Šport > Košarka
1722 ogledov

Slovenska legenda o tekmi z Jordanom: Ni pokazal nič posebnega

Vilfan pričakuje, da bo Olimpija dvignila raven igre. (Foto: Boštjan Tacol) Boštjan Tacol
O svojih prvih srečanjih z Jordanom je spregovorila tudi legenda slovenske košarke.

Michael Jordan je ob dokumentarni seriji, ki jo te dni lahko spremljajo ljubitelji košarke, znova postal ena najpriljubljenejših tem v svetu športa. Pred dnevi so tako izpostavili tudi njegovo tekmo v Zadru, ki jo je kot univerzitetni košarkar odigral proti jugoslovanski selekciji. Dosegel je 24 točk, a ni bil prvi strelec tekme. Za dve točki ga je presegel Peter Vilfan.

Odločilni koš za zmago Američanov za 92:90 je sicer dosegel Jordanov kasnejši soigralec pri Chicagu John Paxon, ki je ljubiteljem košarke znan predvsem še po enem odločilnem metu. Leta 1993 je s trojko v zadnjih trenutkih tekme dokončno prinesel naslov Bikom v finalni seriji s Phoenixom.

"Zadel je po povratni žogi nekje s črte prostih metov, čeprav sem bil korektno postavljen v obrambi," se je zadrske tekme za Index spomnil Vilfan in dodal: "Ne spominjam se, če mu je podal Jordan, se pa spomnim, da smo še posebej pazili na to, da ne bi Jordan dobil žoge v zadnjem napadu."

Nekdanji jugoslovanski in slovenski reprezentant se je sicer spomnil še enga dvoboja z Jordanom: "Proti njemu sem igral že leto prej v Chapel Hillu (univerza North Carolina, op. p.), že takrat se je govorilo, da bo eden najboljših, a ni pokazal nič posebnega. Boša Tanjević me je določil, da pazim nanj, saj sem bil hiter in eksploziven. Dobro sem pazil nanj, kakšnih osem, devet minut niti ni dobil žoge, nato pa mi je enkrat pobegnil in močno zabil, Boša pa je začel vpiti name."

Vilfan je v tistih letih na podobnih tekmah igral tudi proti Charlesu Barkleyju, Larryju Birdu in drugim velikanom NBA košarke, vseeno pa mu je v spominu ostal predvsem Jordan: "Ni bil še tako fizično močan, a je bilo vseeno nekaj v njemu. Ko si ga pogledal v oči, si videl osredotočenost, zbranost. Ob fantastičnih fizičnih zmožnostih in skočnosti, je bilo jasno, da bi lahko postal neverjeten. Za mene je danes daleč najboljši med vsemi, nihče mu ne pride blizu."

jordan thomas Ne more verjeti Šport Jordanov napad ga je šokiral: "Nikoli ni bil sovražen do mene."

Na omenjeni tekmi v Zadru je kot 17-letnik nastopil tudi Dražen Petrović. Dosegel je 10 točk.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.