Šport > Košarka
642 ogledov

Legendarni trener prevzel Olimpijo: Vizija je včasih pomembnejša od denarja

Cedevita Olimpija Anže Petkovšek
V Ljubljani gradijo najboljši mali evropski košarkarski klub.

Vodstvo Cedevite Olimpije je na predstavitvi novega strokovnega štaba, trenerja Simoneja Pianigianija in športnega direktorja Vlada Ilievskega, poudarilo, da želijo v prihodnosti v Ljubljani zgraditi najboljši mali evropski klub z velikimi cilji.

Na novinarski konferenci sta se tako predstavila nova glavna akterja, ki bosta gradila to zgodbo. Ilievski, nekoč tudi član ljubljanskega košarkarskega kluba, se je zdaj vrnil v vlogi športnega direktorja, zamenjal je Sanija Bečirovića. Glavni trener pa je sloviti Italijan Pianigiani.

"V takih trenutkih se ponavadi vsi zahvaljujemo, a tokrat to ni samo vljudnostna poteza. Ni veliko klubov in mest, kjer takoj dobiš dober občutek. Ko smo se sestali, sem videl vizijo. To, kar želimo doseči, vizija kluba, je včasih pomembnejša od denarja," je novim delodajalcem najprej polaskal Pianigiani. "Sem v tistem obdobju kariere, ko sprejmem nov izziv samo, če je nekaj posebnega. In to tukaj je, vizija je več kot samo šport in obljubljam, da bomo dali vse od sebe," je še dodal novi prvi trener ljubljanskega kluba.

Cedevita Olimpija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Podrobnosti o sestavi ekipe še ni razkrival, je pa obljubil, da bo skušal poiskati mešanico mlade energije in izkušenj.

V domovini je vodil Sieno in Milano, v tujini pa turški Fenerbahče, izraelski Hapoel Jeruzalem ter kitajski Beijing Ducks. Najdlje se je zadržal na klopi Siene, s katero je v sezonah 2007/08 in 2010/11 tudi osvojil končno tretje mesto v evroligi. Med letoma 2009 in 2015 je bil Pianigiani tudi selektor italijanske moške članske reprezentance.

Kot je na konferenci poudaril predsednik kluba Emil Tedeschi, je imel novi trener na voljo tudi konkretne ponudbe na domači sceni, a se je odločil za Ljubljano. "Prepoznal je našo vizijo. V tem klubu ni strahu, javnost mora spoznati, da je to klub za nove generacije. Naše ambicije so konkurenčnost in atraktivnost, glavni cilj pa je, da čim večkrat pred dvorano vidim napis razprodano. Pa ne zaradi financ, ampak zato, ker košarka brez občinstva nima pravega smisla," je vizijo kluba podal predsednik in napovedal, da se zdaj začenja novo triletno obdobje Cedevite Olimpije.

V analizi prvega štiriletnega odboja po združitvi tedanje Petrol Olimpije in Cedevite je izpostavil, da v klubu ni finančnih zadreg, da so pokrili vse stare dolgove in da imajo v upravi odlično ekipo. "Naša vizija je postati najboljši mali klub v Evropi. Pa ne majhen v slabšalnem pomenu, ampak samo po velikosti, z vsemi lastnostmi košarkarskih velikanov," je še dodal Tedeschi.

O konkretnih ciljih in celo o sestavi ekipe ne novi trener ne športni direktor še nista mogla povedati veliko, saj zasedbo za naslednjo sezono šele sestavljajo. A kot je poudaril Ilievski, bodo v klubu razmišljali tako dolgoročno s pogledom na uveljavljanje mladih igralcev, tudi slovenskih, ne bodo pa zanemarjali rezultatov.

Cedevita Olimpija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Vrnil sem se v klub, ki mi je dal največ v karieri. Kot športni direktor zdaj spet sodelujem s trenerjem, s katerim sem dosegel največji uspeh. Imava odličen odnos, zdaj ga bomo vsi še dvignili na višjo raven. Obljubljam, da bom dal celotno energijo za to, kar delam. Olimpija in Ljubljana sta mi dala ogromno, resnično upam, da nam v tem ciklu uspe vse skupaj še dvigniti in spraviti košarko tukaj na še višjo raven," je dejal Ilievski.

Na konferenci so v vodstvu sicer predstavili že prvo konkretno ime nove zasedbe, v Ljubljano namreč prihaja obetavni 22-letni nemški reprezentant Justus Hollatz. "Smo v fazi gradnje ekipe. Nekateri igralci odhajajo, drugi prihajajo, delamo 24 ur na dan. Sestavljamo sestavljanko, da bo imela ekipa pravo vrednost. Smo še na začetku, imamo pa že mladega playa. To je tip igralca, kakršne si želimo, da lahko v Ljubljani napredujejo in naredijo več korakov naprej," dodaja Ilievski.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice