Šport > Košarka
58 ogledov

Slovenija tretja v Zagrebu

eurobasket 2015
1/24
Saša Despot
Slovenija se na zadnji tekmi v Zagrebu meri z Makedonijo. Z zmago bi Slovenci osvojili tretje mesto v skupini C, samo tekmo pa so odprli z dobro igro v obrambi in napadu. Kasneje so nekoliko popustili, a v drugem polčasu zasluženo prišli do uspeha z 62:51.

"Moramo zmagati, to pa ne bo lahko, Makedonija je zelo čvrsta ekipa. Vedo, kaj počnejo, imajo dobrega trenerja. Pričakujem težko tekmo. Imajo gibljivega centra Richarda Hendrixa, težkega centra, štirico z dobrim metom, ki lahko igra tudi na položaju centra. Dvojčka Stojanovski sta dobra 'šuterja', tu pa je še izkušeni Vlatko Ilievski. Vse pozicije imajo dobro pokrite," je bil pred tekmo z Makedonijo previden selektor slovenske izbrane vrste Jure Zdovc, podobno pa je razmišljal tudi Zoran Dragić: "Imajo kakovostno ekipo, bo težka tekma. Poznamo jih že od prej. Imajo dobre centre in tudi 'šuterje'. Morali bomo biti osredotočeni v obrambi, igrati jo moramo ekipno vseh 40 minut." V makedonskem taboru so vlogo favoritov prepuščali Slovencem.

Ti so po napovedih znova začeli z agresivno obrambo, Makedonce pa so prisilili v težke mete in nekaj izgubljenih žog. Po košu Jake Klobučarja so Zdovčevi izbranci tako povedli z 9:2, kapetan Jure Balažić pa je zgrešil met za tri točke še za višje vodstvo. To je prišlo po košu Alena Omića, selektor Makedonije Marijan Srbinovski pa je po dobrih štirih minutah zahteval minuto odmora. Omić je še naprej zadeval, najprej po lepi asistenci Zorana Dragića, nato pa je še ukradel žogo in 'živalsko' zabil za 17:5. Slabi dve minuti pred koncem prve četrine je Nebojša Joksimović z edino slovensko trojko v prvem polčasu (1/7) prednost Slovenije povišal že na 22:8. Omić je že v prvi četrtini dosegel 10 točk, Makedonci pa so imeli porazen met iz igre (19 odstotkov).

Na začetku druge četrtine so Slovenci še naprej garali v obrambi, nekoliko pa se jim je po opravljenih menjavah ustavilo v napadu. Po šestih minutah igre je bil delni izid za Makedonijo 4:0, nato pa so svoj prvi koš dosegli tudi slovenski košarkarji preko Balažića. Po košu in dodatnem prostem metu Damjana Stojanovskega je prednost Slovenije sicer skopnela na 28:21, po trojki Marka Simonovskega pa je znašala le še štiri točke. Sledila je pridobljena žoga Klemna Prepeliča, Blažič pa je poskrbel za 31:24. Ob zadnjem napadu Makedonije v prvem polčasu se je z blokado nad Ilievskim izkazal Omić.

Zimzeleni makodonski organizator igre je odlično odprl drugi polčas, še nekoliko približal Makedonijo, a je na drugi strani nekajkrat uspešno odgovoril Dragić. Po uspešnem metu za tri točke Prepeliča, ki ga je s podajo lepo našel Klobučar, pa je Slovenija znova pobegnila na 47:37. Ob vse bolj utrujenem Ilievskem, 55-letnik je odigral 36 minut na celotni tekmi, je padla tudi igra Makedoncev, sredi 30. minute dvoboja pa je Blažič košarkarje v belih dresih popeljal na +13. Kljub dobri obrambi Slovenije so Makedonci nato dosegli še koš v zadnji sekundi tretjega dela.

Slovenci so na začetku zadnje četrtine še nekoliko povečali prednost, po košu Bojana Trajkovskega 6:12 do zadnjega piska sirene pa je znova znašala 11 točk prednosti (57:46). Enak rezultat je na semaforju vztrajal kar dve minuti, nato pa je zadel Dragić. Prepelič je kasneje Slovenijo ohranil na varni razdalji s trojko za 62:51, odločitev o zmagovalcu pa je bila odločena. Zadnji dve minuti se rezultat ni več spreminjal.

Izjave po tekmi:

Jure Zdovc: "Fantom moram čestitati za to zmago. Makedonci nikakor niso slabo moštvo in morali smo se zelo potruditi, svoje pa so prispevali tudi odlični navijači. Kljub temu, da smo napredovali v drugi del, nismo naredili še nič. Takšen je pač sistem tekmovanja, obenem pa nam tudi žreb ni bil pretirano naklonjen. Po neki logiki bi morali v osmini finala igrati proti Latviji, vendar je dogajanje v tej skupini zelo pestro. Skušali se bomo čim boljše pripraviti na naslednjega tekmeca in igralcem posredovati čim več informacij.  Naš cilj bo še naprej zmaga na vsaki tekmi, a se zavedamo, da imajo tudi tekmeci podobne cilje. Borili se bomo po najboljših močeh in videli bomo, kam nas bo to pripeljalo."
 
Alen Omić: "Seveda sem zelo zadovoljen z zmago na zadnji tekmi. Celotna ekipa je zaslužna za to zmago, ki smo jo potrebovali in smo si jo zaslužili. Ritem je naporen, tako da smo zelo utrujeni. V tej skupini je bila vsaka zmaga zelo pomembna, izgubili pa smo proti dvem dobrim ekipam. V pravem trenutku smo se zbrali in pokazali pravi obraz. V Lille gremo po nove zmage."
 

Jaka Klobučar: "To je bila zelo pomembna tekma za obe reprezentanci. Makedonci so morali zmagati, mi pa tudi. Začeli smo odlično, nato pa, ne vem zakaj, padli v krizo, iz katere smo se zbudili šele v drugem polčasu z dobro obrambo. Na koncu smo rutinirano zadržali prednost in zasluženo osvojili tretje mesto."

 

EuroBasket, skupina C, 5. kolo:

Slovenija : Makedonija  62:51 (24:10, 31:24, 52:41)
Dragić 20, Omić 14 (11 skokov), Prepelič 7; Ilievski 15

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.