Šport > Košarka
969 ogledov

Slovenska zgodba o uspehu

Lance Harris Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Projekt košarkarski klub Sixt Primorska je zgodba o uspehu.

V treh letih obstoja je bil Sixt Primorska iz Kopra dvakrat slovenski pokalni prvak, osvojil je slovenski superpokal, postal nov član elitne lige Aba, razmišljanje in želje vodilnih v klubu pa se tu ne končajo. "Naslednjo sezono gremo po mesto v evropskem pokalu," pravi direktor Matej Avanzo.

"Sixt Primorska je bila ustanovljena, ker so se določeni ljudje odločili, da ne bodo več poslušali jamranja, kako je vse narobe v slovenski košarki. Gregor Vuga, Miha Debevec in Klemen Pur so idejni očetje tega projekta in njim gre zasluga, da ima slovenska obala znova stabilno in uspešno košarkarsko sredino. Njihova želja niso zmage in naslovi oziroma pokali, to so ljudje, ki želijo spremeniti slovensko košarko in življenje nasploh," je po zmagi Sixt Primorske v finalu lige Aba 2 najprej povedal Avanzo.

"Naš idejni vodja, Gregor Vuga, je res poseben lik. Je nor na košarko in ima zelo nekonvencionalne poglede na stvari, tako v poslovnem delu kot športu. Ko je ustanovil klub, je rekel, da je njegova želja igrati v Bonifiki proti Crveni zvezdi. Vsi smo ga gledali s skepso, a ta trenutek je zdaj postal resničnost. Če ga zdaj, ko smo se uvrstili med regionalno elito, vprašate za nadaljnje načrte, vam bo rekel, da hoče osvojiti ligo Aba in nato igrati v evroligi. Seveda je treba na vse gledati malo z zadržkom, a to ni daleč od resnice. Osebno menim, da takoj ne moremo osvojiti lige Aba, se pa bomo zagotovo že v prvi sezoni potegovali za prva štiri mesta in uvrstitev v evropska tekmovanja," pravi Avanzo.

sixt primorska Prvaki! Šport "Metla" Primorcev za popotnico med elitno druščino

Višji cilji so seveda povezani s finančnimi vložki. Vrednost članske ekipe Sixt Primorska v tej sezoni je 750.000 evrov, želje kluba za naslednjo sezono pa so dvigniti proračun na milijon evrov, morda še malo višje. "Zelo pomembno je, da tudi lokalno okolje spozna, da nismo muha enodnevnica in da smo na Obalo pripeljali odlično zgodbo, ki že postaja številka ena v svojem okolju. In to ni le članska ekipa, ampak imamo v klubu tudi približno 500 otrok, ki v preteklosti niso imeli pravih možnosti za razvoj. Košarka v Kopru je nekaj let stagnirala in to je zdaj naš glavni problem. Otroka ne moreš naučiti igrati košarke pri 15 letih, potreben je čas in zavedanje, da se Luke Dončići rodijo le na vsakih 50 let. Fantje košarkarsko dozorijo pri 22, 23 letih, zato bo potrebno še nekaj časa, da bomo lahko iz svojih mladinskih pogonov črpali igralce za člansko ekipo," pravi Avanzo.

Marijan Čakarun | Avtor: Sixt Primorska/Žiga Mikeli Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Želja vodstva kluba je dobiti tudi nekaj lokalnih pokroviteljev, morda v ime kluba dodati Koper, predvsem pa združiti ves potencial, ki ga ima širše okolje. Radi bi, da Koper postane košarkarsko središče za vso Primorsko, del severne Italije oziroma Trsta in okolice ter hrvaške Istre. S tem bi klub dobil osnovo za boljši igralski kader.

Sixt Primorska Pokal Spar Šport V tretjem letu obstoja do drugega naslova

"Jurica Golemac ima še eno sezono veljavno pogodbo in mislim, da se zaveda, da bo izziv lige Aba zanj pravšnji. Tudi z večino igralcev oziroma nosilcev igre smo podpisali dolgoročne pogodbe. Naša želja je, da imamo v klubu maksimalno štiri tujce, morda le tri, ter da v Koper pripeljemo slovenskega igralca, ki bo kakovostna nadgradnja in hkrati magnet za gledalce," dodaja direktor kluba.

Ob tem Avanzo poudarja pomembnost ambicioznih košarkarskih sredin v Sloveniji. "Če mi z lahkoto premagujemo Petrol Olimpijo in Krko, nekaj ni prav v slovenski košarki. Želimo si močne Olimpije, saj je to klub z najboljšo infrastrukturo v Sloveniji, je iz glavnega mesta in ima najbolj širok nabor sponzorjev. Hkrati bi želel, da tudi Krka razmišlja bolj ambiciozno, da se končno loti gradnje nove dvorane ... Le s skupnimi močmi bomo dvignili raven slovenske košarke," razmišlja Avanzo.

Sixt Primorska bo imela v prihodnjem mesecu in pol priložnost, da osvoji še četrto lovoriko v tej sezoni. V vitrinah že ima slovenski superpokal, pokal Spar in ligo Aba 2, v državnem prvenstvu pa je trenutno na prvem mestu in glavni favorit za naslov. Četverna krona v eni sezoni je tudi v Evropi sila redek primer.

slovenija jagodnik košarkarska repezentanca trening Intervju Šport Jagodnik: V boj za prav vse lovorike

"Mislim, da lahko osvojimo tudi ligo Nova KBM. Imamo znanje, kakovost, kemijo v ekipi, predvsem pa zdaj tudi sproščenost, saj smo glavne cilje v sezoni že dosegli. Zdaj lahko tudi javno povem, da nas nastopanje v Fibini ligi prvakov ne zanima. Naslednje leto bomo igrali v ligi Aba, slovenskem pokalu ter ligi Nova KBM, ki je po našem mnenju idealen poligon za razvijanje igralcev in pripravo na tekme v ligi Aba," zaključuje Avanzo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.