokićem."

Tudi Krampelj je bil ob odličnih predstavah ob koncu sezone dokaj blizu preboja v ligo NBA. "Bil sem blizu izbora na naboru, a biti blizu vseeno ni dovolj, da si med šestdeseterico. Ti, ki so blizu, ponavadi ostanejo na radarju NBA ekip. Skavti bodo obiskali tudi Stožice, si ogledali soigralca Issufa Sanona (na draftu 2018 izbran s strani Washington Wizzards; op. p.) in nas ostale ter videli, kako napredujemo. Bomo videli. Pri Denverju so mi ob odhodu dejali, da sem dobro delal, da sem svoje delo opravil zelo korektno in profesionalno in da me bodo spremljali med sezono. To, da nisem bil izbran v NBA, je zdaj le še dodatna motivacija. Sem izjemno motiviran, da postanem boljši igralec." Nad igranjem v NBA vsekakor ni obupal.

Martin Krampelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot


To bo opravil v Sloveniji. "Olimpijina ponudba je bila zame najboljša, projekt mi je všeč. Rad bi nekaj vrnil slovenski košarki, pokazal, kaj sem se naučil in izstrelil sebe naprej. Ponudbe sem imel iz prvoligaških klubov v Španiji, Italiji in Franciji." Do prvega kontakta z Olimpijo je sicer prišlo med poletno ligo. "Mediji so o tem, da sem kandidat za Olimpijo pisali že prej, sam nisem imel stikov. Najprej so se dogovorili z mojim agentom, ker me niso želeli motiti med poletno ligo. Sam sem k temu pristopil nekoliko kasneje. Seveda je potrebno pogledati vse opcije, ne moreš se odločiti na prvo žogo. Vse smo premleli, a ne predolgo. Nikogar nismo želeli pustiti, da čaka. Ko je odločitev padla, smo se temu posvetili stoodstotno."

"Diplome mi ne more nihče vzeti"

Kaj mu je sicer dala ameriška univerzitetna košarka? "Veliko. Najbolj pomembna je diploma, tega mi ne more nihče vzeti. Tam, kjer sem igral, je bilo v povprečju na tekmah 17 tisoč ljudi. Bilo je noro igrati in zelo dobra izkušnja, ki jo bom lahko povedal otrokom."

Zakaj večini Slovencev, ki se je preizkusila v univerzitetni košarki, ni uspelo? "Težko vprašanje. S tem, kjer sem bilj jaz, ne moremo primerjati celotne Amerike. Bil sem v osrednjem delu ZDA, kjer je življenje bolj mirno, poteka počasneje, vsekakor veliko bolj kot na vzhodni ali zahodni obali. Ne vem. Pomembna je dobra izbira univerze, dobri trenerji, ljudje so me v Nebraski vseskozi podpirali, lepo so me sprejeli. Bil sem tujec in pomagali so mi z mnogimi rečmi, ki jih morda ostali niso toliko potrebovali. Univerza je bila majhna, ima 8.000 študentov. Za njih je to malo, za nas veliko. Igral sem košarko na visoki ravni, se veliko naučil in se razvil kot oseba. Bilo je super, nad mojimi pričakovanji," je dejal diplomant podjetništva.

V svoji zadnji univerzitetni sezoni je navdušeno spremljal predstave Luke Dončića v NBA, ob tem je moral soigralcem in navijačem marsikaj razložiti. "S ponosom sem spremljal njegove igre. Vseskozi sem s seboj nosil tudi slovensko zastavo. Prinesel sem jo na primer tudi na poletno ligo, kjer sem jo pokazal Vlatku. Ja, zelo sem bil ponosen na to, kar je delal in dela Luka v ligi NBA. Vsi so me spraševali o njem. Luka je fenomen, že zdaj je velik igralec v ZDA. Sigurno je naredil lepo reklamo za slovensko košarko. Goran Dragić je začel, Luka pa s tem samo nadaljuje."

Poškodbe so preteklost. "Nikoli nisem pomislil, da bi odnehal. Ko si enkrat v takšnem okolju, ni predaje. Tam te bodo vsi podpirali pri odločitvi, a vsi bi najraje videli, da se vrneš in dokažeš, da si pravi. Težav s kolenom nimam, vse zdravniške teste sem opravil 120-odstotno. Komaj čakam, da zaigram na parketu." 

Martin Krampelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V zadnjih letih je Krampelj sicer spremljal slovensko in evropsko košarko, a včasih to ni bilo lahko. "Težko je spremljati dogajanje čez lužo. Dopoldne sem imel šolo in fitness, popoldne trening, kar mi je ostalo časa zvečer, sem se učil. Nisem si imel priložnosti ogledati kakšnih prenosov, sem si pa zavrtel kakšne vrhunce s tekem. Pogledal sem si nekaj fantov, kako igrajo."

V minuli sezoni je naslov prvakov romal na Primorsko, Krampelj je bil pred odhodom v ZDA član Krke, ko je ta redno osvajala lovorike. Kakšno je zdaj razmerje med najboljšimi slovenskimi klubi? "Zanimivo bo. Zagotovo rabimo dobro konkurenco, če želimo tudi mi napredovati. Enako velja za ligo ABA in EuroCup. Imamo dobro moštvo, tu sta Edo Murić, Jaka Blažič, imamo dobre Američane, kombinacijo mlajših in veteranov. Cilj je biti vseskozi boljši."

Tudi v reprezentanci resno računajo na Kramplja v naslednjem kvalifikacijskem ciklusu. O tem, da se morda ne bi ozval, nikakor ne razmišlja: "Poziv bo, odzval se bom, potem bomo pa videli. Vedno sem si želel igrati za izbrano vrsto. Že od majhnega sem spremljal reprezentančne tekme. Tudi leta 2017, ko so me povabili za EuroBasket, sem si ogledal tekmo v Celju, a se zaradi poškodbe nisem mogel udeležiti treningov. Stik s selktorjem zdaj je."

Tudi Tokio 2020 je še v njegovih mislih. "Veliko smo se o tem pogovarjali. Sistem je takšen, kakršen je. Če nas povabijo na kvalifikacije za olimpijske igre, kar nas najbrž bodo, rabimo samo priložnost, da se dokažemo in to je to. Nazaj pripeljemo še Gorana in gremo!"

Martin Krampelj | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice