Šport > Košarka
90 ogledov

Slovenija zanesljivo do zmage

eurobasket 2015
1/25
Saša Despot
Slovenija se je v tekmi za biti ali ne biti pomerila z Gruzijo in zasluženo slavila z 79:68.

V obeh reprezentacah so pred tekmo veliko govorili o pomembnosti dvoboja, za nobeno stran poraz ni bil sprejemljiv. V prvih minutah se je takšna miselnost na parketu tudi poznala, žoga je na obeh straneh le stežka šla skozi obroč, a borbenost igralcem ni bilo za očitati, igrala se je zelo čvrsta obramba.

Po polovici prve četrtine je bil tako na semaforju izpisan rezultat 5:5, nato pa je pet zaporednih točk prispeval Klemen Prepelič, po košu kapetana Jureta Balažića pa je Slovenija povedla s 14:9 in selektorja Gruzije prisilila na prvo minuto odmora. A to ni zaustaviločete Jureta Zdovca, na tem prvenstvu z oddaljenosti strelsko razpoloženi Miha Zupan je poskrbel za 17:11.

Slovenci so tudi v drugi četrtini prvih 15 točk dosegli z meti za tri točke, natančni so bili Balažić, Jaka Klobučar in kar trikrat razpoloženi Prepelič, vodstvo Slovenije pa se je hitro povzpelo na 13 točk prednosti (32:19). Slovenski košarkarji so nato znova zelo hitro izpolnili bonus osebnih napak, zvrstile pa so se tudi tri izgubljene žoge. A na srečo Gruzijci tega niso znali izkoristiti, po že 19. točki Prepeliča pa je bilo v 20. minuti že 41:26. Košarkar, ki si še išče klub za novo sezono, je imel stoodstoten met v prvem polčasu; zadel je vse štiri mete za tri točke, enega za dve in vseh pet prostih metov.

Slovenski košarkarji so tokrat dobili tudi skok(17:10), a zapravili tri žoge več v napadu (11:8). Visoko razliko je tokrat prinesel met, Slovenci so iz igre metali 58-odstotno, njihovi tekmeci pa so se zaustavili le pri 35 odstotkih. Slovenija je zadela osem od 13 metov za tri točke.

V tretji četrtini se je razigral Viktor Sanikidze, ki v prvem polčasu ni dosegel točke, v prvih štirih minutah nadaljevanja pa kar 10 od 11 Gruzije. A na drugi strani je s koši odgovarjal Klobučar. Slednji je minuto pred koncem tretjega dela igre zadel novo trojko za vodstvo z 62:46, nato pa je bil po osebniin tehnični napaki Gruzijcev še trikrat natančen s prostih metov (65:48). V tretji četrtini je dolenjski košarkar zabeležil kar 15 točk, skupno pa 18.

Po minuti in pol zadnje četrtine se je prednost slovenskih košarkarjev povzpela na 22 točk po košu in dodatnemu prostemu metu Uroša Slokarja, a nato je Gruzijcem uspel delni izid 7:0 (70:55), ki pa večjega preplaha ni povzročil. V zadnji dve minuti je Slovenija krenila s +12, minuto kasneje pa je bil na semaforju izpisanih 77:68. A za povratek Gruzijcev je bilo že prepozno.

"Kontrolirali smo celotno tekmo, a nam je v zadnjih minutah malce popustila koncentracija. To se nam je dogajalo tudi proti Hrvatom, tokrat pa nas to ni stalo zmage. Ta uspeh je tudi nagrada za naše zveste navijače, ki so v Zagreb ponovno pripotovali v velikem številu. Za nami sta šele dve tekmi in sedaj se moramo osredotočiti na nove dvoboje. V naši igri je kar nekaj rezerve, predvsem pri protinapadih, ki nam nikakor ne uspevajo. Pomembno je, da tekmece zadržimo pod 70 točkami. V tem primeru tudi slabše izpeljani protinapadi ne bodo usodni. Nizozemci niso eksoti, zato se moramo dobro pripraviti, saj za nas igra le zmaga," je po tekmi dejal Blažič.

EuroBasket, Skupina C, 2. kolo:

Slovenija : Gruzija  79:68 (17:13, 41:26, 65:48)
Prepelič 21, Klobučar 20, Blažič 12; Shengelia 21, Tsintsadze in Shermadini 11

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.